Doorgaan naar hoofdcontent

Italië: Amalfikust

Een van de mooiste wegen is de Strada Statale 163, beter bekend als de 'Weg van de duizend bochten'. Deze weg slingert zich langs de Amalfikust. Volg de bordjes Costiera Amalfinana en geniet van de prachtige vergezichten, de azuurblauwe zee, citroenbomen, kerkjes, kleurrijke dorpjes en lokale specialiteiten. De Amalfikust ligt ten zuiden van Napels op een klein schiereiland. De route loopt tussen Sorrento en Salerno, een grote havenstad.

Amalfikust


Sorrento
Sorrento is een drukke plaats: als vertrekpunt naar Capri, maar ook als start om de Amalfikust te bezoeken. Deze begint bij de Penisola di Sorrentino met de Punta di Sorrento, bereikbaar via een voetpad (uurtje lopen). Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de Golf van Napels en de Golf van Sorrento.
Het is een gezellige stad met mooie winkels, leuke bars, swingende discotheken en uitstekende restaurants. Het ‘Piazza Tasso’,  met zijn terrassen, is ‘the place to be’ Alle plaatsjes langs de Amalfikust hebben een eigen specialiteit. Sorrento heeft houten mozaïeken en staat bekend om zijn Limoncello, een citroenlikeur.

Sorrento

Positano
Positano is een mondaine plaats en ligt tegen de berg 'opgestapeld'. Het kleine strand scheidt de zee van het dorp. De foto typeert de beperkte ruimte die langs deze kust over is om een dorp te bouwen. In Positano kun je leren sandalen laten maken. Klaar terwijl je wacht.
Positano

Amalfi
De stad waar deze kust naar vernoemd is, is bekend vanwege zijn Duomo, die de Moorse invloeden van Amalfi laten zien. Naast de Piazza del Duomo ligt een doolhof van steegjes, pleintjes en trappen. Naast de Duomo ligt de kloosterhof van het paradijs. Mis ook hier de Limoncello niet.

Amalfi

Ravello
Ravello is, net als Capri, ook favoriet bij de rijken van deze wereld. In Ravello schijnt de zon net iets meer dan in de rest van de kustplaatsen hier. Liefhebbers van klassieke muziek komen naar Ravello om het jaarlijkse Festival di Ravello, die aan de Duitse componist Richard Wagner gewijd is, bij te wonen. Geniet hier van een overheerlijke citroencake.

Capri
Capri is een mondaine eiland en gewild bij de jetset. Bekende bezienswaardigheden zijn de blauwe grotten (Grotta Azzurra), de Marina Piccola, de Belevedere van Tragara en de uitstekende rotsen van de kustlijn.
Gerechten als de salade Caprese en de pizza Caprese zijn naar dit eiland vernoemd.
Capri
Cetara en Vietri
Cetara is bekend vanwege de ansjovis die in de Golf van Salerno wordt gevangen.
Vietri sul mare, zoals de plaats volledig heet, is het laatste plaatsje voor Salerno. Vietri is bekend om zijn keramiek.

Vietri


Amalfikust

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.