Doorgaan naar hoofdcontent

Vakantie in eigen stad

Vanwege de Coronacrisis ging ons tripje naar Hamburg helaas niet door. We besloten echter onze vakantiedagen op te nemen en te gebruiken voor dagtripjes rondom onze eigen woonplaats Apeldoorn. Het werd een prachtige week waarin we diverse fiets- en wandeltochten hebben gemaakt. Daarnaast hebben we de lokale horeca gesponsord door lunch of diner af te halen of te laten bezorgen.

Paleispark Het Loo

Het weer was prachtig en we besloten als eerste het paleispark van het Loo te bezoeken. In paleispark Het Loo kun je diverse wandelingen maken van verschillende afstanden. Wij liepen 5 km. door het kroondomein.

Kasteel Het Oude Loo

Een klein deel van het paleispark is alleen in april en mei toegankelijk. Hier staat het jachtslot het Oude Loo dat ooit door stadhouder Willem III werd aangekocht. Het is nog steeds in handen van de koninklijke familie die het jachtslot gebruikt als buitenverblijf.

Theekoepel aan een van de vijvers

Behalve het jachtslot vind je hier ook een theekoepel, een waterval, een oude schietbaan, het honden- en paardenkerkhof, een badpaviljoen, een botenhuis, een beeldenvijver en een doolhof.

De Vecht

De Vecht is een klein dorp dat ligt aan de Grote Wetering, halverwege Apeldoorn en Terwolde. De omgeving is prachtig en bestaat uit een afwisselend landschap van water, weilanden en (monumentale) hoeves. 

Grote Wetering - De Vecht

Er liggen fiets- en voetpaden, zoals het klompenpad, en je vindt er diverse bankjes om even uit te rusten en te genieten van het landschap. Je kunt hier verschillende vogels spotten zoals de ooievaar, de snip en de wulp. En met een beetje geluk zie je een ijsvogel. Behalve vogels spot je hier ook (zweef)vliegtuigen en parachutisten die starten vanaf het naastgelegen vliegveld Teuge.

Vliegveld Teuge

Vliegveld Teuge is een vliegveld net buiten Apeldoorn. Het vliegveld wordt gebruikt voor zakenvluchten, hobby- en rondvluchten. Ook kun je hier zweefvliegen en is het een populaire locatie om een parachutesprong te maken. Leuk om een paar uurtjes te kijken als je in de buurt bent.
Er staat hier ook een bijzonder hotel. Direct naast de landingsbaan staat een bijna 40 meter lang vliegtuig, waar je in alle luxe kunt overnachten.


Vliegtuighotel Teuge

De watermolen in Wenum, een klein plaatsje ten noorden van Apeldoorn, ligt aan een populaire fietsroute in een schaduwrijke omgeving.

Wenumse watermolen

Zin in feestje? Dan kun je een zaal huren die achter de molen ligt. Tegenover de molen ligt een grote vijver waar je omheen kunt lopen.

Vijver Wenum-Wiesel

Bussloo is een recreatieplas die ligt in de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen. De verschillende strandjes, ligweides en horeca (kiosken, beachclub en restaurant) zijn ideaal voor een dagje uit. Daarnaast liggen hier ook een pitch-en puttbaan, een golfbaan en een welness-hotel.

Recreatieplas Bussloo

Wij fietsten een rondje over het fietspad dat rondom Bussloo ligt en ploften neer op een bankje bij een kiosk voor een koffie met iets lekkers. We bezochten de dorpjes Bussloo, Posterenk en Wilp-Achterhoek die rondom het meer liggen.

Posterenk

Gortel is een oude buurtschap bij Vaassen en heeft een beschermd dorpsgezicht. Je kunt hier prachtige wandelingen maken over heide en door bos.Wij liepen hier een route van 6 km. De route liep door het bos, over heide en langs sprengen.

Sprengen bij Gortel

Tijdens de wandeling verheugden wij ons al op het toetje: ijs van Rozeboom, de beroemdste ijscocar van de Veluwe. Genietend van een van de 23 smaken heb je ook nog eens een weids uitzicht over de Gortelse hei.

IJswagen Rozeboom

Vroeger fietste ik vaak een rondje Hoog Soeren met de racefiets. Het was een ideaal parcours met heuvels en afdalingen. Nu deden we dat rondje met de gewone fiets en zonder elektrische hulp. Via Ugchelen en Hoog Buurlo fietsten we naar Radio Kootwijk, een klein buurtschap op 15 km. van Apeldoorn. Radio Kootwijk is beroemd om zijn 'kathedraal', een voormalig zendstation dat een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en de koloniën.

Zendstation Radio Kootwijk

De fietstocht ging verder naar Assel, ook wel Halte Assel genoemd omdat er vroeger een spoorweghalte was, en via de Asselse hei naar Hoog Soeren.

Asselse heide

We lunchten (op z'n corona's) in Hoog Soeren bij Het Nieuwe Jachthuis. We bestelden een koffie en een broodje en nuttigden het op een stukje gras naast het restaurant. Eenmaal weer op de fiets reden we heuvel af richting Apeldoorn. We haalden een 'ToGo' bij Alfred, die thuis even in de oven werd opgewarmd.

Landgoed Staverden

De laatste dag van de vakantie werd een bezoek aan Landgoed Staverden. Het landgoed ligt aan de noordwest kant van de Veluwe, in een bosrijke omgeving. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een prachtig aangelegd park. Door het landgoed stroomt de Staverdense Beek. Je vindt hier oude grafheuvels en witte pauwen. Ook schijnt er nog een gravin rond te dwalen ;-)

Bierbrouwerij De Uddelaer

Het landgoed is te verkennen via een aantal wandelroutes van 3 à 4 km. Na een wandeling kun je in het Koetshuis genieten van 6 bieren bij de ambachtelijke bierbrouwerij en ‘brewpub’ De Uddelaer.

Uddelermeer

Vlakbij Staverden ligt het Uddelermeer. Het is geen gewoon meer maar een ingestorte ijsheuvel.Vroeger kon je hier zwemmen maar dat mag niet meer vanwege blauwalg.

De diversiteit aan activiteiten en het mooie weer zorgden voor een heerlijke vakantieweek. De omgeving rondom Apeldoorn is afwisselend met dorpjes, beekjes, sprengen, meertjes, bos, heide, weilanden, molens, landgoederen, paleizen, kastelen en andere bijzondere gebouwen. Kortom een prima uitvalbasis om een vakantie te vieren dicht bij huis.

We hebben gebruik gemaakt van de volgende horeca:
  • Shabu Shabu: sushi
  • Alfred kookt: soep & rotisserie
  • Pizzeria Roma: pizza en pasta
  • Safak: Turks Koerdisch
  • Het nieuwe Jachthuis: brasserie
  • De Enk: strandtent
  • Van Swol: ijs
  • Rozeboom: ijs
Sushi

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be