Doorgaan naar hoofdcontent

Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van Italië en ligt tegen de punt van de laars van het Italiaaanse vasteland. Sicilië wordt vaak in één adem genoemd met de maffia. Laat je hierdoor echter niet tegenhouden om naar Sicilië te gaan. Je merkt als toerist niets van de aanwezigheid van 'La Cosa Nostra'.

De meeste bezienswaardigheden hebben hun oorsprong in de Griekse en Romeinse tijd. Voorbeelden zijn de Vallei van de Tempels in de buurt van Agrigento, het theater van Taormina en het Griekse theater en het Romeinse amfitheater van Syracuse. Daarnaast vind je op Sicilië Normandische en Moorse invloeden. Door de tijd heen is Sicilië meerdere malen getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Salame di cioccolato (typisch Siciliaans gerecht)

De hoofdstad Palermo heeft mooie mooie paleizen en kerken. De 'Catacombe dei Cappucini' is een begraafplaats met gemummificeerde personen. Catania is vooral een uitvalbasis om de Etna te ontdekken en een van de drie steden op Sicilië waar je op kunt vliegen. Verder is de badplaats Cefalù een bezoek waard net als Taormina en Castelmola, dat hoog op een rots ligt boven Taormina.
Sicilië
Syracuse is een havenstad in het zuidoosten van het eiland. In de vissershaven liggen kleurrijke bootjes en op de kade staan statige panden. Je vindt hier veel opgravingen uit de Griekse en Romeinse tijd. Het historische centrum ligt op het eilandje Ortygia.

Taormina

Italië heeft een aantal vulkanen, waarvan de Etna op Sicilië ligt. Deze vulkaan barst regelmatig uit. De Etna is populair, zowel in de zomer om trekkings te maken als in de winter om te skiën.

Etna Sicilië

Op Sicilië is het ijs uitgevonden. Je vindt hier dan ook vele ijssalons met een uitgebreid assortiment aan smaken. Een echte specialiteit is een broodje ijs. Een andere lekkernij is connolo. Veel gerechten worden gegarneerd met pistache van de Etna. De wijn die op de flanken van de Etna wordt verbouwd is van zeer goede kwaliteit.

Vanaf Sicilië zijn dagexcursies te maken naar het vulkaaneiland Stromboli en de Eolische eilanden.

Sicilië is een eiland om vaker te bezoeken, zodat je alle uithoeken kunt ontdekken. Huur een auto, trek rond of maak uitstapjes vanaf een vaste plek. Ik was samen met mijn vriendin 12 dagen op Sicilië. We verbleven in Donna Carmela, een boutique-hotel aan de voet van de Etna, tussen Catania en Taormina.

Donna Carmela | Taormina en Castelmola | Etna NP | Wijnroute | Syracuse | Alcantarakloof

Sicilië

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.