De laatste jaren is het aantal Foodfestivals enorm toegenomen in Nederland. 2016 lijkt de definitieve doorbraak te zijn van deze festivals. Vele steden organiseren deze openlucht restaurants. De Foodfestivals beslaan een groot terrein met tafels en stoelen met eromheen foodtrucks. De bezoekers kopen muntjes bij een kassa en kunnen tegen inlevering van deze muntjes eten en drinken kopen bij de foodtrucks. Het geheel wordt meestal muzikaal ondersteund door een DJ of een band.
Behalve dat de foodtrucks op Foodfestivals staan, vind je ze ook vaak bij evenementen. Stonden er in het verleden slechts een friettent en een ijskar, tegenwoordig vind je er bijzonder uitgedoste trucks die al een bezienswaardigheid op zich zijn. Elke foodtruck heeft zijn eigen keuken, van Spaans tot Indonesisch en van Hollands tot Italiaans.
Sommige trucks verkopen heerlijke delicatessen en zijn traiteur-waardig. Behalve de traditionele friet en ijs zijn er crêpes, poffertjes, bitterballen van risotto, vegaburgers en smoothies. En ik kwam zelfs een truck tegen waar je gefrituurde krekel kon eten.
Ik was dit jaar op het Concours d'Elégance en bij de proloog van de Giro. Bij beide evenementen waren de foodtrucks goed vertegenwoordigd.
De foodfestivals hebben klinkende namen als Lepeltje Lepeltje, Eten op Rolletjes, Rrrrrrollend, Trek en de Keukenkaravaan. Sommige foodfestivals trekken van stad naar stad, zoals Lepeltje Lepeltje, andere zijn slechts aan één stad verbonden.
De foodtrucks hebben ludieke namen als De Melkbus, CarBeque, de Knul van Smul, Hemelse poffertjes en Bij Keet. Vaak zijn het echte oltimers zoals oude Citroëns. En hoe leuk is is dat je vis of vlees gegrild wordt op de achterklep van een Amerikaanse oldtimer.
Ik was in Apeldoorn bij de Keukenkaravaan en Lepeltje Lepeltje en in Deventer bij Eten op Rolletjes.
Wie nog een Foodfestival wil bezoeken in Apeldoorn kan van 9 - 11 september terecht bij de Nettenfabriek naast het Centraal station. Hier vindt Het Gouden Lepel Festival plaats.
Behalve dat de foodtrucks op Foodfestivals staan, vind je ze ook vaak bij evenementen. Stonden er in het verleden slechts een friettent en een ijskar, tegenwoordig vind je er bijzonder uitgedoste trucks die al een bezienswaardigheid op zich zijn. Elke foodtruck heeft zijn eigen keuken, van Spaans tot Indonesisch en van Hollands tot Italiaans.
Sommige trucks verkopen heerlijke delicatessen en zijn traiteur-waardig. Behalve de traditionele friet en ijs zijn er crêpes, poffertjes, bitterballen van risotto, vegaburgers en smoothies. En ik kwam zelfs een truck tegen waar je gefrituurde krekel kon eten.
Ik was dit jaar op het Concours d'Elégance en bij de proloog van de Giro. Bij beide evenementen waren de foodtrucks goed vertegenwoordigd.
De foodfestivals hebben klinkende namen als Lepeltje Lepeltje, Eten op Rolletjes, Rrrrrrollend, Trek en de Keukenkaravaan. Sommige foodfestivals trekken van stad naar stad, zoals Lepeltje Lepeltje, andere zijn slechts aan één stad verbonden.
De foodtrucks hebben ludieke namen als De Melkbus, CarBeque, de Knul van Smul, Hemelse poffertjes en Bij Keet. Vaak zijn het echte oltimers zoals oude Citroëns. En hoe leuk is is dat je vis of vlees gegrild wordt op de achterklep van een Amerikaanse oldtimer.
Ik was in Apeldoorn bij de Keukenkaravaan en Lepeltje Lepeltje en in Deventer bij Eten op Rolletjes.
Wie nog een Foodfestival wil bezoeken in Apeldoorn kan van 9 - 11 september terecht bij de Nettenfabriek naast het Centraal station. Hier vindt Het Gouden Lepel Festival plaats.