Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van Italië en ligt tegen de punt van de laars van het Italiaaanse vasteland. Sicilië wordt vaak in één adem genoemd met de maffia. Laat je hierdoor echter niet tegenhouden om naar Sicilië te gaan. Je merkt als toerist niets van de aanwezigheid van 'La Cosa Nostra'.

De meeste bezienswaardigheden hebben hun oorsprong in de Griekse en Romeinse tijd. Voorbeelden zijn de Vallei van de Tempels in de buurt van Agrigento, het theater van Taormina en het Griekse theater en het Romeinse amfitheater van Syracuse. Daarnaast vind je op Sicilië Normandische en Moorse invloeden. Door de tijd heen is Sicilië meerdere malen getroffen door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Salame di cioccolato (typisch Siciliaans gerecht)

De hoofdstad Palermo heeft mooie mooie paleizen en kerken. De 'Catacombe dei Cappucini' is een begraafplaats met gemummificeerde personen. Catania is vooral een uitvalbasis om de Etna te ontdekken en een van de drie steden op Sicilië waar je op kunt vliegen. Verder is de badplaats Cefalù een bezoek waard net als Taormina en Castelmola, dat hoog op een rots ligt boven Taormina.
Sicilië
Syracuse is een havenstad in het zuidoosten van het eiland. In de vissershaven liggen kleurrijke bootjes en op de kade staan statige panden. Je vindt hier veel opgravingen uit de Griekse en Romeinse tijd. Het historische centrum ligt op het eilandje Ortygia.

Taormina

Italië heeft een aantal vulkanen, waarvan de Etna op Sicilië ligt. Deze vulkaan barst regelmatig uit. De Etna is populair, zowel in de zomer om trekkings te maken als in de winter om te skiën.

Etna Sicilië

Op Sicilië is het ijs uitgevonden. Je vindt hier dan ook vele ijssalons met een uitgebreid assortiment aan smaken. Een echte specialiteit is een broodje ijs. Een andere lekkernij is connolo. Veel gerechten worden gegarneerd met pistache van de Etna. De wijn die op de flanken van de Etna wordt verbouwd is van zeer goede kwaliteit.

Vanaf Sicilië zijn dagexcursies te maken naar het vulkaaneiland Stromboli en de Eolische eilanden.

Sicilië is een eiland om vaker te bezoeken, zodat je alle uithoeken kunt ontdekken. Huur een auto, trek rond of maak uitstapjes vanaf een vaste plek. Ik was samen met mijn vriendin 12 dagen op Sicilië. We verbleven in Donna Carmela, een boutique-hotel aan de voet van de Etna, tussen Catania en Taormina.

Donna Carmela | Taormina en Castelmola | Etna NP | Wijnroute | Syracuse | Alcantarakloof

Sicilië