Doorgaan naar hoofdcontent

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja. De stad ligt in het zuidoosten waar de rivieren de Mekong en de Tonlé Saprivier samenvloeien. Phnom Penh heeft een aantal interessante bezienswaardigheden.

Tuol Sleng-museum

Het Tuol Sleng-museum, beter bekend als Genocide Museum is gevestigd in een oude school die door de Rode Khmer werd omgebouwd tot de beruchte 'Gevangenis S-21'. Hier werden
gevangenen tijdens het schrikbewind in de jaren zeventig van Pol Pot ondervraagd, gemarteld en vermoord. In het museum vind je de meest afschrikwekkende foto's van slachtoffers van de Rode Khmer. Er is ook een landkaart van Cambodja te zien, gemaakt met schedels van slachtoffers. Maak een bewuste keuze voor een bezoek, want het kan zeer schokkend zijn.
Mocht je na een bezoek aan het museum nog meer willen weten over de duistere periode van Cambodja bezoek dan ook  de Killing Fields in Choeung Ek, zo'n 15 km buiten Phnom Penh.

Tuol Sleng Museum - Phnom Penh

Het Koninklijk Paleis

Het koninklijk paleis bestaat uit een terrein van diverse gebouwen die dienen als de koninklijke residentie van de koning van Cambodja. De koningen van Cambodja wonen hier sinds het werd gebouwd in 1860 met uitzondering van de Rode Khmer-periode.

Koninklijk Paleis - Phnom Penh

Zilveren pagode

De Zilveren pagode (Wat Preah Keo), ook wel de tempel van de smaragden Boeddha), werd gebouwd in 1892 en was oorspronkelijk van hout. De toemalige Koning Norodom werd bij de bouw geïnspireerd door de Wat Pra Keaw in Bangkok. In 1962 werd de tempel opnieuw gebouwd en deze keer werd hij opgetrokken uit beton en marmer. De vloer van de pagode is bedekt met 5000 zilveren tegels die één kilogram per stuk wegen.

Ook hier heeft de korte Rode Khmer-periode zijn sporen nagelaten: meer dan 60% van alle relikwieën werden vernietigd. De tempel bleef gelukkig grotendeels intact. De belangrijkste overgebleven beelden zijn een puur gouden Boeddhabeeld uit 1907 en een marmeren Boeddhabeeld uit Myanmar.

Zilver Pagode - Phnom Penh

De Killing Fields

Choeung Ek, ook wel De Killing Fields is een agrarisch gebied even ten zuiden van Phnom Penh. Gevangenen van de Rode Khmer die de martelingen in de  Tuol Sleng gevangenis overleefden werden hierheen gebracht en omgebracht onder verschrikkelijke omstandigheden. Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. Choeung Ek was slechts één van de vele killing fields (velden des doods) in Cambodja.

In een monument, een witte toren met glazen ramen, liggen veel schedels van zowel kinderen als volwassenen. Wees je ervan bewust dat een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum een enorme indringende indruk op je kan hebben.
Ieder jaar vindt er op 9 mei een herdenking plaats voor de slachtoffers.

Stupa - Killing fields

Markt

Wil je goede replica van je favoriete merk horloge dan moet je zeker naar de Centrale Markt (Psar Thmay). Deze markt is de grootste en drukste markt van Phnom Penh. Het donkergele gebouw is gebouwd in 1937 en ontworpen door Franse architecten in de art deco-stijl. Het gebouw is zo ontworpen dat het zelfs in het warmste deel van de dag koel blijft. Er wordt hier gehandeld in alle mogelijke goederen.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be