Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en ligt centraal in het land, maar behoort eigenlijk tot het armere zuiden. Rome is een chaotische stad die het beste per voet, tram, bus metro of dure taxi ontdekt kan worden. Vermijd Rome met eigen vervoer.

Vittorio Emmanuel II monument Rome

Rome was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat is overal zichtbaar. Rome is met haar oude, goed bewaarde monumenten één openluchtmuseum. Je vindt hier paleizen, kerken, bogen, pleinen, arena's, fonteinen en zuilen. Niet alles is even mooi en de moeite waard. Slenter door Mama Roma zoals de Italianen Rome noemen en kijk om je heen. En schuif 's avonds aan aan een terras en ervaar hoe de hectiek van de stad bij dag verandert in een zee van terrasjes.

Rome is daarnaast het middelpunt van de katholieke wereld. Hier huist de kleinste staat van de wereld met de laatste absolute monarchie ter wereld. Eigen munten en postzegels, eigen politie en soldaten van de Zwitserse garde, die de pauselijke opperbevelhebber met hun leven beschermen. Maar ook heeft het Vaticaan, hoe klein ook, te maken met zorgen van elke staat, zoals financiële perikelen.
Rome was het decor van de film 'Het Bernini mysterie' van Dan Brown. Bernini was een beroemde architect en beeldhouwer, die vele bouwwerken heeft ontworpen en gebouwd in Rome.

Bezienswaardigheden
Het symbool van de eeuwige stad  is het Colosseum, de fraaie sportarena van de oudheid. Het Colosseum is gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus, dat eigenlijk Anfiteatro Flavio heet. Vele dieren en gladiatoren beleefden hier hun laatste optreden.

Collosseum RomeDe Trevi fontein, bekend vanwege de film 'La Dolce Vita met Anita Ekberg, is de bekendste fontein van Rome. Hoewel het niet mag, worden er nog steeds munten in het water gegooid om een wens te doen.

Trevi fontein Rome
De Spaanse Trappen zijn een ontmoetingsplek van Italianen en buitenlandse toeristen, waaronder vooral jeugd. De trappen leiden naar de kerk Trinita dei Monti.

Spaanse trappen Rome

De Sint-Pieter is het grootste godshuis op de wereld. Er werd door vele bouwmeesters aan gewerkt. Een van de bekendste is Michelangelo, die de koepel bouwde naar het voorbeeld van de Dom van Florence. Het Sint-Pietersplein daarentegen, heeft maar een architect: de geniale Bernini.
De Sixtijnse kapel is bekend vanwege de schilderingen van Michelangelo, die in vier jaar tijd het plafond beschilderde. Vele jaren daarna werd hem de opdracht gegeven voor het 'Laatste Oordeel'.
De oudste Mariakerk staat in de wijk Trastevere. Op elke hoek is Maria te vinden in deze oude handwerkerswijk. Ondanks de chique nieuwe bewoners heeft deze wijk haar oude charme nog bewaard.
Campo de'Fiore is de meest populaire en kleurrijke markt van Rome. Bloemen, vis-en schaaldieren, kruiden, groenten en paddestoelen zijn hier te koop.


De Engelenburcht is een vesting die het mausoleum van keizer Hadrianus herbergt. De naam is ontstaan naar aanleiding van een legende: een engel zou aan paus Gregorius zijn verschenen en de heersende pest hebben doen uitbannen. De burcht fungeerde als schuilplaats voor pausen. Tijdens de inquisitie diende de burcht als gevangenis en martelkamer.

Het Piazza Navona is een populair trefpunt. een levendig en kleurrijk plein met dure restaurants en cafés. Middenop staat Bernini's Vierstromenfontein.

Op het piazza della Rotonda staat het Pantheon, een tempel die tegenwoordig dient als grafmonument van de Italiaanse koningen.

Het centrum van het oude Rome was het marktplein, Forum Romanum genoemd. Daarnaast deed het dienst als winkelcentrum, rechtbank en religieus middelpunt. Diverse tempels, bogen en gebouwen sieren het Forum.

Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.