Bonaire in foto's: deel 3

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee en een bijzondere gemeente van Caribisch Nederland. Bonaire is populair in onze winter en als bestemming van vele cruiseschepen. Maar de grootste aantrekkingskracht van Bonaire ligt onder water. Hier bevindt zich een van de mooiste natuurreservaten ter wereld, die zowel bij duikers als bij snorkelaars geliefd is.
In vijf delen neem ik je mee over het eiland: van de zoutpannen in het zuiden, via de hoofdstad Kralendijk, naar het Gotomeer en Rincon in het noorden. Langs stranden met azuurblauw en turquoise water en als toegift een bijzondere safari.

Flamingo Gotomeer Bonaire
Het symbool van Bonaire; de flamingo. Bonaire is een van de weinige broedplaatsen van deze roze statige vogels. Daarnaast sieren ze de nummerborden van auto's, hebben hotels hun naam erin verwerkt en is het vliegveld van Bonaire naar hen genoemd. Op vele plekken kun je ze spotten. In het zuiden op de zoutpannen, middenop bij het Donkey Sanctuary en in het noorden bij het Gotomeer.


Idyllische verborgen stranden vind je genoeg op Bonaire. Dit is 1000 Steps Beach. Gelukkig bestaat de trap niet uit 1000 treden, maar uit ongeveer 50. Volg vanuit Kralendijk de scenic route naar Rincon en je ziet vanzelf een grote gele steen met de naam van het strand erop.

Witte slavenhuisjes Bonaire
De witte slavenhuisjes in het zuiden van Bonaire zijn  kleine huisjes waarin de slaven, die werkten in de zoutpannen, de nacht konden doorbrengen. De huisjes, die van koraal zijn gemaakt, boden plek aan twee tot zes slaven. Alleen op zondag hadden de slaven vrij en gingen ze te voet naar hun familie in Rincon in het noorden. De reis duurde zeven uur.
Behalve witte huisjes, die op de witte pan staan, staan er ook okergele huisjes op de oranje pan. De huisjes zijn een beschermd monument.

Rincon Bonaire
Het kleurrijke Rincon is het oudste dorp van Bonaire en, na Kralendijk, de grootste plaats op Bonaire. Vanuit Rincon kun je het Washington Slagbaai NP en het Gotomeer bezoeken. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de destilleerderij Cadushy, waar likeur wordt gemaakt van cactussen.

Cruiseschepen Bonaire
Bonaire ligt op de route van diverse cruiseschepen. De schepen komen meestal 's ochtends vroeg binnen. De passagiers zwermen vervolgens uit op het eiland voor een eilandtoer, snorkel- of duikexcursie of voor een dagje strand.


Lees ook: Deel 1 | Deel 2 | Deel 4 | Deel 5

Andre van Luttikhuizen

1 opmerking: