Doorgaan naar hoofdcontent

Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en ligt centraal in het land, maar behoort eigenlijk tot het armere zuiden. Rome is een chaotische stad die het beste per voet, tram, bus metro of dure taxi ontdekt kan worden. Vermijd Rome met eigen vervoer.

Vittorio Emmanuel II monument Rome

Rome was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat is overal zichtbaar. Rome is met haar oude, goed bewaarde monumenten één openluchtmuseum. Je vindt hier paleizen, kerken, bogen, pleinen, arena's, fonteinen en zuilen. Niet alles is even mooi en de moeite waard. Slenter door Mama Roma zoals de Italianen Rome noemen en kijk om je heen. En schuif 's avonds aan aan een terras en ervaar hoe de hectiek van de stad bij dag verandert in een zee van terrasjes.

Rome is daarnaast het middelpunt van de katholieke wereld. Hier huist de kleinste staat van de wereld met de laatste absolute monarchie ter wereld. Eigen munten en postzegels, eigen politie en soldaten van de Zwitserse garde, die de pauselijke opperbevelhebber met hun leven beschermen. Maar ook heeft het Vaticaan, hoe klein ook, te maken met zorgen van elke staat, zoals financiële perikelen.
Rome was het decor van de film 'Het Bernini mysterie' van Dan Brown. Bernini was een beroemde architect en beeldhouwer, die vele bouwwerken heeft ontworpen en gebouwd in Rome.

Bezienswaardigheden
Het symbool van de eeuwige stad  is het Colosseum, de fraaie sportarena van de oudheid. Het Colosseum is gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus, dat eigenlijk Anfiteatro Flavio heet. Vele dieren en gladiatoren beleefden hier hun laatste optreden.

Collosseum Rome

De Trevi fontein, bekend vanwege de film 'La Dolce Vita met Anita Ekberg, is de bekendste fontein van Rome. Hoewel het niet mag, worden er nog steeds munten in het water gegooid om een wens te doen.

Trevi fontein Rome

De Spaanse Trappen zijn een ontmoetingsplek van Italianen en buitenlandse toeristen, waaronder vooral jeugd. De trappen leiden naar de kerk Trinita dei Monti.

Spaanse trappen Rome

De Sint-Pieter is het grootste godshuis op de wereld. Er werd door vele bouwmeesters aan gewerkt. Een van de bekendste is Michelangelo, die de koepel bouwde naar het voorbeeld van de Dom van Florence. Het Sint-Pietersplein daarentegen, heeft maar een architect: de geniale Bernini.
De Sixtijnse kapel is bekend vanwege de schilderingen van Michelangelo, die in vier jaar tijd het plafond beschilderde. Vele jaren daarna werd hem de opdracht gegeven voor het 'Laatste Oordeel'.
De oudste Mariakerk staat in de wijk Trastevere. Op elke hoek is Maria te vinden in deze oude handwerkerswijk. Ondanks de chique nieuwe bewoners heeft deze wijk haar oude charme nog bewaard.
Campo de'Fiore is de meest populaire en kleurrijke markt van Rome. Bloemen, vis-en schaaldieren, kruiden, groenten en paddestoelen zijn hier te koop.






De Engelenburcht is een vesting die het mausoleum van keizer Hadrianus herbergt. De naam is ontstaan naar aanleiding van een legende: een engel zou aan paus Gregorius zijn verschenen en de heersende pest hebben doen uitbannen. De burcht fungeerde als schuilplaats voor pausen. Tijdens de inquisitie diende de burcht als gevangenis en martelkamer.

Het Piazza Navona is een populair trefpunt. een levendig en kleurrijk plein met dure restaurants en cafés. Middenop staat Bernini's Vierstromenfontein.

Op het piazza della Rotonda staat het Pantheon, een tempel die tegenwoordig dient als grafmonument van de Italiaanse koningen.

Het centrum van het oude Rome was het marktplein, Forum Romanum genoemd. Daarnaast deed het dienst als winkelcentrum, rechtbank en religieus middelpunt. Diverse tempels, bogen en gebouwen sieren het Forum.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be