Doorgaan naar hoofdcontent

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg.
Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur.

Stadsmuren Maastricht

Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum.

St. Servaasbasiliek Maastricht

Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras.

Vrijthof Maastricht

Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is behalve een boekhandel achterin, een espressobar van Coffeelovers gevestigd waar ze de lekkerste koffie van de stad serveren. Neem er een lekker stuk worteltaart of brownie bij.

Dominicanerkerk Maastricht

Vervolg je wandeling via de Markt, Muntstraat en Maastrichter Brugstraat naar de Sint Servaasbrug. Steek de brug over en je komt nu in de wijk Wyck. Sla direct rechtsaf en loop langs de Maas

Maastricht aan de Maas

Halverwege de volgende brug loop je links de Waterpoort in. Loop daarna links de Rechtstraat in. Voor een lekker Italiaanse lunch kun je terecht bij Semplice e Buono.

Semplice e Buono Maastricht
Semplice e Buono Maastricht
Vervolg je weg door de Rechtstraat en sla aan het eind rechtstaf. Volg de Wyckerbrugstraat tot aan station. Sla rechtsaf en daarna rechtstaf de Stationsstraat in. Dan linksaf de Lage en Hoge Barakken door, vervolgens via Plein 1992 naar de Hoge Brug. Steek hier de Maas weer over en volg rechtsaf de Maasboulevard.

Wyckerbrugstraat Maastricht

Sla linksaf naar de Graanmarkt. Hier staat de Basiliek van onze Lieve Vrouwe. Uiteindelijk loop je via de St. Bernardusstraat, Helpoort en Vijfkoppen terug naar het Monseigneur Nolenspark.

Een prettige wandeling gewenst.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…