Doorgaan naar hoofdcontent

Serrekunda markt

Wie het chaotische Afrikaanse stedelijke leven van Gambia wil meemaken mag Serrekunda niet missen. Serrekunda is ontstaan uit negen kleinere plaatsen die nu de grootste stad vormen met 250.000 inwoners. De stad groeit nog steeds en er zullen nog meer omringende plaatsen worden opgeslokt. Elke dag vindt hier de grootste markt van Gambia plaats.

Trek tenminste twee uur uit voor een bezoek aan de markt en neem een gids mee. Hij kent de weg door dit doolhof, is op de hoogte van de gebruiken, kan allerlei eigenaardigheden vertellen, zorgt ervoor dat je niet wordt belaagd en weet ook waar je de beste foto's kan of mag maken.

Wij gingen op pad met Andy en chauffeur Ali Baba, door ons zo genoemd omdat we moeite hadden met zijn echte naam. Hij vond het prima en zelfs de gids noemde hem nu zo.

Serrekunda markt
We namen plaats op de achterbank van de Audi 80, een uitzondering onder de taxi's die voornamelijk bestaan uit Mercedes. Een ritje met een taxi is zeker aan te raden. Het staat soms garant voor een avontuurlijke en hilarische rit.
De deurbekleding wapperde lichtjes op het deinen van de auto en kon elk moment uit elkaar vallen, want de stof was compleet vergaan. De hendel voor het openen van de ramen ('automatic') ging rond zodat we ons eigen raam op de juiste stand konden zetten. Geen enkele dashbordmeter werkte nog en de voorraad benzine was minimaal. This is Gambia!


Koffie voorbereiden
Na een kleine 20 minuten werden we in de drukke straat tegenover de ingang van het overdekte deel van markt afgezet. Samen met Andy liepen we de jungle van de markt binnen. Het is een chaotische maar gezellige drukte.
De kleurrijke markt bestaat uit een wirwar van steegjes, die deels overdekt zijn. Zonder gids verdwaal je hier al snel en ben je misschien geneigd om om te keren. Ga vooral vroeg, dan zijn er nog niet veel toeristen en is het nog relatief rustig. Elk deel heeft zijn eigen producten en je kunt hier werkelijk alles kopen: specerijen, fruit, mobieltjes (ja, de Nokia's die wij al 15 jaar niet meer hebben), vlees, sieraden, levende kippen en kleding (tweedehands uit Europa).
Serrekunda markt


Geniet van een kopje China green tea. Dit is thee getrokken van blaadjes en die tot vier keer wordt gekookt in een theepotje op houtskool. Vervolgens gaat er veel suiker bij en wordt de thee van grote hoogte geschonken is een espresso glaasje. Ook de koffie wordt uit een klein glaasje of bekertje gedronken. Voordat men de koffie drinkt wordt er munt en suiker aan toegevoegd en wordt de koffie een aantal keer heen en weer gegoten tussen twee glaasjes.

Een bezoek aan de markt is zeer aan te raden voor de bezoeker die geïnteresseerd is in meer dan zon en strand. Het is een echte belevenis en geeft een goede indruk van het marktleven van de Gambianen.

Onze gids Andy is aangesloten bij een collectief van gidsen en werkt vanuit een kantoortje dat is gevestigd tussen de hotels De Kairaba en Senegambia in Kololi. Hij werkt inmiddels ook voor zichzelf. Via zijn website stelt hij zich alvast aan je voor.


Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…