Royal Showpieces

Paleis Het Loo wijkt met haar 'Royal Showpieces, een koninklijke ontmoeting met Dutch Design' voor het eerst in haar bestaan af van de vaste inrichting in de kamers van het Paleis.Waar je anders vanachter een afscheiding de kunstschatten kunt bewonderen, ben je nu vrij om door de vijf ingerichte historische vertrekken te bewegen en op een intense manier te genieten van de verrassende opstellingen waar design en mode van voornamelijk Nederlandse ontwerpers vermengd zijn met kleding, serviezen en kunstobjecten uit het paleis. De aangepaste ruimtes zijn verspreid en bevinden zich op de looproute door het paleis.

De Nieuwe Eetzaal, Salon van Prins Willem V, Audiëntiezaal, Slaapkamer van koning-stadhouder Willem III,  én de Zitkamer van koningin Wilhelmina worden vanuit een nieuw oogpunt bekeken.

Kamer 1: Dining with the King

De koning-stadhouder at hier alleen of met zijn gasten. De schalen met lekkernijen die rondom het paleis werden geschoten of geplukt, werden hier opgediend. Onderdanen mochten toekijken en voor bezoekers bleef de gedekte tafel nog een dag staan zodat ze de rijkdom van servies, bestek en tafellinnen konden bewonderen.

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 2: The Flowers of the Palace

Bloemen zijn altijd aanwezig geweest in het paleis. In de 17e en 18e eeuw stonden bloemenversieringen gelijk aan de schepping van God. Deze kamer is de fleurigste van alle kamers. Neem plaats op de bank in het midden en laat je langzaam achterover zakken om even weg te dromen terwijl je naar de bloemenpracht aan het plafond kijkt. Sta weer op en verbaas je over de vloer, of is het het plafond?

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 3: Dancing till Midnight

De feesten van vroeger gingen vooral om zien en gezien worden. Hier werd gedanst en gegeten, men moest er op en top uitzien. De tijd van toen wordt voelbaar als je de prachtige jurken ziet met bijbehorende schoenen, sieraden en tasjes die in de vitrines liggen.

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 4: The Royal Bed

In deze kamer is vooral het contrast van de donkere en 'zware' inrichting van de slaapkamer van een paar eeuwen terug enerzijds en de moderne ledverlichting uit de moderne tijd anderzijds.

Royal Showpieces Paleis Het Loo

Kamer 5: Dress for a Little Princess

De princessenjurkjes van zijn van luxe stoffen uit Parijs en Londen en vormen een betoverend contrast met de hofmode en een 'Princess Chair'.


De Royal Showpieces zijn te bewonderen t/m 29 juni 2014.Andre van Luttikhuizen