Doorgaan naar hoofdcontent

Turkije: Istanbul

Byzantium, Nova Roma, Constantinopel: ooit sprekende namen voor wat nu Istanbul is. Gescheiden door de Bosporus ligt Istanbul op de grens van Europa en Azië en is ze de brug tussen de oude en nieuwe wereld, het oosten tegenover het westen. De skyline van Istanbul bestaat niet uit hoge gebouwen met veel glas en ontelbare ramen maar uit moskeeën met hun minaretten die uitsteken boven de stad. Istanbul is de grootste en meest internationale stad van Turkije. Het is tevens de enige stad die op twee werelddelen ligt.

Istanbul

Het heeft een prachtige ligging aan het water. Het oudste deel van Istanbul ligt op een landtong waar de Bosporus eindigt en de zee van Marmara begint. Een derde waterweg is de Gouden Hoorn, een zeven kilometer lange inham aan de noordkant van de oude stad. Istanbul heeft een rijke geschiedenis want geregeerd door Grieken, Romeinen en Osmaanse sultans en beschikt over vele bezienswaardigheden uit de verschillende overheersende culturen.

Haghia Sophia
De voormalige kathedraal en moskee Haghia Sophia, dat heilige wijsheid betekent, is tegenwoordig een museum. Begonnen als grootste kathedraal van de wereld in Constantinopel, werd hij een paar maal herbouwd wegens brand. Na de verovering door de Osmanen werd de kathedraal omgebouwd tot moskee met als naam Aya Sofya. Behalve brand is de Aya Sofya ook getroffen door aardbevingen en plunderingen.
In 1934 werd de Haghia Sofya onder Atatürk, de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije, een museum. In 1985 kwam de Haghia Sofya op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aya Sophia - Istanbul

Blauwe Moskee
de Blauwe Moskee werd in opdracht gebouwd van sultan Ahmet I. Daarom ook wel Sultanahmet Camii genoemd. Zes minaretten sieren de moskee. De minaretten staan voor rijkdom en zes staat voor uitzondelijke rijkdom. De Blauwe Moskee dankt zijn naam aan de ontelbare blauwe tegels die schitteren door het warme licht dat door de vele koepels valt. Het mausoleum van Ahmet I is hier te vinden. Vroeger was de Blauwe Moskee het startpunt voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka.

Blauwe moskee - Istanbul

Topkapi Paleis
Een stad op zich is dit paleis. Prachtig gelegen aan de Bosporus was dit de residentie van de Osmaanse sultans. De schitterende mozaieken en details maken dit tot een echt sprookjespaleis.
Tegenwoordig is het Topkapi een museum met als publiekstrekkers de harem, dat verboden betekent, en de schatkamer met de beroemde Topkapi dolk.

Grote Bazaar
Deze grootste overdekte bazaar was bedoeld om handelaren een veilige plaats te bieden voor hun zakelijkse zaken. Behalve duizenden winkeltjes bevinden zich binnen de muren moskeeën, fonteinen, handelshuizen (han) en een bron. Diverse poorten, maar ook de aangrenzende handelshuizen geven toegang tot de bazaar. De bazaar heeft twee Bedestans, bewaarruimtes voor antiquiteiten en kostbare stukken: de Sandal en de Cevahir Bedestan.

Egyptische Bazaar
Na de grote bazaar de grootste overdekte bazaar die bestaat uit kruiden en specerijen. De bazaar heeft zes ingangen en meer dan 80 winkeltjes. De meeste winkels hebben tegenwoordig moderne winkeldeuren. Een paar hebben nog het authentieke karakter behouden. De buitenzijde is wel elegant door het gebruik van hout, bakstenen en natuursteen. Het geheel wordt gesierd door details van Turkse en Islamitische bouwkunst.


Behalve bovenstaande bezienswaardigheden beschikt Istanbul over nog ontelbare plekken die een bezoek meer dan waard zijn:

Cysternen: ondergrondse wateropslagplaats
Galatabrug: pontonbrug over de Bosporus die het stadscentrum verbindt met de wijk Sultanahmet
Galatatoren: 61 meter hoge toren met uitzicht over Istanbul
Tocht over de Bosporus: bekijk Istanbul vanaf het water en vaar langs het Europese en Aziatische Istanbul

Ga op ontdekkingsreis naar de filmlocaties van vele James Bondfilms, zoals Skyfall en The world is not enough, of de film Taken 2.
Naast nog meer paleizen en moskeeën heeft Istanbul een trendy nachtleven, hippe winkelcentra, musea en badhuizen (hamams).


Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…