Doorgaan naar hoofdcontent

Ho Chi Minhstad

Op een paar hoge gebouwen en monumenten van strijders uit de Vietnam oorlog na zou je denken dat je bent beland in een Franse koloniale stad van 100 jaar geleden. De brede boulevards, de Notre Dame kathedraal en het raadhuis zijn een paar voorbeelden van het 'Parijs van het oosten', zoals de grootste stad van Vietnam, Saigon, wordt genoemd.

Notre Dame Kathedraal 


Saigon heet sinds 1975 Ho-Chi-Minh Stad, maar haar bewoners spreken nog steeds over Saigon. De stad ligt in het zuiden van Vietnam aan de rand van de machtige Mekong Delta, heeft 4,5 miljoen inwoners en is het economische centrum van het land. Het Franse karakter heeft Saigon te danken aan de komst van de Fransen in 1859. Helaas zijn er later ook lelijke flats en gebouwen bijgekomen.

Hotel de Ville Saigon

Koloniale wandeling
District 1 is het eigenlijke centrum van Saigon met als hart Dong Khoi street. Deze loopt van de kathedraal naar de kade langs de Saigon rivier. Hier staan ook de mooiste koloniale gebouwen.
Een stadwandeling is een mooie manier om dit deel van de stad te verkennen.

Herenigingspaleis Saigon
Postkantoor Saigon
Start de wandeling bij het Herenigingspaleis, het vroegere Presidentiële paleis, dat getuigt van het symbolische einde van de oorlog op 30 april 1975 toen een Noord-Vietnamese tank de hekken omver reed. De tank met nummer 843, staat in de tuin van het paleis. Een jaar later werden Noord en Zuid Vietnam herenigd. Nu is er een museum gevestigd.
Opera Saigon

Vervolg je wandeling naar de Notre Dame kathedraal. Deze kathedraal is opgetrokken uit rode stenen. Loop Dong Khoi Street verder af richting de rivier. Hier zijn allerlei mode- en juwelierszaken en restaurants gevestigd. Iets verderop zie je rechts Hotel de Ville of het stadhuis, dat na de hereniging de naam 'Gebouw van het Volkscomité' kreeg. Aan de andere kant van Dong Khoi Street, in een zijstraat, vind je de opera.Stadswandeling Saigon

Musea
Ho Chi Minhstad heeft tal van musea die meestal in mooi koloniale gebouwen zijn ondergebracht:

  • Ho Chi Minh City Museum: diverse tentoonstellingen van de prehistorie tot de Amerikaanse oorlog (Vietnamoorlog)
  • Herenigingspaleis
  • War Remnants Museum: foto's uit de oorlog die soms schokkend kunnen zijn. Buiten staat nog een paar oorlogsmachines, zoals een helikopter, een gevechtsvliegtuig en een tank.
War Remnants Museum

Ho Chi Minhstad is uitgegroeid tot een belangrijke en drukke metropool. Daar horen ook files bij. Je kunt zomaar meer dan een uur onderweg zijn van de rand van de stad tot je hotel in het centrum. De brede boulevards staan van links tot rechts vol met auto's en brommers. Ben je te voet let dan goed op, vooral bij het oversteken.

Verkeersdrukte Saigon

Praktisch
De beste tijd om Ho-Vhi-Minh Stad te bezoeken is van december t/m april, tijdens de droge tijd.
30 april is het de Dag van de overwinning.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Even zijn we stil, want de meest actieve vul…