Doorgaan naar hoofdcontent

Italiaanse keuken

Pizza, pasta, lasagne, kalfsvlees, parmaham, parmezaanse kaas, risotto, olijfolie, balsamico en basilicum: een variatie aan gerechten uit het land van het lekkerste eten.

De Italiaanse keuken is een mix van de verschillende regionale keukens. Risotto heeft zijn oorsprong in Milaan, vis is er in overvloed rond de meren in het noorden. Kalfvleesgerechten zoals vitello tonato en osso buco zijn ook specialiteiten uit deze regio die Lombardije heet.
Pizza

Piemonte is bekend om haar truffels. Hier wordt ook veel gnocchi en polenta gegeten. De Italiaanse Rivièra staat bekend om de trattoria's en de basilicumpesto. De parmaham uit Parma is wereldberoemd en is misschien wel de beste ham ter wereld.


Italiaanse Kazen

Toscane is de wijnstreek. Daarnaast beschikt Toscane over grote vlaktes met groente en fruit. De pizzastad van de wereld is Napels. Hier komt de beroemde pizza Margherita vandaan. Sicilië is het eiland van de desserts, waarvan vooral cassata de bekendste ijssoort is. Het andere grote eiland Sardinië is bekend om zijn speenvarken of zuiglam, dat gebraden wordt boven een open vuur of aan het spit. Voorgaande is echter nog maar een greep uit de vele gerechten uit de verschillende regio's, streken, steden of zelfs dorpjes die elk hun eigen specialiteit hebben.

Groenten en fruit Italië

Cappuccino

De Italiaanse keuken bestaat uit de volgende gangen:
Antipasto: voorgerecht van kleine hapjes bestaande uit vlees, vis of groente, waarin veel kleur wordt gebruikt
Primo piatto: het eerste gerecht bestaande uit een van volgende elementen: pasta, risotto of goedgevulde soep
Secondo piatto: het tweede, of hoofdgerecht dat bestaat uit een vlees- of visschotel. Het wordt opgediend met salade, bereide groenten of aardappelen
Dessert: kaas, of een zoet nagerecht zoals Tiramisu, of fruit zoals sinaasappels die vaak worden gemarineerd in siroop en likeur.
Espresso: het wereldberoemde Italiaanse kopje koffie met eventueel een glaasje likeur of bitter erbij.


Italiaans ijs

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…