Doorgaan naar hoofdcontent

Istanbul

Byzantium, Nova Roma, Constantinopel: ooit sprekende namen voor wat nu Istanbul is. Gescheiden door de Bosporus ligt Istanbul op de grens van Europa en Azië en is ze de brug tussen de oude en nieuwe wereld, het oosten tegenover het westen. De skyline van Istanbul bestaat niet uit hoge gebouwen met veel glas en ontelbare ramen maar uit moskeeën met hun minaretten die uitsteken boven de stad. Istanbul is de grootste en meest internationale stad van Turkije. Het is tevens de enige stad die op twee werelddelen ligt.

Istanbul

Het heeft een prachtige ligging aan het water. Het oudste deel van Istanbul ligt op een landtong waar de Bosporus eindigt en de zee van Marmara begint. Een derde waterweg is de Gouden Hoorn, een zeven kilometer lange inham aan de noordkant van de oude stad. Istanbul heeft een rijke geschiedenis want geregeerd door Grieken, Romeinen en Osmaanse sultans en beschikt over vele bezienswaardigheden uit de verschillende overheersende culturen.

Haghia Sophia
De voormalige kathedraal en moskee Haghia Sophia, dat heilige wijsheid betekent, is tegenwoordig een museum. Begonnen als grootste kathedraal van de wereld in Constantinopel, werd hij een paar maal herbouwd wegens brand. Na de verovering door de Osmanen werd de kathedraal omgebouwd tot moskee met als naam Aya Sofya. Behalve brand is de Aya Sofya ook getroffen door aardbevingen en plunderingen.
In 1934 werd de Haghia Sofya onder Atatürk, de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije, een museum. In 1985 kwam de Haghia Sofya op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aya Sophia - Istanbul

Blauwe Moskee
de Blauwe Moskee werd in opdracht gebouwd van sultan Ahmet I. Daarom ook wel Sultanahmet Camii genoemd. Zes minaretten sieren de moskee. De minaretten staan voor rijkdom en zes staat voor uitzondelijke rijkdom. De Blauwe Moskee dankt zijn naam aan de ontelbare blauwe tegels die schitteren door het warme licht dat door de vele koepels valt. Het mausoleum van Ahmet I is hier te vinden. Vroeger was de Blauwe Moskee het startpunt voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka.

Blauwe moskee - Istanbul

Topkapi Paleis
Een stad op zich is dit paleis. Prachtig gelegen aan de Bosporus was dit de residentie van de Osmaanse sultans. De schitterende mozaieken en details maken dit tot een echt sprookjespaleis.
Tegenwoordig is het Topkapi een museum met als publiekstrekkers de harem, dat verboden betekent, en de schatkamer met de beroemde Topkapi dolk.

Grote Bazaar
Deze grootste overdekte bazaar was bedoeld om handelaren een veilige plaats te bieden voor hun zakelijkse zaken. Behalve duizenden winkeltjes bevinden zich binnen de muren moskeeën, fonteinen, handelshuizen (han) en een bron. Diverse poorten, maar ook de aangrenzende handelshuizen geven toegang tot de bazaar. De bazaar heeft twee Bedestans, bewaarruimtes voor antiquiteiten en kostbare stukken: de Sandal en de Cevahir Bedestan.

Egyptische Bazaar
Na de grote bazaar de grootste overdekte bazaar die bestaat uit kruiden en specerijen. De bazaar heeft zes ingangen en meer dan 80 winkeltjes. De meeste winkels hebben tegenwoordig moderne winkeldeuren. Een paar hebben nog het authentieke karakter behouden. De buitenzijde is wel elegant door het gebruik van hout, bakstenen en natuursteen. Het geheel wordt gesierd door details van Turkse en Islamitische bouwkunst.


Behalve bovenstaande bezienswaardigheden beschikt Istanbul over nog ontelbare plekken die een bezoek meer dan waard zijn:

Cysternen: ondergrondse wateropslagplaats
Galatabrug: pontonbrug over de Bosporus die het stadscentrum verbindt met de wijk Sultanahmet
Galatatoren: 61 meter hoge toren met uitzicht over Istanbul
Tocht over de Bosporus: bekijk Istanbul vanaf het water en vaar langs het Europese en Aziatische Istanbul

Ga op ontdekkingsreis naar de filmlocaties van vele James Bondfilms, zoals Skyfall en The world is not enough, Inferno van Dan Brown of de film Taken 2.
Naast nog meer paleizen en moskeeën heeft Istanbul een trendy nachtleven, hippe winkelcentra, musea en badhuizen (hamams).


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La