Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en ligt centraal in het land, maar behoort eigenlijk tot het armere zuiden. Rome is een chaotische stad die het beste per voet, tram, bus metro of dure taxi ontdekt kan worden. Vermijd Rome met eigen vervoer.

Vittorio Emmanuel II monument Rome

Rome was de hoofdstad van het Romeinse Rijk en dat is overal zichtbaar. Rome is met haar oude, goed bewaarde monumenten één openluchtmuseum. Je vindt hier paleizen, kerken, bogen, pleinen, arena's, fonteinen en zuilen. Niet alles is even mooi en de moeite waard. Slenter door Mama Roma zoals de Italianen Rome noemen en kijk om je heen. En schuif 's avonds aan aan een terras en ervaar hoe de hectiek van de stad bij dag verandert in een zee van terrasjes.

Rome is daarnaast het middelpunt van de katholieke wereld. Hier huist de kleinste staat van de wereld met de laatste absolute monarchie ter wereld. Eigen munten en postzegels, eigen politie en soldaten van de Zwitserse garde, die de pauselijke opperbevelhebber met hun leven beschermen. Maar ook heeft het Vaticaan, hoe klein ook, te maken met zorgen van elke staat, zoals financiële perikelen.
Rome was het decor van de film 'Het Bernini mysterie' van Dan Brown. Bernini was een beroemde architect en beeldhouwer, die vele bouwwerken heeft ontworpen en gebouwd in Rome.

Bezienswaardigheden
Het symbool van de eeuwige stad  is het Colosseum, de fraaie sportarena van de oudheid. Het Colosseum is gebouwd in opdracht van keizer Vespasianus, dat eigenlijk Anfiteatro Flavio heet. Vele dieren en gladiatoren beleefden hier hun laatste optreden.

Collosseum RomeDe Trevi fontein, bekend vanwege de film 'La Dolce Vita met Anita Ekberg, is de bekendste fontein van Rome. Hoewel het niet mag, worden er nog steeds munten in het water gegooid om een wens te doen.

Trevi fontein Rome
De Spaanse Trappen zijn een ontmoetingsplek van Italianen en buitenlandse toeristen, waaronder vooral jeugd. De trappen leiden naar de kerk Trinita dei Monti.

Spaanse trappen Rome

De Sint-Pieter is het grootste godshuis op de wereld. Er werd door vele bouwmeesters aan gewerkt. Een van de bekendste is Michelangelo, die de koepel bouwde naar het voorbeeld van de Dom van Florence. Het Sint-Pietersplein daarentegen, heeft maar een architect: de geniale Bernini.
De Sixtijnse kapel is bekend vanwege de schilderingen van Michelangelo, die in vier jaar tijd het plafond beschilderde. Vele jaren daarna werd hem de opdracht gegeven voor het 'Laatste Oordeel'.
De oudste Mariakerk staat in de wijk Trastevere. Op elke hoek is Maria te vinden in deze oude handwerkerswijk. Ondanks de chique nieuwe bewoners heeft deze wijk haar oude charme nog bewaard.
Campo de'Fiore is de meest populaire en kleurrijke markt van Rome. Bloemen, vis-en schaaldieren, kruiden, groenten en paddestoelen zijn hier te koop.


De Engelenburcht is een vesting die het mausoleum van keizer Hadrianus herbergt. De naam is ontstaan naar aanleiding van een legende: een engel zou aan paus Gregorius zijn verschenen en de heersende pest hebben doen uitbannen. De burcht fungeerde als schuilplaats voor pausen. Tijdens de inquisitie diende de burcht als gevangenis en martelkamer.

Het Piazza Navona is een populair trefpunt. een levendig en kleurrijk plein met dure restaurants en cafés. Middenop staat Bernini's Vierstromenfontein.

Op het piazza della Rotonda staat het Pantheon, een tempel die tegenwoordig dient als grafmonument van de Italiaanse koningen.

Het centrum van het oude Rome was het marktplein, Forum Romanum genoemd. Daarnaast deed het dienst als winkelcentrum, rechtbank en religieus middelpunt. Diverse tempels, bogen en gebouwen sieren het Forum.

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…