Italiaanse keuken

Pizza, pasta, lasagne, kalfsvlees, parmaham, parmezaanse kaas, risotto, olijfolie, balsamico en basilicum: een variatie aan gerechten uit het land van het lekkerste eten.

De Italiaanse keuken is een mix van de verschillende regionale keukens. Risotto heeft zijn oorsprong in Milaan, vis is er in overvloed rond de meren in het noorden. Kalfvleesgerechten zoals vitello tonato en osso buco zijn ook specialiteiten uit deze regio die Lombardije heet.
Pizza

Piemonte is bekend om haar truffels. Hier wordt ook veel gnocchi en polenta gegeten. De Italiaanse Rivièra staat bekend om de trattoria's en de basilicumpesto. De parmaham uit Parma is wereldberoemd en is misschien wel de beste ham ter wereld.


Italiaanse Kazen

Toscane is de wijnstreek. Daarnaast beschikt Toscane over grote vlaktes met groente en fruit. De pizzastad van de wereld is Napels. Hier komt de beroemde pizza Margherita vandaan. Sicilië is het eiland van de desserts, waarvan vooral cassata de bekendste ijssoort is. Het andere grote eiland Sardinië is bekend om zijn speenvarken of zuiglam, dat gebraden wordt boven een open vuur of aan het spit. Voorgaande is echter nog maar een greep uit de vele gerechten uit de verschillende regio's, streken, steden of zelfs dorpjes die elk hun eigen specialiteit hebben.

Groenten en fruit Italië

Cappuccino

De Italiaanse keuken bestaat uit de volgende gangen:
Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes bestaande uit vlees, vis of groente, waarin veel kleur wordt gebruikt
Primo piatto: het eerste gerecht bestaande uit een van volgende elementen: pasta, risotto of goedgevulde soep
Secondo piatto: het tweede, of hoofdgerecht dat bestaat uit een vlees- of visschotel. Het wordt opgediend met salade, bereide groenten of aardappelen
Dessert: kaas, of een zoet nagerecht zoals Tiramisu, of fruit zoals sinaasappels die vaak worden gemarineerd in siroop en likeur.
Espresso: het wereldberoemde Italiaanse kopje koffie met eventueel een glaasje likeur of bitter erbij.


Italiaans ijs