Doorgaan naar hoofdcontent

Vietnam: Ho Chi Minhstad

Notre Dame Kathedraal
Op een paar hoge gebouwen en monumenten van strijders uit de Vietnam oorlog na zou je denken dat je bent beland in een Franse koloniale stad van 100 jaar geleden. De brede boulevards, de Notre Dame kathedraal en het raadhuis zijn een paar voorbeelden van het 'Parijs van het oosten', zoals de grootste stad van Vietnam, Saigon, wordt genoemd.
Saigon heet sinds 1975 Ho-Chi-Minh Stad, maar haar bewoners spreken nog steeds over Saigon. De stad ligt in het zuiden van Vietnam aan de rand van de machtige Mekong Delta, heeft 4,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van het land. Het Franse karakter heeft Saigon te danken aan de komst van de Fransen in 1859. Helaas zijn er later ook lelijke flats en gebouwen bijgekomen.


Hotel de Ville Saigon
Koloniale wandeling
District 1 is het eigenlijke centrum van Saigon met als hart Dong Khoi street. Deze loopt van de kathedraal naar de kade langs de Saigon rivier. Hier staan ook de mooiste koloniale gebouwen.
Een stadwandeling is een mooie manier om dit deel van de stad te verkennen.

Herenigingspaleis Saigon
Postkantoor Saigon
Start de wandeling bij het Herenigingspaleis, het vroegere Presidentiële paleis, dat getuigt van het symbolische einde van de oorlog op 30 april 1975 toen een Noord-Vietnamese tank de hekken omver reed. De tank met nummer 843, staat in de tuin van het paleis. Een jaar later werden Noord en Zuid Vietnam herenigd. Nu is er een museum gevestigd.
Opera Saigon


Vervolg je wandeling naar de Notre Dame kathedraal. Deze kathedraal is opgetrokken uit rode stenen. Loop Dong Khoi Street verder af richting de rivier. Hier zijn allerlei mode- en juwelierszaken en restaurants gevestigd. Iets verderop zie je rechts Hotel de Ville of het stadhuis, dat na de hereniging de naam 'Gebouw van het Volkscomité' kreeg. Aan de andere kant van Dong Khoi Street, in een zijstraat, vind je de opera.


Stadswandeling Saigon

Musea
Ho Chi Minhstad heeft tal van musea die meestal in mooi koloniale gebouwen zijn ondergebracht:

  • Ho Chi Minh City Museum: diverse tentoonstellingen van de prehistorie tot de Amerikaanse oorlog (Vietnamoorlog)
  • Herenigingspaleis
  • War Remnants Museum: foto's uit de oorlog die soms schokkend kunnen zijn. Buiten staat nog een paar oorlogsmachines, zoals een helikopter, een gevechtsvliegtuig en een tank.
War Remnants Museum
Ho Chi Minhstad is uitgegroeid tot een belangrijke en drukke metropool. Daar horen ook files bij. Je kunt zomaar meer dan een uur onderweg zijn van de rand van de stad tot je hotel in het centrum. De brede boulevards staan van links tot rechts vol met auto's en brommers. Ben je te voet let dan goed op, vooral bij het oversteken.

Verkeersdrukte Saigon

Praktisch
De beste tijd om Ho-Vhi-Minh Stad te bezoeken is van december t/m april, tijdens de droge tijd.
30 april is het de Dag van de overwinning.

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.