Doorgaan naar hoofdcontent

Cusco

Cusco is de mooiste stad van Peru en een van de aantrekkelijkste van de wereld. De stad ligt op 3500 m en was ooit de hoofstad van het machtige Inca-rijk. Volgens de legende werden er twee kinderen uit het Titicacameer geboren. Manco Capac en Mama Oclla werden door de zonnegod uitverkoren om als man en vrouw de hoofdstad van het toekomstige rijk te stichten. Dit werd Cusco.
Nadat de Spaanse veroveraars de Inca's hadden verdreven en hun bouwwerken grotendeels hadden vernietigd werd Cusco minder belangrijk. Als je nu door Cusco loopt zie je een mengeling van Inca-cultuur en Spaanse invloeden. De gebouwen zijn uit de Spaanse tijd, maar in de straten vind je sporen uit de Inca-tijd.

Voor de huidige toerist is Cusco de uitvalbasis voor de best bewaarde Incastad, Machu Picchu, en de Heilige Incavallei. Daarnaast heeft Cusco zelf ook leuke bezienswaardigheden. Kortom: trek een paar dagen uit voor een bezoek aan Cusco.

Plaza de Armas - Cusco

Cusco is prima wandelend te verkennen. Start vroeg in de ochtend als het nog lekker fris is. Cusco heeft vele pleinen, die elk een kerk hebben en smalle straatjes, marktjes, cafeetjes en musea.

San Blas

San Blas is de kunstenaarswijk van Cusco. De wijk ligt aan de noordkant van Cusco op de helling. Ik maakte een wandeling door deze gezellige wijk met steegjes, cafeetjes, pleintjes en (kunst)winkeltjes. Lees hier mijn ervaring.

San Blas - Cusco

Plaza de Armas

Tijdens de Inca-tijd was de Plaza de Armas het hart van de hoofdstad. Twee religieuze bouwwerken sieren het plein: de imposante kathedraal van Jesús María en El Triunfo en de sierlijke kerk van La Compañía de Jesús. Het plein zelf is een klein park met grasperken en bloemen. Neem plaats op een van de bankjes en zie het Peruaanse leven voorbij trekken. Een mooi uitzicht over het plein heb je vanaf de eerste verdieping van de koloniale arcades, die het plein omringen. Geniet hier van een koffie of een lunch. Op de begane grond vind je diverse winkeltjes.
Vergeet niet om 's avonds terug te komen voor een sprookjeachtige sfeer. Het plein is dan prachtig verlicht.

Plaza de Armas - Cusco

San Pedro markt

De San Pedro-markt moet je gezien hebben, maar je moet wel een sterke maag hebben, want ze bieden hier naast de voor ons normale produkten, zoals fruit, brood, kruiden, aardappels en bloemen werkelijk de meest bizarre koopwaar aan. Coca bladeren, oké dat is nog 'normaal', maar geroosterde cavia's vind ik al over het randje om maar niet te spreken over koppen van grote dieren zoals ezels, paarden en koeien. Voor de Peruaan is deze markt het dagelijkse ritueel en vergelijkbaar met de supermarkt bij ons.

San Pedro-markt - Cusco

Inca museum

Het charmante Inca museum ligt schuin achter de kathedraal. Voor wie geïnteresseerd is in de Inca's is dit museum een must. Het museum is gebouwd op restanten van Inca funderingen en heeft twee aardbevingen overleefd.
Het museum beschikt over een verzameling  metaal- en goudwerk, sieraden, aardewerk, textiel, mummies, modellen en 's werelds grootste collectie queros (ceremoniële Inca houten drinkvaten).
Vanuit het museum heb je een mooi zicht op de plaza de armas en de kathedraal. Op de binnenplaats demonstreren weefsters hun vakwerk en kun je een van hun creaties kopen.

Inca-museum - Cusco
Cusco heeft veel horeca die elke bezoeker een ruime keuze biedt aan restaurants, lunchgelegenheden, koffiehuizen en snackbars. Hieronder mijn tips voor lekker eten en drinken.

Koffietip: Meseo del Cafe
Lunchtip: Green Point (Vega)
Diner: Incanto, Pachapapa

Cusco - Peru

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La