Doorgaan naar hoofdcontent

Istanbul

Byzantium, Nova Roma, Constantinopel: ooit sprekende namen voor wat nu Istanbul is. Gescheiden door de Bosporus ligt Istanbul op de grens van Europa en Azië en is ze de brug tussen de oude en nieuwe wereld, het oosten tegenover het westen. De skyline van Istanbul bestaat niet uit hoge gebouwen met veel glas en ontelbare ramen maar uit moskeeën met hun minaretten die uitsteken boven de stad. Istanbul is de grootste en meest internationale stad van Turkije. Het is tevens de enige stad die op twee werelddelen ligt.

Istanbul

Het heeft een prachtige ligging aan het water. Het oudste deel van Istanbul ligt op een landtong waar de Bosporus eindigt en de zee van Marmara begint. Een derde waterweg is de Gouden Hoorn, een zeven kilometer lange inham aan de noordkant van de oude stad. Istanbul heeft een rijke geschiedenis want geregeerd door Grieken, Romeinen en Osmaanse sultans en beschikt over vele bezienswaardigheden uit de verschillende overheersende culturen.

Haghia Sophia
De voormalige kathedraal en moskee Haghia Sophia, dat heilige wijsheid betekent, is tegenwoordig een museum. Begonnen als grootste kathedraal van de wereld in Constantinopel, werd hij een paar maal herbouwd wegens brand. Na de verovering door de Osmanen werd de kathedraal omgebouwd tot moskee met als naam Aya Sofya. Behalve brand is de Aya Sofya ook getroffen door aardbevingen en plunderingen.
In 1934 werd de Haghia Sofya onder Atatürk, de grondlegger en eerste president van de republiek Turkije, een museum. In 1985 kwam de Haghia Sofya op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Aya Sophia - Istanbul

Blauwe Moskee
de Blauwe Moskee werd in opdracht gebouwd van sultan Ahmet I. Daarom ook wel Sultanahmet Camii genoemd. Zes minaretten sieren de moskee. De minaretten staan voor rijkdom en zes staat voor uitzondelijke rijkdom. De Blauwe Moskee dankt zijn naam aan de ontelbare blauwe tegels die schitteren door het warme licht dat door de vele koepels valt. Het mausoleum van Ahmet I is hier te vinden. Vroeger was de Blauwe Moskee het startpunt voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar Mekka.

Blauwe moskee - Istanbul

Topkapi Paleis
Een stad op zich is dit paleis. Prachtig gelegen aan de Bosporus was dit de residentie van de Osmaanse sultans. De schitterende mozaieken en details maken dit tot een echt sprookjespaleis.
Tegenwoordig is het Topkapi een museum met als publiekstrekkers de harem, dat verboden betekent, en de schatkamer met de beroemde Topkapi dolk.

Grote Bazaar
Deze grootste overdekte bazaar was bedoeld om handelaren een veilige plaats te bieden voor hun zakelijkse zaken. Behalve duizenden winkeltjes bevinden zich binnen de muren moskeeën, fonteinen, handelshuizen (han) en een bron. Diverse poorten, maar ook de aangrenzende handelshuizen geven toegang tot de bazaar. De bazaar heeft twee Bedestans, bewaarruimtes voor antiquiteiten en kostbare stukken: de Sandal en de Cevahir Bedestan.

Egyptische Bazaar
Na de grote bazaar de grootste overdekte bazaar die bestaat uit kruiden en specerijen. De bazaar heeft zes ingangen en meer dan 80 winkeltjes. De meeste winkels hebben tegenwoordig moderne winkeldeuren. Een paar hebben nog het authentieke karakter behouden. De buitenzijde is wel elegant door het gebruik van hout, bakstenen en natuursteen. Het geheel wordt gesierd door details van Turkse en Islamitische bouwkunst.


Behalve bovenstaande bezienswaardigheden beschikt Istanbul over nog ontelbare plekken die een bezoek meer dan waard zijn:

Cysternen: ondergrondse wateropslagplaats
Galatabrug: pontonbrug over de Bosporus die het stadscentrum verbindt met de wijk Sultanahmet
Galatatoren: 61 meter hoge toren met uitzicht over Istanbul
Tocht over de Bosporus: bekijk Istanbul vanaf het water en vaar langs het Europese en Aziatische Istanbul

Ga op ontdekkingsreis naar de filmlocaties van vele James Bondfilms, zoals Skyfall en The world is not enough, of de film Taken 2.
Naast nog meer paleizen en moskeeën heeft Istanbul een trendy nachtleven, hippe winkelcentra, musea en badhuizen (hamams).


Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…