Italië: Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en ligt centraal in het land, maar behoort eigenlijk tot het armere zuiden. Rome is een chaotische stad die het beste per voet, tram, bus metro of dure taxi ontdekt kan worden. Vermijd Rome met eigen vervoer.

Vittorio Emmanuel II monument Rome

Rome was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat is overal zichtbaar. Rome is met haar oude, goed bewaarde monumenten één openluchtmuseum. Je vindt hier paleizen, kerken, bogen, pleinen, arena's, fonteinen en zuilen. Niet alles is even mooi en de moeite waard. Slenter door Mama Roma zoals de Italianen Rome noemen en kijk om je heen. En schuif 's avonds aan aan een terras en ervaar hoe de hectiek van de stad bij dag verandert in een zee van terrasjes.

Rome is daarnaast het middelpunt van de katholieke wereld. Hier huist de kleinste staat van de wereld met de laatste absolute monarchie ter wereld. Eigen munten en postzegels, eigen politie en soldaten van de Zwitserse garde, die de pauselijke opperbevelhebber met hun leven beschermen. Maar ook heeft het Vaticaan, hoe klein ook, te maken met zorgen van elke staat, zoals financiële perikelen.
Rome was het decor van de film 'Het Bernini mysterie' van Dan Brown. Bernini was een beroemde architect en beeldhouwer, die vele bouwwerken heeft ontworpen en gebouwd in Rome.

Bezienswaardigheden
Het symbool van de eeuwige stad  is het Colosseum, de fraaie sportarena van de oudheid. Het Colosseum is gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus, dat eigenlijk Anfiteatro Flavio heet. Vele dieren en gladiatoren beleefden hier hun laatste optreden.

Collosseum RomeDe Trevi fontein, bekend vanwege de film 'La Dolce Vita met Anita Ekberg, is de bekendste fontein van Rome. Hoewel het niet mag, worden er nog steeds munten in het water gegooid om een wens te doen.

Trevi fontein Rome
De Spaanse Trappen zijn een ontmoetingsplek van Italianen en buitenlandse toeristen, waaronder vooral jeugd. De trappen leiden naar de kerk Trinita dei Monti.

Spaanse trappen Rome

De Sint-Pieter is het grootste godshuis op de wereld. Er werd door vele bouwmeesters aan gewerkt. Een van de bekendste is Michelangelo, die de koepel bouwde naar het voorbeeld van de Dom van Florence. Het Sint-Pietersplein daarentegen, heeft maar een architect: de geniale Bernini.
De Sixtijnse kapel is bekend vanwege de schilderingen van Michelangelo, die in vier jaar tijd het plafond beschilderde. Vele jaren daarna werd hem de opdracht gegeven voor het 'Laatste Oordeel'.
De oudste Mariakerk staat in de wijk Trastevere. Op elke hoek is Maria te vinden in deze oude handwerkerswijk. Ondanks de chique nieuwe bewoners heeft deze wijk haar oude charme nog bewaard.
Campo de'Fiore is de meest populaire en kleurrijke markt van Rome. Bloemen, vis-en schaaldieren, kruiden, groenten en paddestoelen zijn hier te koop.


De Engelenburcht is een vesting die het mausoleum van keizer Hadrianus herbergt. De naam is ontstaan naar aanleiding van een legende: een engel zou aan paus Gregorius zijn verschenen en de heersende pest hebben doen uitbannen. De burcht fungeerde als schuilplaats voor pausen. Tijdens de inquisitie diende de burcht als gevangenis en martelkamer.

Het Piazza Navona is een populair trefpunt. een levendig en kleurrijk plein met dure restaurants en cafés. Middenop staat Bernini's Vierstromenfontein.

Op het piazza della Rotonda staat het Pantheon, een tempel die tegenwoordig dient als grafmonument van de Italiaanse koningen.

Het centrum van het oude Rome was het marktplein, Forum Romanum genoemd. Daarnaast deed het dienst als winkelcentrum, rechtbank en religieus middelpunt. Diverse tempels, bogen en gebouwen sieren het Forum.

Andre van Luttikhuizen