Doorgaan naar hoofdcontent

Vietnam: Ho Chi Minhstad

Notre Dame Kathedraal
Op een paar hoge gebouwen en monumenten van strijders uit de Vietnam oorlog na zou je denken dat je bent beland in een Franse koloniale stad van 100 jaar geleden. De brede boulevards, de Notre Dame kathedraal en het raadhuis zijn een paar voorbeelden van het 'Parijs van het oosten', zoals de grootste stad van Vietnam, Saigon, wordt genoemd.
Saigon heet sinds 1975 Ho-Chi-Minh Stad, maar haar bewoners spreken nog steeds over Saigon. De stad ligt in het zuiden van Vietnam aan de rand van de machtige Mekong Delta, heeft 4,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van het land. Het Franse karakter heeft Saigon te danken aan de komst van de Fransen in 1859. Helaas zijn er later ook lelijke flats en gebouwen bijgekomen.


Hotel de Ville Saigon
Koloniale wandeling
District 1 is het eigenlijke centrum van Saigon met als hart Dong Khoi street. Deze loopt van de kathedraal naar de kade langs de Saigon rivier. Hier staan ook de mooiste koloniale gebouwen.
Een stadwandeling is een mooie manier om dit deel van de stad te verkennen.

Herenigingspaleis Saigon
Postkantoor Saigon
Start de wandeling bij het Herenigingspaleis, het vroegere Presidentiële paleis, dat getuigt van het symbolische einde van de oorlog op 30 april 1975 toen een Noord-Vietnamese tank de hekken omver reed. De tank met nummer 843, staat in de tuin van het paleis. Een jaar later werden Noord en Zuid Vietnam herenigd. Nu is er een museum gevestigd.
Opera Saigon


Vervolg je wandeling naar de Notre Dame kathedraal. Deze kathedraal is opgetrokken uit rode stenen. Loop Dong Khoi Street verder af richting de rivier. Hier zijn allerlei mode- en juwelierszaken en restaurants gevestigd. Iets verderop zie je rechts Hotel de Ville of het stadhuis, dat na de hereniging de naam 'Gebouw van het Volkscomité' kreeg. Aan de andere kant van Dong Khoi Street, in een zijstraat, vind je de opera.


Stadswandeling Saigon

Musea
Ho Chi Minhstad heeft tal van musea die meestal in mooi koloniale gebouwen zijn ondergebracht:

  • Ho Chi Minh City Museum: diverse tentoonstellingen van de prehistorie tot de Amerikaanse oorlog (Vietnamoorlog)
  • Herenigingspaleis
  • War Remnants Museum: foto's uit de oorlog die soms schokkend kunnen zijn. Buiten staat nog een paar oorlogsmachines, zoals een helikopter, een gevechtsvliegtuig en een tank.
War Remnants Museum
Ho Chi Minhstad is uitgegroeid tot een belangrijke en drukke metropool. Daar horen ook files bij. Je kunt zomaar meer dan een uur onderweg zijn van de rand van de stad tot je hotel in het centrum. De brede boulevards staan van links tot rechts vol met auto's en brommers. Ben je te voet let dan goed op, vooral bij het oversteken.

Verkeersdrukte Saigon

Praktisch
De beste tijd om Ho-Vhi-Minh Stad te bezoeken is van december t/m april, tijdens de droge tijd.
30 april is het de Dag van de overwinning.

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…