Italië: Amalfikust

Een van de mooiste wegen is de Strada Statale 163, beter bekend als de 'Weg van de duizend bochten'. Deze weg slingert zich langs de Amalfikust. Volg de bordjes Costiera Amalfinana en geniet van de prachtige vergezichten, de azuurblauwe zee, citroenbomen, kerkjes, kleurrijke dorpjes en lokale specialiteiten. De Amalfikust ligt ten zuiden van Napels op een klein schiereiland. De route loopt tussen Sorrento en Salerno, een grote havenstad.

Amalfikust


Sorrento
Sorrento
Sorrento is een drukke plaats: als vertrekpunt naar Capri, maar ook als start om de Amalfikust te bezoeken. Deze begint bij de Penisola di Sorrentino met de Punta di Sorrento, bereikbaar via een voetpad (uurtje lopen). Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de Golf van Napels en de Golf van Sorrento.
Het is een gezellige stad met mooie winkels, leuke bars, swingende discotheken en uitstekende restaurants. Het ‘Piazza Tasso’,  met zijn terrassen, is ‘the place to be’ Alle plaatsjes langs de Amalfikust hebben een eigen specialiteit. Sorrento heeft houten mozaïeken en staat bekend om zijn Limoncello, een citroenlikeur.


Positano
Positano is een mondaine plaats en ligt tegen de berg 'opgestapeld'. Het kleine strand scheidt de zee van het dorp. De foto typeert de beperkte ruimte die langs deze kust over is om een dorp te bouwen. In Positano kun je leren sandalen laten maken. Klaar terwijl je wacht.
Positano


Amalfi
De stad waar deze kust naar vernoemd is, is bekend vanwege zijn Duomo, die de Moorse invloeden van Amalfi laten zien. Naast de Piazza del Duomo ligt een doolhof van steegjes, pleintjes en trappen. Naast de Duomo ligt de kloosterhof van het paradijs. Mis ook hier de Limoncello niet.

Amalfi

Ravello
Ravello is, net als Capri, ook favoriet bij de rijken van deze wereld. In Ravello schijnt de zon net iets meer dan in de rest van de kustplaatsen hier. Liefhebbers van klassieke muziek komen naar Ravello om het jaarlijkse Festival di Ravello, die aan de Duitse componist Richard Wagner gewijd is, bij te wonen. Geniet hier van een overheerlijke citroencake.

Capri
Capri is een mondaine eiland en gewild bij de jetset. Bekende bezienswaardigheden zijn de blauwe grotten (Grotta Azzurra), de Marina Piccola, de Belevedere van Tragara en de uitstekende rotsen van de kustlijn.
Gerechten als de salade Caprese en de pizza Caprese zijn naar dit eiland vernoemd.
Capri
Cetara en Vietri
Cetara is bekend vanwege de ansjovis die in de Golf van Salerno wordt gevangen.
Vietri sul mare, zoals de plaats volledig heet, is het laatste plaatsje voor Salerno. Vietri is bekend om zijn keramiek.

Vietri


Amalfikust

Andre van Luttikhuizen