Vietnam: Ho Chi Minhstad

Notre Dame Kathedraal
Op een paar hoge gebouwen en monumenten van strijders uit de Vietnam oorlog na zou je denken dat je bent beland in een Franse koloniale stad van 100 jaar geleden. De brede boulevards, de Notre Dame kathedraal en het raadhuis zijn een paar voorbeelden van het 'Parijs van het oosten', zoals de grootste stad van Vietnam, Saigon, wordt genoemd.
Saigon heet sinds 1975 Ho-Chi-Minh Stad, maar haar bewoners spreken nog steeds over Saigon. De stad ligt in het zuiden van Vietnam aan de rand van de machtige Mekong Delta, heeft 4,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van het land. Het Franse karakter heeft Saigon te danken aan de komst van de Fransen in 1859. Helaas zijn er later ook lelijke flats en gebouwen bijgekomen.


Hotel de Ville Saigon
Koloniale wandeling
District 1 is het eigenlijke centrum van Saigon met als hart Dong Khoi street. Deze loopt van de kathedraal naar de kade langs de Saigon rivier. Hier staan ook de mooiste koloniale gebouwen.
Een stadwandeling is een mooie manier om dit deel van de stad te verkennen.

Herenigingspaleis Saigon
Postkantoor Saigon
Start de wandeling bij het Herenigingspaleis, het vroegere Presidentiële paleis, dat getuigt van het symbolische einde van de oorlog op 30 april 1975 toen een Noord-Vietnamese tank de hekken omver reed. De tank met nummer 843, staat in de tuin van het paleis. Een jaar later werden Noord en Zuid Vietnam herenigd. Nu is er een museum gevestigd.
Opera Saigon


Vervolg je wandeling naar de Notre Dame kathedraal. Deze kathedraal is opgetrokken uit rode stenen. Loop Dong Khoi Street verder af richting de rivier. Hier zijn allerlei mode- en juwelierszaken en restaurants gevestigd. Iets verderop zie je rechts Hotel de Ville of het stadhuis, dat na de hereniging de naam 'Gebouw van het Volkscomité' kreeg. Aan de andere kant van Dong Khoi Street, in een zijstraat, vind je de opera.


Stadswandeling Saigon

Musea
Ho Chi Minhstad heeft tal van musea die meestal in mooi koloniale gebouwen zijn ondergebracht:

  • Ho Chi Minh City Museum: diverse tentoonstellingen van de prehistorie tot de Amerikaanse oorlog (Vietnamoorlog)
  • Herenigingspaleis
  • War Remnants Museum: foto's uit de oorlog die soms schokkend kunnen zijn. Buiten staat nog een paar oorlogsmachines, zoals een helikopter, een gevechtsvliegtuig en een tank.
War Remnants Museum
Ho Chi Minhstad is uitgegroeid tot een belangrijke en drukke metropool. Daar horen ook files bij. Je kunt zomaar meer dan een uur onderweg zijn van de rand van de stad tot je hotel in het centrum. De brede boulevards staan van links tot rechts vol met auto's en brommers. Ben je te voet let dan goed op, vooral bij het oversteken.

Verkeersdrukte Saigon

Praktisch
De beste tijd om Ho-Vhi-Minh Stad te bezoeken is van december t/m april, tijdens de droge tijd.
30 april is het de Dag van de overwinning.

Andre van Luttikhuizen