Italië: Pistoia

Pistoia is een stad halverwege Florence en Pisa/Lucca in noord Toscane. Vanwege deze drie bekende steden wordt Pistoia vaak overgeslagen. En dat is eigenlijk zonde, want Pistoia is de moeite van een bezoek waard.

Piazza del Duomo - Pistoia

Het centrum van Pistoia is compact en overzichtelijk. Mooie pleinen en idyllische straatjes wisselen elkaar af. Pistoia heeft een prachtig stadsplein, de piazza del Duomo, met de Cattedrale di San Zeno en zijn campanile.
Pistoia heeft haar eigen 'palio'. Op 25 juli wordt op het piazza del Duomo een paardentoernooi gehouden tussen de vier stadswijken. Deze 'La Giostra dell’Orso' is ter ere van de beschermheilige van de stad, San Jacopo. Feest en spektakel gegarandeerd.

Steegje - Pistoia
Campanile - Pistoia


Pistoia is makkelijk te voet te verkennen. Je loopt van plein naar plein via mooie steegjes en onderweg is er voldoende horeca om even uit te rusten en mensen te kijken. De pleinen zijn gevuld met marktkraampjes, Daarnaast zijn er veel boetiekwinkeltjes.

Piazza della Salla - Pistoia

Ook 's avonds is het hier gezellig. De marktkramen zijn verdwenen en het plein is omgetoverd tot een groot terras.

Restaurantstraatje Pistoia

Pistoia heeft een treinstation en is een goede uitvalbasis om de steden Florence, Pisa en Lucca te bezoeken.

Pistoia is de geboorteplaats van de Italiaanse filantroop, humanist en patriot Niccolò Puccini. Zijn geboortehuis is tegenwoordig een Bed and Breakfast, genaamd Residenza D'Epoca Puccini. Ik kan deze overnachtingsplek van harte aanbevelen. In het complex, waarin de Residenza is gevestigd, wonen ook Italianen. Samen deel je de binnentuin.


Restaurants
Diversorium (WiFi beschikbaar)