Doorgaan naar hoofdcontent

Berlijn

JFK noemde zichzelf een Berliner, Marlene Dietrich had altijd een koffer in Berlijn staan en David Bowie vond Berlijn de grootste culturele extra vaganza die je je maar kunt voorstellen. Berlijn, hoofdstad van Duitsland, is een tolerante wereldstad met een onuitwisbaar verleden.



Hackescher Höfe - Berlijn 

Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Berlijn was de periode na de oorlog waarin de stad was opgedeeld in vieren. De Sovjet-Unie had het voor het zeggen in Oost Berlijn en zij stelde al snel een grenspolitiemacht in. Woonde je in Oost, dan mocht je alleen met een pas naar West. Om de grote stroom vluchtende burgers van Oost naar West te stoppen werd in 1961 De Berlijnse Muur gebouwd, waardoor West Berlijn compleet omsloten werd door de Muur. Woonde je in Oost Berlijn dan mocht je niet meer naar West Berlijn.

Op diverse plekken vind je sporen naar het verleden van 44 jaar onderdrukking. Een paar voorbeelden: de gedenkplaats Hohenschönhausen, Monument van de Berlijnse Muur, Nordbahnhof, Mauerpark en Eastside Gallery.

Rivier de Spree als natuurlijke barrière tussen Oost en West - Berlijn

Na de val van de muur in 1989 en de hereniging van Oost en West was Berlijn jaren een bouwput. De hernieuwde hoofdstad onderging een metamorfose, waarvan vooral het voormalige Oost Berlijn profiteerde. Berlijn is inmiddels uitgegroeid tot een groene metropool met een liberale levensstijl en een hoog ontwikkeld cultureel leven.

Herinnering aan de verdeelde stad Berlijn

Berlijn is populair en niet alleen bij toeristen. Ook de Duitsers zelf komen graag naar Berlijn. De place to be is Prenzlauerberg. Hier vind je veel groen, goede horeca en brede lanen zoals de Kastanjeallee. Populair zijn ook Kreuzberg en Mitte. Trek minimaal 5 dagen uit om de Berlijn te leren kennen. Laat je verrassen door de diversiteit van de wijken, musea, festivals en nachtleven.

De Molecule man in de rivier de Spree - Berlijn

Wist je dat Berlijners en hun gasten 60 ton kebab per dag eten; Berlijn met Hauptbahnhof het grootste treinstation van Europa heeft; meer bruggen heeft dan Venetië; dat je nooit meer dan een halve kilometer van een openbaar vervoermiddel bent; de populatie van de stad nog steeds onder het aantal van voor de 2e wereldoorlog ligt.

Prenzlauerberg - Berlijn

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be