Doorgaan naar hoofdcontent

Bonaire in foto's: deel 3

Bonaire is een eiland in de Caribische Zee en een bijzondere gemeente van Caribisch Nederland. Bonaire is populair in onze winter en als bestemming van vele cruiseschepen. Maar de grootste aantrekkingskracht van Bonaire ligt onder water. Hier bevindt zich een van de mooiste natuurreservaten ter wereld, die zowel bij duikers als bij snorkelaars geliefd is.
In vijf delen neem ik je mee over het eiland: van de zoutpannen in het zuiden, via de hoofdstad Kralendijk, naar het Gotomeer en Rincon in het noorden. Langs stranden met azuurblauw en turquoise water en als toegift een bijzondere safari.

Flamingo Gotomeer Bonaire

Het symbool van Bonaire; de flamingo. Bonaire is een van de weinige broedplaatsen van deze roze statige vogels. Daarnaast sieren ze de nummerborden van auto's, hebben hotels hun naam erin verwerkt en is het vliegveld van Bonaire naar hen genoemd. Op vele plekken kun je ze spotten. In het zuiden op de zoutpannen, middenop bij het Donkey Sanctuary en in het noorden bij het Gotomeer.

1000 Steps-strand

Idyllische verborgen stranden vind je genoeg op Bonaire. Dit is 1000 Steps Beach. Gelukkig bestaat de trap niet uit 1000 treden, maar uit ongeveer 50. Volg vanuit Kralendijk de scenic route naar Rincon en je ziet vanzelf een grote gele steen met de naam van het strand erop.

Witte slavenhuisjes Bonaire

De witte slavenhuisjes in het zuiden van Bonaire zijn  kleine huisjes waarin de slaven, die werkten in de zoutpannen, de nacht konden doorbrengen. De huisjes, die van koraal zijn gemaakt, boden plek aan twee tot zes slaven. Alleen op zondag hadden de slaven vrij en gingen ze te voet naar hun familie in Rincon in het noorden. De reis duurde zeven uur.
Behalve witte huisjes, die op de witte pan staan, staan er ook okergele huisjes op de oranje pan. De huisjes zijn een beschermd monument.

Rincon Bonaire

Het kleurrijke Rincon is het oudste dorp van Bonaire en, na Kralendijk, de grootste plaats op Bonaire. Vanuit Rincon kun je het Washington Slagbaai NP en het Gotomeer bezoeken. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de destilleerderij Cadushy, waar likeur wordt gemaakt van cactussen.

Cruiseschepen Bonaire

Bonaire ligt op de route van diverse cruiseschepen. De schepen komen meestal 's ochtends vroeg binnen. De passagiers zwermen vervolgens uit op het eiland voor een eilandtoer, snorkel- of duikexcursie of voor een dagje strand.


Lees ook: Deel 1 | Deel 2 | Deel 4 | Deel 5

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal terugblik

In 2015 plaatste ik elke maand een foto waar meestal een bijzonder verhaal achter zat. Vanaf 2018 komt deze rubriek terug. Ik ga dan weer elke maand een foto met een leuk of bijzonder achtergrond-verhaal posten.

Voor wie de 12 foto's met een verhaal van 2015 nog eens na wil lezen of wil kijken, klik dan hier.Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

Harlingen

Harlingen is één van de mooiste steden van Friesland en tevens een belangrijke havenstad. Harlingen verbindt de eilanden Vlieland en Terschelling met het vaste land.

Er valt veel te ontdekken aan deze prachtige stad. Behalve een haven heeft Harlingen vele monumentale gebouwen, een leuk centrum, musea en goede horecagelegenheden. Al wandelend door straten en steegjes zie je een deel van de verdedigingswerken, de grachtgordels en oude pakhuizen. Een van de monumentale pareltjes is het stadhuis van Harlingen. Dit prachtige gebouw vind je aan de Noorderhaven.De Blauwe Hand is één van de oudste en best bewaarde pakhuizen van Harlingen. Het pand uit 1647 heeft een prachtige trapgevel. In het pand was in de 17e en in de 18e eeuw een gortmakerij gevestigd. Daarna heeft er een wijnhandel gezeten. Tegenwoordig zit hier eetcafé Nooitgedagt. Je kunt hier terecht voor lunch en diner. Een echte aanrader.

De oude buitenhaven ligt als een spin in het web tussen de Noorderhaven, de Zuiderhaven en de …

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De foto en zijn verhaal - juni 2018

Een van de meest bizarre locaties in de wereld vond ik The Killing Fields in Cambodja. Vooral de huiveringwekkende sfeer die er heerst. Alsof je midden in een nachtmerrie bent terecht gekomen waaruit je maar niet wakker wordt.


Tijdens de regeerperiode van de Rode Khmer, van 1975- 1979, werden onder leiding van Pol Pot zo'n drie miljoen mensen omgebracht. De reden was dat deze mensen niet in het plaatje pasten van een zelfvoorzienende, klassenloze maatschappij. Het eindstation waren The Killing Fields, maar niet voordat ze eerst gevangen werden gehouden en gemarteld in speciale gevangenissen. Vooral leraren, dokters, intellectuelen en monniken moesten het ontgelden.

De Tuol Sleng gevangenis (foto) was een van die gevangenissen. Tegenwoordig is het een museum ter herinnering aan de verschrikkelijke volkenmoord.