Doorgaan naar hoofdcontent

Pistoia

Pistoia is een stad halverwege Florence en Pisa/Lucca in noord Toscane. Vanwege deze drie bekende steden wordt Pistoia vaak overgeslagen. En dat is eigenlijk zonde, want Pistoia is de moeite van een bezoek waard.

Piazza del Duomo - Pistoia

Het centrum van Pistoia is compact en overzichtelijk. Mooie pleinen en idyllische straatjes wisselen elkaar af. Pistoia heeft een prachtig stadsplein, de piazza del Duomo, met de Cattedrale di San Zeno en zijn campanile.
Pistoia heeft haar eigen 'palio'. Op 25 juli wordt op het piazza del Duomo een paardentoernooi gehouden tussen de vier stadswijken. Deze 'La Giostra dell’Orso' is ter ere van de beschermheilige van de stad, San Jacopo. Feest en spektakel gegarandeerd.

Steegje - Pistoia
Campanile - Pistoia


Pistoia is makkelijk te voet te verkennen. Je loopt van plein naar plein via mooie steegjes en onderweg is er voldoende horeca om even uit te rusten en mensen te kijken. De pleinen zijn gevuld met marktkraampjes, Daarnaast zijn er veel boetiekwinkeltjes.

Piazza della Salla - Pistoia

Ook 's avonds is het hier gezellig. De marktkramen zijn verdwenen en het plein is omgetoverd tot een groot terras.

Restaurantstraatje Pistoia

Pistoia heeft een treinstation en is een goede uitvalbasis om de steden Florence, Pisa en Lucca te bezoeken.

Pistoia is de geboorteplaats van de Italiaanse filantroop, humanist en patriot Niccolò Puccini. Zijn geboortehuis is tegenwoordig een Bed and Breakfast, genaamd Residenza D'Epoca Puccini. Ik kan deze overnachtingsplek van harte aanbevelen. In het complex, waarin de Residenza is gevestigd, wonen ook Italianen. Samen deel je de binnentuin.


Restaurants
Diversorium (WiFi beschikbaar)Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…