Doorgaan naar hoofdcontent

Streetart Berlijn

Berlijn is wereldberoemd geworden door zijn streetart. Elk vrij stukje van een (verlaten) gebouw wordt opgevrolijkt door muurschilderingen of murals. Vaak verdwijnt de streetart ook weer doordat gebouwen worden opgeknapt of afgebroken. De langste streetart-opstelling is de beroemde East Side Gallery, het langste overgebleven stuk Berlijnse Muur.

Hieronder een enorme muurschildering op een hoog gebouw van de Gitschiner Straße in de buurt van de Prinzenstraße in Kreuzberg, met de naam Süße Sünde.

Süße Sünde

De laatste dag van mijn verblijf in Berlijn gingen mijn vriendin en ik op muraljacht. De 'jacht' werkte verslavend. Met hulp van Google werd straat na straat afgestruind naar de muurschilderingen. Een stukje met de tram en daarna met de metro naar een ander deel van Berlijn. Zelfs tot laat in de avond gingen we door. Voor nieuwe energie namen we tussendoor diverse horecastops. De goulashsoep bij Mirika aan de Prinzenstrasse 103 is een aanrader en in de buurt van een aantal murals. Er is er zelfs één aan de overkant van de straat.

Vlakbij de Häckescher markt vind je diverse steegjes die uitkomen op de Rosenthalerstrasse. Zodra je een steegje inloopt word je overrompeld door streetart. De muren zijn bedekt met schilderingen. Vergeet niet de verborgen binnenplaatsen te bezoeken.


Häckesche Höfe

De Berlijnse straatkunstscene begon aan de westkant van de Berlijnse muur. Kunstenaars en ontevreden inwoners van West-Berlijn wilden op deze manier hun meningen en voorkeuren uiten.
De oostkant van de muur bleef leeg, maar dat veranderde snel na de val van de muur in 1989. Berlijn werd zo een speelplaats voor kunstenaars van Oost en West en de streetart-scene bloeide op door de ontstane vrijheid.

In de wijk Moritzplatz vind je deze kleurrijke en levendige muurschildering met twee gezichten die dag en nacht uitbeelden. Het is een geschenk van de Italiaanse regio Puglia ter ere van de viering van de 25e verjaardag van de val van de muur. Kunstenaar is Agostino Iacurci, locatie Prinzenstrasse 32.


The human aspect of unification

De murals waren redelijk makkelijk te vinden, maar sommige lagen verborgen. We vonden er één achter een hotel, één in een speeltuin en één op een omheind braakliggend terrein. Waarschijnlijk is deze inmiddels verdwenen :-(

'Unter der Hand' is een fotorealistische muurschildering van overlappende handen van straatartiest Andreas von Chrzanowski. Locatie: Heinrich Heinestrasse, net om de hoek van de metro.

Unter der Hand

The yellow man is gemaakt door de tweeling Otavio and Gustavo Pandolfo met als titel 'Os Gêmeos', dat de tweeling betekent. Je vindt het kunstwerk aan de Oppelner Strasse bij het metrostation Schlesisches Tor.

Os Gêmeos

Bij de Oberbaumbrücke aan de kant van Kreuzberg vind je de 'Man Eater', een roze monster gemaakt van vele kleine kleine mensen. Dit kunstwerk is een van de meest beroemde streetart-werken in Berlijn en Duitsland.
Het grote wezen met zijn dode ogen en wijd open mond is gemaakt van veel kleinere naakte mensen, die er gepijnigd en bang uitzien en elkaar proberen vast te houden. Zonder het in de gaten te hebben stellen ze een monster samen. De enige persoon die een individu is is de witgeverfde figuur die wordt opgegeten door het grote monster.

Pink man 'Man Eater'

Onderstaande mural vind je aan de Heinrich Heinestrasse. Het gezicht, Face Time, kijkt uit op de naastgelegen Lidl. Het is gemaakt door Various en Gould als onderdeel van de serie 'Face Time'.


Face Time


De kunstenaar Alaniz heeft deze coole mural aan de Schwedter Strasse gemaakt. Een geweldige afbeelding van een wolf die rondsnuffelt op een zijgevel van een gebouw is voor mij bijzonder, omdat een wolf mijn favoriete dier is en hij precies lijkt op mijn Zwitserse herder. 


Wolf



Obama, Merkel en Poetin zijn vastgelegd op een gebouw aan de Ritterstrasse en beelden het spreekwoord horen, zien, zwijgen uit.





Deze gespierde reuzenbaby met luier is geschilderd 
in blauw en rood op twee muren van een flatgebouw zodat er een driedemensionaal effect ontstaat. Je kunt de mural vinden aan de Wassertorstrasse. De maker, de Amerikaanse pop-artiest Ron English heeft zijn creatie de naam 'Temper Tot' gegeven vanwege de combinatie van een gespierde persoon met een boos babygezicht.

Vanuit ouderperspectief is de baby een enfant terrible, vanuit kinderperspectief een superheld.


Muscle baby


Het Mauerpark is een van de bekendste recreatieplekken van Berlijn. Je vindt hier nog een deel originele muur. Hierop mogen streetart-artiesten hun creativiteit laten zien.


Mauerpark

Deze mural hebben we gespot bij een speeltuin aan de Köpernickerstrasse. Er was helaas geen informatie over deze mural.





Het beroemde street art-koppel Various en Gould heeft dit surrealistisch landschap 'Dedicated to' geschilderd. Je vindt deze mural op de parkeerplaats achter Hotel Odeberger aan de Odebergerstrasse in Berlijn-Prenzlauer Berg.

Dedicated to

Deze grootschalige muurschildering is gemaakt door de Zwitserse kunstenaars Onur en Wes21. De titel 'Sweetest Sin' heeft als doel na te denken over de dringende milieuproblemen van onze tijd.
De appelmuurschildering ligt aan Prinzenstrasse 19 in de wijk Kreuzberg. Schuin tegenover serveren ze die heerlijke goulassoep.


Sweetest sin

Hoe leuk is dit: Snoopy die een ballon op laat vanaf de gevel van de Schwedter Strasse 29 in de Berlijnse wijk Prenzlauer Berg. De ballon lijkt een object, maar dat is bedrog. Het laat de misleiding zien van het menselijk oog. En dat is precies wat de kunstenaar Fanakapan wil laten zien met zijn kunstwerk met de ironische titel 'Geloof in honden'. Hij wil de oppervlakkigheid van de digitale communicatie benadrukken. Iedereen kijkt tegenwoordig door een lens waardoor de grenzen tussen de fysieke realiteit en de digitale wereld vervagen. We zijn namelijk niet langer in staat tot directe objectieve waarneming.

Geloof in honden


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be