Gezonken

Wat ooit een machtig schip was is nu niet meer dan een speelbal van de Oceaan. In 1968 verging het Spaanse goederenvrachtschip Cabo Santa Maria aan de Costa Boa Esperanca, een natuurgebied op het eiland Boa Vista, een van de eilanden van Kaapverdië. Aan boord waren diverse luxe artikelen: sportauto's, drank, kleding en giften van Franco voor zijn sponsors tijdens de Spaanse crisis. Het heeft de bevolking een jaar gekost om het schip van zijn lading te ontdoen.
Het wrak is een symbool voor Boa Vista geworden. Het is een inspiratiebron voor schilders en fotografen. Zelfs het strand is vernoemd naar het wrak: Praia Santa Maria.

Wrak Cabo Santa Maria

Na meer dan 40 jaar zon, golven en wind is het roestige schip zo geërodeerd dat het niet lang meer duurt voordat het uiteen valt en zal verdwijnen.

Er zijn veel schepen vergaan rondom Boa Vista. De oorzaak hiervan ligt in het feit dat het eiland omringd wordt door riffen. In 1770 verging het VOC-schip Leimuiden, dat goud aan boord had. De meeste schepen liggen echter onder water en kunnen ontdekt worden op een duikexcursie.

Het wrak ligt 8 kilometer ten noorden van Sal Rei en is per landrover of squad te bereiken via het natuurgebied Boa Esperanca. Je kunt het wrak wandelend bereiken via een route vanuit Sal Rei. Wees in dit geval goed voorbreid en zorg voor voldoende water en eten. De tocht is 14 kilometer wat ongeveer 4,5 uur in beslag neemt.

Andre van Luttikhuizen