Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Venetië

Venetië is de stad van de romantiek, van het Canal Grande, van de gondels die door de straten van water glijden, van de Rialtobrug, van het San Marcoplein met de basiliek en het dogenpaleis, van de Brug der Zuchten, van San Giorgio's Maggiore en van het carnaval. Venetië spreekt tot ieders verbeelding. Iedereen heeft deze romantische stad wel op zijn verlanglijstje heeft staan voor een bezoek.
Canal Grande Venetië

Venetië is op tienduizenden eiken- en olmenpalen gebouwd en wordt door 200 kanalen, waarover 400 bruggen liggen, doorsneden. Geregeerd door dogen groeide Venetië uit tot heersers over het Middellandse Zeegebied en werd later het centrum van de handel met de Orient. Napoleon ontnam Venetië haar vrijheid en uiteindelijk viel de stad na Oostenrijk toe aan Italië.

Daar er in het toeristisch centrum van Venetië amper auto's en andere gemotoriseerd vervoer aanwezig is, overheersen hier de natuurlijke geluiden nog, in tegenstelling tot andere wereldsteden. In dit openlucht museum zijn de stemmen van mensen, de koerende duiven en de muziek van vioolspelers die de toeristen toespelen tijdens hun terrasbezoek prominent aanwezig.
In plaats van de files en stilstaand verkeer met getoeter heerst er hier bedrijvigheid op het water, die soms leidt tot een drijvende verkeersopstopping. Dit is de plek waar schippers van watertaxi's, gondels of speedboten toeristen verleiden tot een tochtje door het schilderachtige decor van deze stad vol geuren en kleuren waar altijd een frisse zeewind blaast, die een zilte lucht over de stad verpreidt.


Canal Grande
Het Canal Grande is de brede, 4 kilometer lange waterboulevard met haar mooie paleizen. De paleizen zijn de stille getuigen van de rijke historie van deze stad. De meeste paleizen zijn bewoond of omgebouwd tot concerthal of expositieruimte.

Canal Grande Venetië

Gondels
Vroeger het vervoermiddel van de Venetianen, nu worden er toeristen vervoerd in de handgemaakte gondels. De gondels zijn altijd zwart van kleur. Deze kleur werd ooit bij wet bepaald vanwege een eerbetoon aan de mensen die slachtoffer zijn geworden van de pestepidemie. Vroeger nog 10.000, tegenwoordig zijn er nog een kleine 500 gondeliers. Gondelier wordt je pas na een driejarige opleiding.

Rialtobrug
De Rialtobrug is de plaats waar de handel plaatsvond. Het is het hoogst gelegen deel van de stad. De brug is van steen en heeft nog als enige winkels langs beide zijden. Zowel bij de brug als tussen de brug en de vismarkt (Campo della Pescheria) is het druk. Het is de vismarkt bij uitstek. Iedere ochtend van dinsdag tot zaterdag kan je hier zowel inheemse als internationale vis kopen. Aansluitend worden ook groenten en fruit verkocht.

Rialto Brug Venetië


San Marcoplein
Het Piazza San Marco vormt het centrum van Venetië en is tevens het laagste punt van de stad. Regelmatig staat dit deel van Venetië onder water. Het plein wordt gesierd door fraaie gebouwen: de San Marco Basiliek, het Dogenpaleis, de Campanile, dat tevens het hoogste gebouw van Venetië is en de Biblioteca Marciana.  Rechts van de basiliek is een opening naar het Grote Kanaal, de Piazetta.

San Marcoplein Venetië
Het Dogenpaleis is verbonden met de voormalige gevangenis via de Brug der Zuchten (Ponte dei Sospiri). Vroeger symbool voor het laatste daglicht van de gevangene, nu van romantisch Venetië, want het paar dat elkaar kust onder deze brug zal eeuwige liefde ten deel vallen.

San Giorgio Maggiore Venetië

Carnaval
Het carnaval van Venetië duurt 12 dagen en wordt gekenmerkt door de gewaden en maskers die de mensen dragen. Vroeger deden ze dienst als vermomming om je zo anders te gedragen dan je in werkelijkheid was. Tegenwoordig draait het allemaal ook om feesten, bals en voorstellingen. Met ieder jaar een eigen thema is het een van de beroemdste carnavals van Europa.

Brug der zuchten Venetië


Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…