Doorgaan naar hoofdcontent

Oase of Fata Morgana

Door de trillende hitte van de lucht zie ik plots een zandkasteel opdoemen. Ik wrijf in mijn ogen, maar het beeld verdwijnt niet. De luchtspiegeling wordt langzaam werkelijkheid.


Het resort Riu Karamboa doemt op vanuit het glooiende duinlandschap, als een zandkasteel uit een sprookje van 1001 nacht. Gebouwd in de stijl van een Arabisch paleis en in de kleur van het omliggende zand is het resort één met zijn omgeving.


Aangekomen word je vriendelijk ontvangen door het personeel. Na de receptieformaliteiten krijgen we de sleutel en wordt ons verteld waar onze kamer zich bevindt. Een suite op de buitenste vleugel van het resort. Lekker rustig. We zijn net op de kamer of de koffers komen er al aan. Zo snel heb ik het nog niet eerder meegemaakt, zelfs niet in een hotel dat uit één gebouw bestaat.

Het resort is ruim opgezet en bestaat uit diverse vleugels van twee verdiepingen (begane grond en 1e verdieping). Het geheel ligt symmetrisch met centraal de voorzieningen zoals de receptie, winkeltjes, theater, zwembad en de restaurants. De 'open' ruimtes bestaan vooral uit zand omzoomd met agaven. Dichter naar het centrum gaat het zand over in goed onderhouden gras, oleanders en palmbomen. Door dit alles lopen brede paden.


Het enorme zwembad heeft heerlijk warm water, vaste relaxstoeltjes en een zwemmersbar. De ligstoelen in de tuin liggen in paden die in cirkels rond het zwembad liggen. De paden zijn gescheiden door hegjes zodat je niet allemaal op een kluitje ligt.


Het strand is enorm, breed en lang. Voldoende strandstoelen zorgen ervoor dat je heerlijk relaxt met een boekje, tijdschrift, e-reader of ipod de dag kunt doorbrengen. Natuurlijk is er ook genoeg animatie in de vorm van gym op het strand, volleybal, voetbal, aquagym, darts en nog veel meer. Er is zelfs een bescheiden sportschool. De aantrekkingskracht van de zee mag er ook wezen. Hoge golven zorgen voor een heerlijke branding. Check vooraf de kleur van de vlag, want de zee kan erg onstuimig zijn, vooral in onze wintermaanden.


Het resort heeft vier restaurants, waarvan drie themarestaurants. Deze moeten altijd van te voren worden besproken. Doe dit al 's morgens voor 10.00 uur, anders is de kans groot dat er geen plaats meer is. Buda is een Aziatisch restaurant waar o.a. sushi, chinees en indisch eten wordt geserveerd; Barlovento is typisch Kaapverdisch met veel vis; Las Dunas serveert Afrikaanse specialiteiten.'s Avonds is er een entertainment programma met afwissellend dans, zang en musical. Het vaste team zorgt voor een professioneel spektakel met dansen van de Kaapverdisch eilanden of musicals, maar ook onderhoudende  sketches met een knipoog. Daarnaast is er een band die bijvoorbeeld een ode brengt aan ABBA, of liedjes zingt uit de eighties.


Riu Karamboa is een oase in alle opzichten: een resort van alle gemakken voorzien om volledig tot rust te komen en een echt vakantiegevoel te ervaren. Ideaal voor de rustzoeker die toch het gemak van all-inclusive prefereert.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.