Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en ligt centraal in het land, maar behoort eigenlijk tot het armere zuiden. Rome is een chaotische stad die het beste per voet, tram, bus metro of dure taxi ontdekt kan worden. Vermijd Rome met eigen vervoer.

Vittorio Emmanuel II monument Rome

Rome was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat is overal zichtbaar. Rome is met haar oude, goed bewaarde monumenten één openluchtmuseum. Je vindt hier paleizen, kerken, bogen, pleinen, arena's, fonteinen en zuilen. Niet alles is even mooi en de moeite waard. Slenter door Mama Roma zoals de Italianen Rome noemen en kijk om je heen. En schuif 's avonds aan aan een terras en ervaar hoe de hectiek van de stad bij dag verandert in een zee van terrasjes.

Rome is daarnaast het middelpunt van de katholieke wereld. Hier huist de kleinste staat van de wereld met de laatste absolute monarchie ter wereld. Eigen munten en postzegels, eigen politie en soldaten van de Zwitserse garde, die de pauselijke opperbevelhebber met hun leven beschermen. Maar ook heeft het Vaticaan, hoe klein ook, te maken met zorgen van elke staat, zoals financiële perikelen.
Rome was het decor van de film 'Het Bernini mysterie' van Dan Brown. Bernini was een beroemde architect en beeldhouwer, die vele bouwwerken heeft ontworpen en gebouwd in Rome.

Bezienswaardigheden
Het symbool van de eeuwige stad  is het Colosseum, de fraaie sportarena van de oudheid. Het Colosseum is gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus, dat eigenlijk Anfiteatro Flavio heet. Vele dieren en gladiatoren beleefden hier hun laatste optreden.

Collosseum RomeDe Trevi fontein, bekend vanwege de film 'La Dolce Vita met Anita Ekberg, is de bekendste fontein van Rome. Hoewel het niet mag, worden er nog steeds munten in het water gegooid om een wens te doen.

Trevi fontein Rome
De Spaanse Trappen zijn een ontmoetingsplek van Italianen en buitenlandse toeristen, waaronder vooral jeugd. De trappen leiden naar de kerk Trinita dei Monti.

Spaanse trappen Rome

De Sint-Pieter is het grootste godshuis op de wereld. Er werd door vele bouwmeesters aan gewerkt. Een van de bekendste is Michelangelo, die de koepel bouwde naar het voorbeeld van de Dom van Florence. Het Sint-Pietersplein daarentegen, heeft maar een architect: de geniale Bernini.
De Sixtijnse kapel is bekend vanwege de schilderingen van Michelangelo, die in vier jaar tijd het plafond beschilderde. Vele jaren daarna werd hem de opdracht gegeven voor het 'Laatste Oordeel'.
De oudste Mariakerk staat in de wijk Trastevere. Op elke hoek is Maria te vinden in deze oude handwerkerswijk. Ondanks de chique nieuwe bewoners heeft deze wijk haar oude charme nog bewaard.
Campo de'Fiore is de meest populaire en kleurrijke markt van Rome. Bloemen, vis-en schaaldieren, kruiden, groenten en paddestoelen zijn hier te koop.


De Engelenburcht is een vesting die het mausoleum van keizer Hadrianus herbergt. De naam is ontstaan naar aanleiding van een legende: een engel zou aan paus Gregorius zijn verschenen en de heersende pest hebben doen uitbannen. De burcht fungeerde als schuilplaats voor pausen. Tijdens de inquisitie diende de burcht als gevangenis en martelkamer.

Het Piazza Navona is een populair trefpunt. een levendig en kleurrijk plein met dure restaurants en cafés. Middenop staat Bernini's Vierstromenfontein.

Op het piazza della Rotonda staat het Pantheon, een tempel die tegenwoordig dient als grafmonument van de Italiaanse koningen.

Het centrum van het oude Rome was het marktplein, Forum Romanum genoemd. Daarnaast deed het dienst als winkelcentrum, rechtbank en religieus middelpunt. Diverse tempels, bogen en gebouwen sieren het Forum.

Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…