Doorgaan naar hoofdcontent

Royal Showpieces

Paleis Het Loo wijkt met haar 'Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design' voor het eerst in haar bestaan af van de vaste inrichting in de kamers van het Paleis.Waar je anders vanachter een afscheiding de kunstschatten kunt bewonderen, ben je nu vrij om door de vijf ingerichte historische vertrekken te bewegen en op een intense manier te genieten van de verrassende opstellingen waar design en mode van voornamelijk Nederlandse ontwerpers vermengd zijn met kleding, serviezen en kunstobjecten uit het paleis. De aangepaste ruimtes zijn verspreid en bevinden zich op de looproute door het paleis.

De Nieuwe Eetzaal, Salon van Prins Willem V, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III,  én de Zitkamer van koningin Wilhelmina worden vanuit een nieuw oogpunt bekeken.

Kamer 1: Dining with the King

De koning-stadhouder at hier alleen of met zijn gasten. De schalen met lekkernijen die rondom het paleis werden geschoten of geplukt, werden hier opgediend. Onderdanen mochten toekijken en voor bezoekers bleef de gedekte tafel nog een dag staan zodat ze de rijkdom van servies, bestek en tafellinnen konden bewonderen.

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 2: The Flowers of the Palace

Bloemen zijn altijd aanwezig geweest in het paleis. In de 17e en 18e eeuw stonden bloemenversieringen gelijk aan de schepping van God. Deze kamer is de fleurigste van alle kamers. Neem plaats op de bank in het midden en laat je langzaam achterover zakken om even weg te dromen terwijl je naar de bloemenpracht aan het plafond kijkt. Sta weer op en verbaas je over de vloer, of is het het plafond?

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 3: Dancing till Midnight

De feesten van vroeger gingen vooral om zien en gezien worden. Hier werd gedanst en gegeten, men moest er op en top uitzien. De tijd van toen wordt voelbaar als je de prachtige jurken ziet met bijbehorende schoenen, sieraden en tasjes die in de vitrines liggen.

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 4: The Royal Bed

In deze kamer is vooral het contrast van de donkere en 'zware' inrichting van de slaapkamer van een paar eeuwen terug enerzijds en de moderne ledverlichting uit de moderne tijd anderzijds.

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 5: Dress for a Little Princess

De princessenjurkjes van zijn van luxe stoffen uit Parijs en Londen en vormen een betoverend contrast met de hofmode en een 'Princess Chair'.


De Royal Showpieces zijn te bewonderen t/m 29 juni 2014.Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…