Doorgaan naar hoofdcontent

Koninklijk Apeldoorn

Apeldoorn
Koninklijk Apeldoorn is een van de groenste steden van Nederland. De hoofdstad van de Veluwe ligt aan de rand van dit mooie natuurrijke deel van ons land. Apeldoorn kan zich misschien niet meten met steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Maastricht en Den Haag, toch heeft Apeldoorn wel degelijk een aantal bijzondere bezienswaardigheden en vele mogelijkheden tot recreatie in de omgeving.

Topattracties
De topattracties zijn Paleis Het Loo, de Apenheul en de Julianatoren. Paleis Het Loo heeft wisselende tentoonstellingen, meestal gericht op ons koningshuis, maar ook daarbuiten. De tuinen van het Loo zijn vermaard en de vaste collectie bestaat uit pronkstukken uit het verleden. Er vinden ook diverse evenementen plaats zoals het Winterpaleis met ijsbaan, concerten en de Parade van de Zomerkoning. Naast het Paleis ligt het paleispark met o.a. Het Kleine Loo, een park dat slechts twee maanden per jaar voor publiek geopend is.

Paleistuinen Het Loo

De Apenheul is onderdeel van het prachtige park Berg en Bos. Hier lopen diverse apensoorten los. De route loopt o.a. langs doodshoofdaapjes, oerang oetans en gorilla's. In de zomer vindt hier het Openlucht Filmfestival plaats.
De Julianatoren is een pretpark voor kleine kinderen, maar ook als ouder verveel je je hier niet.

Het kleine Loo en Apenheul
Centrum
Het winkelgebied bestaat uit een lange winkelstraat met zijstraten. Alle ketens zijn vertegenwoordigd en daarnaast zijn er ook boutique-zaakjes. Ook zijn er twee overdekte centra, de Oranjerie en de Korenpassage. Apeldoorn heeft diverse restaurants en koffietentjes voor lunch, en restaurants in verschillende prijsklassen voor diner. Lunchadressen vind je voornamelijk rondom het Raadhuisplein (Jules Verne), maar ook verspreid over het winkelgebied, zoals Bagels and Beans, het Apeldoorns koffiehuis en Central Park. Dineren kan o.a bij Poppe, de Brugwachter, het Nieuws van Apeldoorn of een van restaurantjes in het 'Proeverijstraatje'. Wie chique wil eten kan terecht bij Twenty 2, genomineerd voor een Michelinster. Daarnaast is bijna elke keuken vertegenwoordigd, zoals Spaans (tapas), Italiaans, Grieks, Sushi en Aziatisch, Amerikaans en Zuid-Amerikaans.

Aan de noordkant van het centrum ligt de mooie villawijk De Parkenbuurt. Hier worden rondleidingen gehouden. In deze wijk liggen de stadsparken Oranjepark, Verzetstrijderspark en Wilhelminapark. Een andere villawijk, die ruimer en groener is dan de Parken is Berg en Bos. Een tochtje met de fiets is hier aan te raden.

Cultuur
Apeldoorn heeft met Orpheus een van de grootste theaters van Nederland waar grote producties worden gespeeld. Daarnaast is er het CODA museum, een cultureel visitekaartje waar prachtige, en soms gedurfde tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Cultuur in Apeldoorn
Sport
Apeldoorn is de volleybalstad van Nederland. met Dynamo en Alterno heeft ze twee topclubs in huis, Vooral Dynamo staat al jaren aan de top in Nederland. Dynamo heeft haar thuishaven in Omnisport, het multifunctionele indoor sportcomplex, waar ook de wielrenners van de Adelaar hun baantjes draaien op de overdekte internationale wielerbaan. Hier zijn al diverse internationale wielerbaan evenementen gehouden, zoals de EK en WK Baan. Daarnaast ligt er ook een atletiekbaan. Eindelijk kan het Nederlands kampioenschap indoor atletiek nu worden gehouden in Nederland dankzij het Omnisport.

Sport in Apeldoorn
Omgeving
Apeldoorn is de hoofdstad van de Veluwe, een 1000 km2 beboste landstreek waar diverse soorten herten, reeën,wilde zwijnen en allerlei soorten vogels hun thuis hebben. Het  Nationale Park Hoge Veluwe, met ingangen in Hoendeloo en Otterlo, is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Het bestaat uit 5.400 hectare bos, heide, vennen en stuifzand. Samen met het Jachthuis Sint Hubertus, het Bezoekerscentrum/Museonder, Kröller-Müller Museum en de beeldentuin vormt het Park een unieke en (inter)nationaal befaamde combinatie van natuur, kunst en architectuur.

Het Kootwijkerzand is een van de grootste zandgebieden van Europa. Het is een uniek gebied met door de wind gevormde duinen. Radio Kootwijk is een klein plaatsje dat in de vorige eeuw een grote rol vervulde in de telecommunicatie. Door de komst van internet en satellieten is die rol komen te vervallen, maar de karakteristieke gebouwen staan er grotendeels nog. Deze worden gebruikt voor exposities, voorstellingen en diverse andere activiteiten

Bussloo is een grote recreatieplas met vele stranden voor elke leeftijd. Zo is er bijvoorbeeld een kinderstrand en een nudistenstrand. Van oktober tot mei mag de hond ook mee naar Bussloo.

Bussloo, Kootwijkse zand, Radio Kootwijk, Veluwe

Evenementen
Drakenbootfestival Apeldoorn
Apeldoorn organiseert diverse evenementen door het jaar heen. Hieronder een selectie:

  • Drakenbootfestival: roeiwedstrijden tussen bedrijven en buurten op het Apeldoorns Kanaal, laatste weekend juni
  • Ground Zero: dancefestival op Bussloo, eind augustus
  • Lumido in Park Berg en Bos, zomermaanden
  • Openlucht Filmfestival Berg en Bos: augustus
  • Omnisport: diverse evenementen waaronder volleybal interlands, AFAS classic tennistoernooi, NK atletiek, baanwielrennen en Giro d' Italia
  • Keuken Karavaan: foodfestival op het Zwitsal terrein
  • Aftelfeest: Aftellen naar het nieuwe jaar met muziek en vuurwerk op het Marktplein, oudejaarsavond
Bekend
Bekende Nederlanders uit Apeldoorn zijn o.a. Joop Braakhekke (overleden), Peter Bosz, Waylon, Steven Berghuis, Kees Schilperoort (overleden) en Demy de Zeeuw.
Monopoly | Paleispark Het Loo | Zes eetadresjes | Meer Apeldoorn

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…