Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Venetië

Venetië is de stad van de romantiek, van het Canal Grande, van de gondels die door de straten van water glijden, van de Rialtobrug, van het San Marcoplein met de basiliek en het dogenpaleis, van de Brug der Zuchten, van San Giorgio's Maggiore en van het carnaval. Venetië spreekt tot ieders verbeelding. Iedereen heeft deze romantische stad wel op zijn verlanglijstje heeft staan voor een bezoek.
Canal Grande Venetië

Venetië is op tienduizenden eiken- en olmenpalen gebouwd en wordt door 200 kanalen, waarover 400 bruggen liggen, doorsneden. Geregeerd door dogen groeide Venetië uit tot heersers over het Middellandse Zeegebied en werd later het centrum van de handel met de Orient. Napoleon ontnam Venetië haar vrijheid en uiteindelijk viel de stad na Oostenrijk toe aan Italië.

Daar er in het toeristisch centrum van Venetië amper auto's en andere gemotoriseerd vervoer aanwezig is, overheersen hier de natuurlijke geluiden nog, in tegenstelling tot andere wereldsteden. In dit openlucht museum zijn de stemmen van mensen, de koerende duiven en de muziek van vioolspelers die de toeristen toespelen tijdens hun terrasbezoek prominent aanwezig.
In plaats van de files en stilstaand verkeer met getoeter heerst er hier bedrijvigheid op het water, die soms leidt tot een drijvende verkeersopstopping. Dit is de plek waar schippers van watertaxi's, gondels of speedboten toeristen verleiden tot een tochtje door het schilderachtige decor van deze stad vol geuren en kleuren waar altijd een frisse zeewind blaast, die een zilte lucht over de stad verpreidt.


Canal Grande
Het Canal Grande is de brede, 4 kilometer lange waterboulevard met haar mooie paleizen. De paleizen zijn de stille getuigen van de rijke historie van deze stad. De meeste paleizen zijn bewoond of omgebouwd tot concerthal of expositieruimte.

Canal Grande Venetië

Gondels
Vroeger het vervoermiddel van de Venetianen, nu worden er toeristen vervoerd in de handgemaakte gondels. De gondels zijn altijd zwart van kleur. Deze kleur werd ooit bij wet bepaald vanwege een eerbetoon aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van de pestepidemie. Vroeger nog 10.000, tegenwoordig zijn er nog een kleine 500 gondeliers. Gondelier wordt je pas na een driejarige opleiding.

Rialtobrug
De Rialtobrug is de plaats waar de handel plaatsvond. Het is het hoogst gelegen deel van de stad. De brug is van steen en heeft nog als enige winkels langs beide zijden. Zowel bij de brug als tussen de brug en de vismarkt (Campo della Pescheria) is het druk. Het is de vismarkt bij uitstek. Iedere ochtend van dinsdag tot zaterdag kan je hier zowel inheemse als internationale vis kopen. Aansluitend worden ook groenten en fruit verkocht.

Rialto Brug Venetië


San Marcoplein
Het Piazza San Marco vormt het centrum van Venetië en is tevens het laagste punt van de stad. Regelmatig staat dit deel van Venetië onder water. Het plein wordt gesierd door fraaie gebouwen: de San Marco Basiliek, het Dogenpaleis, de Campanile, dat tevens het hoogste gebouw van Venetië is en de Biblioteca Marciana.  Rechts van de basiliek is een opening naar het Grote Kanaal, de Piazetta.

San Marcoplein Venetië
Het Dogenpaleis is verbonden met de voormalige gevangenis via de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri). Vroeger symbool voor het laatste daglicht van de gevangene, nu van romantisch Venetië, want het paar dat elkaar kust onder deze brug zal eeuwige liefde ten deel vallen.

San Giorgio Maggiore Venetië

Carnaval
Het carnaval van Venetië duurt 12 dagen en wordt gekenmerkt door de gewaden en maskers die de mensen dragen. Vroeger deden ze dienst als vermomming om je zo anders te gedragen dan je in werkelijkheid was. Tegenwoordig draait het allemaal ook om feesten, bals en voorstellingen. Met ieder jaar een eigen thema is het een van de beroemdste carnavals van Europa.

Brug der zuchten Venetië


Populaire posts van deze blog

Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan en ligt als een druppel onder India. Het eiland heeft een rijke en roerige geschiedenis gehad. De voorouders van de huidige Singalezen waren de Singali en zij introduceerden het Boeddhisme. Tijdens de Middeleeuwen kwamen er Tamils vanuit India naar Sri Lanka. Vanaf het moment dat zij een koninkrijk stichtten in Jaffna is de relatie tussen hen en de Singalezen er niet beter op geworden. Verscheidene oorlogen resulteerden uiteindelijk in een bloedige burgeroorlog die eindigde in 2009.


Vanaf de 16e eeuw heeft Sri Lanka Europese een aantal overheersers gehad. De Portugezen kwamen als eerste gevolgd door de Nederlanders en de Engelsen. In 1948 werd Sri Lanka afhankelijk.


Sri Lanka heeft verschillende namen gehad waarvan Ceylon de bekendste is. Colombo is de commerciële hoofdstad, maar is dat niet altijd geweest. Anuradhapura en Polonnaruwa zijn oude hoofdsteden en staan op de Unesco werelderfgoed-lijst.


Ondanks de overheersingen en oorlogen is …

De legende van de leeuwenrots

Er was eens een koning die had twee zonen. De oudste zoon Kasyapa zou de troonopvolger zijn, maar er was een probleem. Hij was een bastaard, dus de kans op het koningschap was nihil. Kasyapa wilde niet het risico nemen dat zijn jongere halfbroer koning zou worden dus besloot hij zowel zijn vader als zijn halfbroer Mogallan te vermoorden. Nadat hij zijn vader had vermoord vluchtte Mogallan. Daarop  kroonde Kasyapa zichzelf tot koning.


Kasyapa werd koning en zocht een goede plek voor zijn paleis dat niet zomaar  kon worden ingenomen. Het werd de Leeuwenrots in Sigiriya. Bovenop de ruim 200 meter hoge kolos werd een prachtig paleis gebouwd met alles erop en eraan. Het mocht de koning aan niets ontbreken. Zo was er behalve een kasteel een zwembad, een tuin met fonteinen en een spiegelmuur. Uiteindelijk kwam zijn jongere halfbroer Mogallan na 11 jaar met een leger terug. Hij won de strijd en Kasyapa pleegde zelfmoord.


Tegenwoordig is de leeuwenrots het hoogtepunt van een reis door Sri Lank…

De Tempel van de Tand

Kandy is de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka en na Colombo de grootste stad van het eiland. Toch hangt hier een relaxte sfeer die voornamelijk wordt veroorzaakt door de ligging aan een groot meer en natuurlijk aan de inwoners zelf. Sinds 1988 staat Kandy op de Unesco Werelderfgoedlijst. In deze spirituele stad staat de wereldberoemde Tempel van de Tand.


De Dalada Maligawa, zoals de Tempel van de Tand officieel heet, ligt prachtig aan het meer op korte afstand van het centrum van Kandy. Volgens de overlevering zou hier een hoektand van Boeddha bewaard worden. Verwacht niet dat je de tand te zien krijgt, want die wordt veilig bewaard.


Volgers van Boeddha komen uit diverse landen speciaal hierheen om een glimp op te vangen van de tand. Op deze heilige plek voeren monniken diverse rituelen uit. Onder begeleiding van muziek wordt de ceremonie uitgevoerd. Het spirituele effect wordt versterkt door de geur van wierook, doordringende muziek en biddende mensen.

Als bezoeker mag je d…

De foto en zijn verhaal - februari 2018

Februari is de maand van de wintersport. Het is al weer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst op skivakantie was. Dat was in Zell am See in Oostenrijk.


Zell am See is een authentiek stadje met een autovrij centrum. Het ligt prachtig aan de oevers van de Zellersee en is omringd door bergen. Een tikje mondain is het, maar wel sportief en Zell am See kent een eigen skigebied, de Schmittenhöhe. De in totaal 77 km piste zijn zeer afwisselend en bieden mooie uitzichten op het meer en het dorp. Andere skigebieden in de buurt zijn de Maiskogel en de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun waar je met de skibus gratis naartoe kunt.

Zell am See kent verschillende gezellige terrasjes, waarvan enkele uitkijken uit op het meer. Het stadje is met name populair onder (oudere) jongeren.


Down town Kaapstad te voet

Eind 2015 waren we drie dagen in Kaapstad. We sliepen in de Walden House in de wijk Tamboerskloof, op een steenworp afstand van de beroemde Tafelberg. Op de laatste dag van ons verblijf besloten we vanaf ons overnachtingsadres te lopen naar de Waterfront, het toeristisch uitgaansgebied in de havens. Het werd een flinke wandeling.


We liepen vanaf de Walden House linksaf de Buitengracht op. Vergeet niet af en toe achterom te kijken want anders zou je een prachtig uitzicht op de Tafelberg missen. We daalden langzaam af en onze eerste stop werd El Camino, een kleine koffietent aan de rand van de moslimwijk Bo-Kaap. Terwijl ik buiten wat foto's nam, knoopte mijn vriendin een praatje aan met de eigenaar, een jongeman uit Litouwen.
Vanaf El Camino liepen we naar Streetwires. Hier kun je handgemaakte Zuidafrikaanse relatiegeschenken van draad en kralen kopen. Natuurlijk kun je een kijkje nemen in hun atelier waar alles vervaardigd wordt.


Slenterend door Bo-Kaap kwamen we uit bij het Batav…