Doorgaan naar hoofdcontent

Vietnam: Ho Chi Minhstad

Notre Dame Kathedraal
Op een paar hoge gebouwen en monumenten van strijders uit de Vietnam oorlog na zou je denken dat je bent beland in een Franse koloniale stad van 100 jaar geleden. De brede boulevards, de Notre Dame kathedraal en het raadhuis zijn een paar voorbeelden van het 'Parijs van het oosten', zoals de grootste stad van Vietnam, Saigon, wordt genoemd.
Saigon heet sinds 1975 Ho-Chi-Minh Stad, maar haar bewoners spreken nog steeds over Saigon. De stad ligt in het zuiden van Vietnam aan de rand van de machtige Mekong Delta, heeft 4,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van het land. Het Franse karakter heeft Saigon te danken aan de komst van de Fransen in 1859. Helaas zijn er later ook lelijke flats en gebouwen bijgekomen.


Hotel de Ville Saigon
Koloniale wandeling
District 1 is het eigenlijke centrum van Saigon met als hart Dong Khoi street. Deze loopt van de kathedraal naar de kade langs de Saigon rivier. Hier staan ook de mooiste koloniale gebouwen.
Een stadwandeling is een mooie manier om dit deel van de stad te verkennen.

Herenigingspaleis Saigon
Postkantoor Saigon
Start de wandeling bij het Herenigingspaleis, het vroegere Presidentiële paleis, dat getuigt van het symbolische einde van de oorlog op 30 april 1975 toen een Noord-Vietnamese tank de hekken omver reed. De tank met nummer 843, staat in de tuin van het paleis. Een jaar later werden Noord en Zuid Vietnam herenigd. Nu is er een museum gevestigd.
Opera Saigon


Vervolg je wandeling naar de Notre Dame kathedraal. Deze kathedraal is opgetrokken uit rode stenen. Loop Dong Khoi Street verder af richting de rivier. Hier zijn allerlei mode- en juwelierszaken en restaurants gevestigd. Iets verderop zie je rechts Hotel de Ville of het stadhuis, dat na de hereniging de naam 'Gebouw van het Volkscomité' kreeg. Aan de andere kant van Dong Khoi Street, in een zijstraat, vind je de opera.


Stadswandeling Saigon

Musea
Ho Chi Minhstad heeft tal van musea die meestal in mooi koloniale gebouwen zijn ondergebracht:

  • Ho Chi Minh City Museum: diverse tentoonstellingen van de prehistorie tot de Amerikaanse oorlog (Vietnamoorlog)
  • Herenigingspaleis
  • War Remnants Museum: foto's uit de oorlog die soms schokkend kunnen zijn. Buiten staat nog een paar oorlogsmachines, zoals een helikopter, een gevechtsvliegtuig en een tank.
War Remnants Museum
Ho Chi Minhstad is uitgegroeid tot een belangrijke en drukke metropool. Daar horen ook files bij. Je kunt zomaar meer dan een uur onderweg zijn van de rand van de stad tot je hotel in het centrum. De brede boulevards staan van links tot rechts vol met auto's en brommers. Ben je te voet let dan goed op, vooral bij het oversteken.

Verkeersdrukte Saigon

Praktisch
De beste tijd om Ho-Vhi-Minh Stad te bezoeken is van december t/m april, tijdens de droge tijd.
30 april is het de Dag van de overwinning.

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…