Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Venetië

Venetië is de stad van de romantiek, van het Canal Grande, van de gondels die door de straten van water glijden, van de Rialtobrug, van het San Marcoplein met de basiliek en het dogenpaleis, van de Brug der Zuchten, van San Giorgio's Maggiore en van het carnaval. Venetië spreekt tot ieders verbeelding. Iedereen heeft deze romantische stad wel op zijn verlanglijstje heeft staan voor een bezoek.
Canal Grande Venetië

Venetië is op tienduizenden eiken- en olmenpalen gebouwd en wordt door 200 kanalen, waarover 400 bruggen liggen, doorsneden. Geregeerd door dogen groeide Venetië uit tot heersers over het Middellandse Zeegebied en werd later het centrum van de handel met de Orient. Napoleon ontnam Venetië haar vrijheid en uiteindelijk viel de stad na Oostenrijk toe aan Italië.

Daar er in het toeristisch centrum van Venetië amper auto's en andere gemotoriseerd vervoer aanwezig is, overheersen hier de natuurlijke geluiden nog, in tegenstelling tot andere wereldsteden. In dit openlucht museum zijn de stemmen van mensen, de koerende duiven en de muziek van vioolspelers die de toeristen toespelen tijdens hun terrasbezoek prominent aanwezig.
In plaats van de files en stilstaand verkeer met getoeter heerst er hier bedrijvigheid op het water, die soms leidt tot een drijvende verkeersopstopping. Dit is de plek waar schippers van watertaxi's, gondels of speedboten toeristen verleiden tot een tochtje door het schilderachtige decor van deze stad vol geuren en kleuren waar altijd een frisse zeewind blaast, die een zilte lucht over de stad verpreidt.


Canal Grande
Het Canal Grande is de brede, 4 kilometer lange waterboulevard met haar mooie paleizen. De paleizen zijn de stille getuigen van de rijke historie van deze stad. De meeste paleizen zijn bewoond of omgebouwd tot concerthal of expositieruimte.

Canal Grande Venetië

Gondels
Vroeger het vervoermiddel van de Venetianen, nu worden er toeristen vervoerd in de handgemaakte gondels. De gondels zijn altijd zwart van kleur. Deze kleur werd ooit bij wet bepaald vanwege een eerbetoon aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van de pestepidemie. Vroeger nog 10.000, tegenwoordig zijn er nog een kleine 500 gondeliers. Gondelier wordt je pas na een driejarige opleiding.

Rialtobrug
De Rialtobrug is de plaats waar de handel plaatsvond. Het is het hoogst gelegen deel van de stad. De brug is van steen en heeft nog als enige winkels langs beide zijden. Zowel bij de brug als tussen de brug en de vismarkt (Campo della Pescheria) is het druk. Het is de vismarkt bij uitstek. Iedere ochtend van dinsdag tot zaterdag kan je hier zowel inheemse als internationale vis kopen. Aansluitend worden ook groenten en fruit verkocht.

Rialto Brug Venetië


San Marcoplein
Het Piazza San Marco vormt het centrum van Venetië en is tevens het laagste punt van de stad. Regelmatig staat dit deel van Venetië onder water. Het plein wordt gesierd door fraaie gebouwen: de San Marco Basiliek, het Dogenpaleis, de Campanile, dat tevens het hoogste gebouw van Venetië is en de Biblioteca Marciana.  Rechts van de basiliek is een opening naar het Grote Kanaal, de Piazetta.

San Marcoplein Venetië
Het Dogenpaleis is verbonden met de voormalige gevangenis via de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri). Vroeger symbool voor het laatste daglicht van de gevangene, nu van romantisch Venetië, want het paar dat elkaar kust onder deze brug zal eeuwige liefde ten deel vallen.

San Giorgio Maggiore Venetië

Carnaval
Het carnaval van Venetië duurt 12 dagen en wordt gekenmerkt door de gewaden en maskers die de mensen dragen. Vroeger deden ze dienst als vermomming om je zo anders te gedragen dan je in werkelijkheid was. Tegenwoordig draait het allemaal ook om feesten, bals en voorstellingen. Met ieder jaar een eigen thema is het een van de beroemdste carnavals van Europa.

Brug der zuchten Venetië


Meest gelezen

Volvo Ocean Race naar Nederland

De Volvo Ocean Race heeft een primeur.  De langste en zwaarste zeilrace finisht in juni 2018 namelijk voor het eerst in Nederland. Onze hofstad Den Haag is gastheer van de finish van dit grote zeilevenement.

De race is op 21 oktober 2017 gestart in Alicante en eindigt via o.a. Lissabon, Kaapstad, Melbourne, Hong Kong en Gothenburg in de haven van Scheveningen. 
Ter promotie van Den Haag reist er een enorme varende klomp achter de zeilers aan. Deze 'wooden shoe' vereist helpende handjes om de promotie een succes te maken. Kaapstad, die van van 24 november t/m 11 december de zeilers ontvangt, is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen, promoten en afbouwen van de klompboot tijdens de Volvo Ocean Race in Kaapstad.


Wil je helpen en ben je in de periode tussen 24 november en 11 december 2017 in Kaapstad? Wie wil dat nu niet :-). Geef je dan op via de Facebookpagina van het Kaapstad Magazine. Succes!
Lees hier meer over de finish in Den Haag


Tanzania: Serengeti

Het Serengeti National Park is misschien wel het beroemdste wildpark ter wereld. Serengeti betekent eindeloze vlakte.
Naast de Big Five (nijlpaard, leeuw, neushoorn, luipaard en olifant) leven hier nog 30 verschillende diersoorten (totaal 3 miljoen dieren) op de eindeloze savannes. De neushoorn is het enige dier van de Big Five die je zou kunnen missen, omdat deze erg zeldzaam is. Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in de Serengeti. Er zijn ruim 500 soorten vogels.

Een van de grote trekpleisters is de Grote Trek. Meer dan een miljoen gnoes en zo'n 200.000 zebra's trekken de grote vlaktes over van De Maasai Mara in Kenia tot in de Serengeti in Tanzania. De migratie hangt af van de regentijd, die jaarlijks kan verschillen. De totale lengte van de optocht kan wel 50 km bedragen. Natuurlijk volgen de roofdieren deze optocht op gepaste afstand en doen ze zich te goed aan de zwakke en zieke dieren.


Tijdens de migratie worden een paar rivieren overgestoken. Er vallen dan ook…

Geloof het of niet

Religie, godsdienst, geloofsovertuiging, filosofie en spiritualiteit. Veel begrippen voor een levenswijze of geloof. Of hebben ze toch allemaal een aparte betekenis? Internet geeft hierover geen eenduidige oplossing. Ik houd het maar op 'ergens in geloven' en heb de meest opvallende, die ik tijdens mijn reizen ben tegengekomen hieronder beschreven.

In zuid Vietnam ligt de kleurrijke tempel van de Cao Dai. Hier praktiseert men de ideale godsdienst bestaande uit een mix van het beste uit vele andere bestaande religies. Een bezoek aan de tempel en het meemaken van een dienst, waarin 'Het Oog' wordt aanbeden, is indrukwekkend. Meer weten over de Cao Dai klik hier.
Biddende families zitten in een kerk te bidden tussen duizenden kaarsjes die verspreid over de met dennennaalden bezaaide vloer liggen. Ze verdrijven boze geesten door te boeren na het drinken van veel cola. De boze geesten nemen bezit van de kippen, die vervolgens de nek worden omgedraaid. Zo verdwijnt de boze …

Kaapverdië

Nadat God de Aarde had geschapen, schudde Hij zijn handen schoon. De kruimels die daarbij vrijkwamen, vielen als parels in de Atlantische Oceaan. Dit laatste kunststukje van God was volgens de legende Kaapverdië.

Kaapverdië, of de Kaapverdische eilanden, is een eilandengroep die bestaat uit tien eilanden, waarvan er negen bewoond zijn. De hoofdstad is Praia. De naam komt uit het Portugees: Cabo Verde dat Groene Kaap betekent. Tot 1975 was het een kolonie van Portugal. Gemengd met Creoolse invloeden is hier een mix van Portugese stijl en Afrikaanse charme ontstaan. Kaapverdië behoort tot het exclusieve clubje landen dat voor het grootste gedeelte nog in oorspronkelijke staat zijn.

Kaapverdië ligt 450 kilometer ten westen van Senegal in de de Atlantische Oceaan. De eilanden, die tezamen een hoefijzer vormen, bestaan uit bovenwindse (Barlavento) en benedenwindse  (Sotavento) eilanden.
Het land van de eeuwige zomer kent nauwelijks regen. De zon staat elke dag loodrecht aan de strakblauwe …

Italië: Umbrië

Umbrië is een regio midden in Italië en wordt ook wel het groene hart genoemd. Schilderachtige dorpjes, kastelen en kloosters liggen verspreid over de vlaktes en glooiende heuvels. Ongerepte natuur, kunst en architectuur, de beroemde keuken en de vele festivals maken Umbrië uniek. Umbrië is verdeeld in noordelijk en zuidelijk deel.

Noord Umbrië
De toeristische steden in het noorden zijn Gubbio met zijn Palazzo dei Consoli, de hoofdstad Perugia met zijn Palazzo dei Priori en de Galleria Nazionale dell'Umbria en Assisi met de San Francesco Basiliek. Daarnaast heeft het twee mooie parken: die van Monte Cucco en van Monte Subasio.
Wie vanuit het westen Umbrië binnenrijdt zal als eerste kennsimaken met het Trasimeense meer. De leukste plaatsjes rond het meer zijn Passignano en Castiglione. In het meer liggen twee eilanden: Polvese en Maggiore.Zuid Umbrië
Zuid Umbrië is bergachtig met de topper Monti Sibillini. Veel water ook met als hoogtepunt de Cascata della Marmore watervallen. De be…

Hong Kong lichtshow

Een van de grootste attracties van Hong Kong is 'The Symphony of Lights', een spectaculaire licht- en geluidsshow die iedere avond rond 20.00 uur de skyline van Hong Kong oplicht. De verlichting van meer dan 40 wolkenkrabbers dansen onder begeleiding van laserstralen op muziek en dompelt Victoria Harbour 15 minuten in een sprookjesachtig decor.

Het spektakel is opgenomen in het Guinness Book of World Records als 's werelds "Grootste Permanente Licht- en Geluidshow". De beste plek om deze grootste lichtshow ter wereld te mee te maken is vanaf de boulevard bij Tsim Sha Tsui op Kowloon.