Doorgaan naar hoofdcontent

Jaaroverzicht 2014

Veel mensen en organisaties maken lijstjes met uiteenlopende onderwerpen van afgelopen jaar. Ik waag me dit jaar ook maar eens aan een lijstje. Mijn lijst bestaat uit de 10 meest gelezen artikelen op mijn blog. Naast leuke herinneringen is er ook plaats voor verdriet en extreme avonturen. Geniet nog even na van tien blogartikelen van 2014.

10. Uit het leven gegrepen

Naar aanleiding van de ramp met de MH17 op 17 juli schreef ik een kort gedicht.9. King Arthur

Royal showpieces Paleis Het Loo, Apeldoorn
Het ongelofelijke verhaal van de zwerfhond Arthur die zich aansloot bij een groepje Zweden en dezelfde ontberingen onderging in een bizarre race.

8. Royal Showpieces

Voor het eerst kon je in Paleis Het Loo in Apeldoorn vrij door vijf ingerichte historische vertrekken bewegen en op een intense manier te genieten van de verrassende opstellingen van design en mode.

7. Lunchen op het platteland

Op de Veluwe ligt een een oude boerderij die omgetoverd is tot koffie- en theeschenkerij. Een mooi plekje voor een lunch.

Pappa Beach, Samos - Griekenland

6. De stranden van Samos

Tijdens mijn verblijf op Samos bezocht ik diverse stranden. over de mooiste schreef ik een artikel. Geniet nog even van de zomer.5. De baaien van Samos

Samos heeft veel baaien waarvan de mooiste in dit artikel staan.4. Hemingway's Havana

De van oorsprong Amerikaanse schrijver en wereldreiziger Ernest Hemingway is onlosmakelijk verbonden aan Cuba. Hij woonde er en schreef er boeken.

3. Overnachten in een beachbungalow

Beachbungalow Noordwijk
In de mooiste week van het eerste kwartaal met temperaturen boven de 20 graden, logeerde ik een week in een beachbungalow op het  strand van Noordwijk. Een geweldige ervaring en ik raad het iedereen aan.2. Stadswandeling Haarlem

Haarlem is een van de steden die zich prima laat ontdekken door een wandeling.

1. El Commendante

Het tweede artikel over een icoon van Cuba. Dit artikel heeft een eindsprint gemaakt, waarschijnlijk door het nieuws van het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de VS.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Alcantara kloof

Een verblijf in oostelijk Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan de Alcantarakloof. De kloof is te bereiken vanuit Giardini Naxos. Neem de SS185 naar Gaggi en volg de borden richting Gole Alcantara. De betaalde parkeerplaats bevindt zich aan de linkerkant van de weg, gratis parkeren kan in de berm of achter de vangrail iets verderop. Een kaartje voor de kloof kost €1,50. Er is ook een lift, je betaalt dan € 5,= voor een kaartje.

De Alcantarakloof is ruim twee eeuwen voor onze jaartelling ontstaan door een vulkaanuitbarsting. De uitbarsting bedolf het hele dal van Alcantara onder een laag lava. Een aardbeving splitste de lava waardoor de kloof ontstond.
Het stromende water van de ontstane Alcantararivier heeft een deel van de rotswanden een natuurlijke glans gegeven. De rivier mondt uit in de Ionische zee bij Capo Schiso nabij Giardini Naxos.

Je kunt zowel lopend via een 224 treden tellende trap als met een lift de kloof bereiken. Wandelen en canyoning is mogelijk, maar ook leu…

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

Langs Geul en Gulp

De autoroute 'Langs Geul en Gulp' voert door een heuvelachtig Zuidlimburgs landschap langs kastelen en landgoederen. Ze volgt de riviertjes de Geul en de Gulp door idyllische en slaperige stadjes met vakwerkhuizen en het drielandenpunt waar Nederland, Duitsland en België samenkomen.


Start: Valkenburg
Valkenburg is een openlucht attractie. Maak hier een wandeling door het centrum, pak een terrasje en slenter langs de Geul. Daarnaast kun je de kasteelruïne bezoeken, die hoog boven Valkenburg uittorent. Verder zijn er diverse grotten, zoals de Fluweelgrot en Mergelrijk. Bedwing de bekendste berg van Nederland: de Cauberg, die tevens de finish is van de Amstel Gold Race. Vanaf de 68 meter hoog gelegen Wilhelminatoren kun je via een 325 of 375 rodelbaan afdalen.