Doorgaan naar hoofdcontent

Reisfotografie

Wat is er leuker dan herinneringen op beeld na een reis. Of de foto's/video's nu met een telefoon, compactcamera of een super de luxe spiegelreflex worden genomen, niets is zo vervelend dat als je net dé foto wilt maken je batterij het laat afweten omdat hij leeg is. Hieronder een paar tips om tijdens je reis geen moment meer te missen.
  • Ken je camera: instellingen en functies
  • Test je camera regelmatig of hij naar behoren werkt
  • Zorg voor reinigingssetjes voor lenzen en spiegel bij spiegelreflex
  • Houd je lenzen schoon met een stofvrij doekje en een blaasbalgje
  • Zorg voor extra batterijen
  • Zorg voor voldoende geheugenkaartjes
  • Denk ook eens aan een statief
  • Zorg voor externe opslag in de vorm van een draagbare harddisk incl. USB kabel
  • Fotografeer je met je smartphone? Zet dan de sync aan met Google foto's of iCloud. Of upload ze dagelijks naar een online opslag zoals OneDrive.



Foto's lijken soms saai omdat men niet durft te experimenteren. Zelfs de mooiste plekken op Aarde worden eentonig. Hieronder een aantal tips om creatiever om te gaan met fotografie. Oefen veel zodat je er handigheid in krijgt. Maak in het begin een foto op de 'normale' manier en maak er ook een paar vanuit andere perspectieven. Je zult zien dat als je ze later terug kijkt je de 'creatieve' foto's bij blijven.

  • Wees voorbereid: zoek zoveel mogelijk uit over je reisbestemming, zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan of dat je net een speciale dag of festiviteit mist. 
  • De ochtendstond heeft goud in de mond: sta vroeg op om foto's te maken. Het is dan vaak rustig en het licht is dan erg mooi. 
  • Gebruik een zonnekap: een zonnekap zorgt dat er voor dat er geen hinderlijke schitteringen op je lens vallen. Je foto's zijn contrastrijker, zeker op zonnige plekken. En bij een paar spatjes doet de zonnekap dienst als regenkap. 
  • Zorg voor een backupsysteem: een backup is eigenlijk noodzakelijk. Een geheugenkaartje kan kwijt raken, nat worden, haperen. Als je elke dag je gemaakte foto's overzet op een backup voorkom je dat je hele series foto's zou kwijtraken. Goed backupsystemen zijn externe (usb) schijven, soms met viewer, of een laptop. 
  • Kijk om je heen: kijk niet alleen maar door je lens. Geniet van je reis en omgeving en maak foto's om herinneringen te maken. 
  • Silhouetten: experimenteer eens door tegen de zon in te fotograferen. Je onderwerp zal dan zwart aftekenen. Ook de lichtmeting baseren op de lucht heeft als resultaat dat je onderwerp als silhouet wordt weergegeven. 
  • Verhouding lucht/voorgrond: kies bij landschappen voor de zgn. regel van derden. Dit betekent dat je foto voor eenderde uit lucht bestaat en tweederde uit de voorgrond of omgekeerd. Dit brengt meer dynamiek in je foto. 
  • Plaats mensen, dieren en onderwerpen als bijvoorbeeld gebouwen uit het midden. Zo wordt de foto dynamischer 
  • Zwart-Wit fotografie: wil je zwart-wit foto's, maak de foto's dan toch in kleur, zodat je achteraf de volledige controle hebt over de tonen en de kwaliteit van afbeelding. 
  • Scherp: stel bij portretten altijd scherp op de ogen en kies het grootst mogelijke diafragma (kleinste getal). 
  • Houd de camera eens bewust scheef of fotografeer eens vanuit onverwachte hoek, bijvoorbeeld van onderaf of juist van bovenaf.

    Tijdens je reis komen meerdere vormen van fotografie voorbij: portretten, landschappen, steden, wildlife. Hieronder vind je uitleg over de verschillende soorten reisfotografie.

    Wildlife | Zon-zee-strand | Zwart-Wit | Cultuur | Steden | Landschappen | Portretten

    Populaire posts van deze blog

    Route 62

    Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

    Gambiaanse gewoonten

    In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

    Stadswandeling Maastricht

    Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be