Doorgaan naar hoofdcontent

FotoBlog Berlijn

In deze blog komen komen sommige bezienswaardigheden van Berlijn voorbij waar je niet direct aan zou denken, maar die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 

Op het Museumeiland vind je het Pergamonmuseum, tevens het beroemste op het eiland. Behalve het Pergamon vind je hier nog 4 musea en de James Simon Gallery. 
Het Pergamonmuseum herbergt drie indrukwekkende collecties uit de Staatsmusea van Berlijn: de Antiquiteitencollectie, het Nabije Oostenmuseum en het Museum voor Islamitische Kunst.

Pergamon museum

Kino International aan de Karl Marx-Allee is een typisch DDR object uit de jaren 60. Het filmtheater is een van de belangrijkste bioscopen van Berlijn, zowel als filmtheater en als monumentaal pand van de herenigde stad.

Kino Internationaal

Volkspark Friedrichshain is het oudste park van Berlijn en een populaire groene oase in de stad. Hier komt de Berlijner voor ontspanning. Het glooiende park nodigt je uit voor een wandeling, een picknick of een BBQ. Ook is het een mooie plek om te sporten. De bekendste bezienswaardigheid van het park is de sprookjesfontein. 

Volkspark Friedrichshain

Street-Art vind je overal in Berlijn. Een tour met een gids geef je een goed overzicht van de verschillende stijlen. Ook leer je aan de hand van de diverse stijlen de artiest kennen.

Streetart

Het SOHO House was ooit een warenhuis. Tijdens de DDR-tijd was het de thuisbasis van de Centraal Comité van de Communistische Partij (SED). Ook de Stasi zou hier hebben gezeten. Nu is het een hotel. Ben je in de buurt, loop dan even naar binnen. Eenmaal binnen stap je in een filmdecor en verwacht je ieder moment dat Marilyn Monroe zo ook aanschuift. De bar is fantastisch met zijn retro-look en de grote lamp aan het plafond verwelkomt je.

SOHO House

Icoon voor Geverifieerd door de community
In april en mei kleuren delen van Berlijn roze door de Sakurabomen. Deze Sakurabomen zijn geschonken door Japan na de val van de Muur om de grauwe stad Berlijn kleur te geven. Je vindt ze op diverse plekken. Langs de Mauerweg zijn ze het het mooist, maar ook bij het Carl Zeissplanetarium en bij de Oberbaumbrücke zijn ze ook de moeite waard.


Sakurabloesem bij het Carl Zeissplanetarium

De Hackesche Höfe bestaat uit een mix van hofjes met winkeltjes en gevels in Art Nouveau style. Ook vind je er kunst (graffiti art) en cultuur (Anne Frank-museum).

De Hackescher Markt ligt tegenover de Höfe en is een populaire ontmoetingsplaats om te dineren, winkelen en wandelen.

Hackesche Höfe

Ooit het visitekaartje van de DDR, nu is het het beeld van Thälmann helaas beklad met graffiti. De gebalde vuist staat voor het socialisme dat nooit verloren gaat. Ernst Thälmann probeerde Hitler een paar keer ten val te brengen, maar dat mislukte. Hij werd gevangen gezet en later opgesloten en vermoord.

Ernst Thälmann monument

Een van de mooiste pleinen van Berlijn is de Gendarmenmarkt. Het plein heeft vele namen gehad zoals Mittelmarkt, Neuermarkt en Platz der Akedemie. De huidige naam is te danken aan de gendarmes die hier in de achttiende eeuw een kazerne hadden. Op het plein staan o.a.de Französischer Dom en de Deutscher Dom.

Gendarmen markt

De Oberbaumbrücke ligt over de rivier de Spree en verbindt de wijken Kreuzberg en Friedrichshain. De brug was ooit de toegangspoort tot de stad Berlijn.Tijdens Oost en West stond de brug lange tijd te verpieteren in het niemandsland tussen de beide Duitslanden. Nu is de Oberbaumbrücke de mooiste brug van Berlijn.

Oberbaumbrücke





Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be