Doorgaan naar hoofdcontent

Gedenkplaats Hohenschönhausen

In de wijk Lichtenberg in het voormalige Oost Berlijn ligt gedenkplaats Hohenschönhausen. Tijdens de bezetting door de Sovjet Unie was hier een interneringskamp en een Sovjet gevangenis gevestigd. In de jaren 50 werd de gevangenis door het Ministerie voor Staatsveiligheid, de Stasi, overgenomen en werd ze berucht onder de naam Berlin- Hohenschönhausen.

Stasi-gevangenis 'Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen' - Berlijn

De belangrijkste taak van de Stasi was het handhaven van de communistische dictatuur en een algehele bewaking van de bevolking. Verzette je je of probeerde je te vluchten dan belandde je in een van de gevangenissen die door de Stasi vanuit de centrale gevangenis Berlin-Hohenschönhausen geleid werden. De gevangenis Berlin-Hohenschönhausen bestond officieel niet en stond niet op de kaart.

Stasi-gevangenis 'Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen - Berlijn

Bijna 40 jaar werden hier mensen die zich verzetten tegen de communistische dictatuur vastgehouden en opgesloten in isoleercellen. Ook werden in ongenade gevallen politici en zelfs westerse critici naar Hohenschönhausen gebracht.

U-Boot cellen - Hohenschönhausen

De cellen kregen de bijnaam 'U-Boot' vanwege het gebrek aan daglicht en de vochtige atmosfeer. In de cel stond slechts een houten bed en een emmer. Overdag mochten de gevangnene niet liggen, 's nachts moesten ze liggen op een keihard bed met het gezicht naar de deur en de armen langs het lichaam zodat de bewaker hen goed kon zien. Verhoren vonden meestal 's nachts plaats. Ze duurden urenlang en waren erop gericht de gevangenen geestelijk murw te krijgen zodat ze uiteindelijk zouden vertellen wat de ondervragers wilden weten. Tegen de ochtend werden ze naar hun cel terug gebracht, waar ze vervolgens niet mochten gaan liggen. Deze geestelijke marteling gebeurde dag in dag uit.

U-Boot cel - Hohenschönhausen

Later werd de gevangenis uitgebreid met meer humanitaire cellen. Hier kwam wel daglicht binnen maar nog steeds konden de gevangenen niet naar buiten kijken vanwege speciaal ondoorzichtig glas. De sanitaire voorzieningen waren beter.

Cel met daglicht - Hohenschönhausen - Berlijn

Hohenschönhausen is tegenwoordig een gedenkplaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de communistische onderdrukking in Duitsland. Tijdens een rondleiding door een gids kom je alles te weten over de psychologische technieken van de Stasi op hun gevangenen. Sommige gidsen hebben in Hohenschönhausen gevangen gezeten. De rondleiding begint met een indrukwekkende film, vervolgens loop je met de gids over het terrein, kun je zelf een U-Boot cel ervaren en kom je via het nieuwe deel van de gevangenis bij het museum.

Beveiligde trap tegen zelfmoord                                                     Verhoorkamer

Aan het eind van de rondleiding kun je het museum bezoeken. Hier bevinden zich permanente exposities over het ontstaan en het functioneren van de Stasi en zijn er wisselende tentoonstellingen over de politieke vervolging in de DDR.

Museum Hohenschönhausen

Populaire posts van deze blog

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en beh...

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be...

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika