Doorgaan naar hoofdcontent

Rondje Kaap

Het Kaapse schiereiland ten zuiden van Kaapstad is een combinatie van natuur, vergezichten, vissersplaatsjes, stranden en ruige kliffen. De Kaap heeft een van de mooiste autoroutes van de wereld: Chapmans Peak Drive. Een rondje Kaap is in een dag te doen, maar start dan vroeg in de morgen (voor 9.00 uur), of stop wat minder vaak onderweg. De route kan zowel links als rechtsom gereden worden. Ik neem je mee linksom.

Kaap de Goede Hoop - Zuid-Afrika

Startpunt is Kaapstad: rijd vanaf SeaPoint richting Clifton. Parkeer de auto aan de linkerkant en neem even een kijkje op een van de vier stranden. De volgende plaats is Camps Bay. Bezoek dit dorpje een keer apart, bij voorkeur 's middags het strand en 's avonds een restaurant of een lounge cafe. Het volgende dorp is llandudno. Hier wonen vooral de 'Happy Few'. Voor een dagje strand is het hier goed toeven.
De volgende stop is Houtbaai. Bezoek even de haven en loop een paar viswinkels binnen. Even buiten Houtbaai begint Chapmans Peak Drive. De weg is 11 km. lang en heeft om de paar honderd meter een parkeerplaats, van waar je mooie vergezichten hebt, bijvoorbeeld op Houtbaai. Chapmans Peak Drive eindigt in Noordhoek.
Volg de M6 en sla af bij de M65 richting Kommetjie. Drink een kopje koffie met heerlijk gebak uit eigen bakkerij bij 'The village bakery & bistro'. Volg vervolgens de borden naar Cape Point. Na de afslag en het checkpoint kun je het beste de volgende dingen bekijken:
  • Olifantsbos
  • Platboom beach
  • Kaap de Goede Hoop
  • Cape Point
  • Gebruik bij Cape Point de lunch in het Two Oceans restaurant.
De Kaap -Zuid-Afrika 

Volg de weg terug naar de M65 en sla rechtsaf richting Simonstown. Simonstown zelf is niet geweldig, maar breng zeker een bezoek aan de pinguins op Boulders Beach. Rijd verder naar Kalkbaai. Eigenlijk zou je hier 's morgens vroeg moeten zijn als de vis binnenkomt. Maar ook 's middags is het hier druk op de kade. Er zitten hier ook een paar visrestaurants.

Tussen Kalkbaai en Muizenberg ligt St. James. Op het kleine strand staan kleurrijke strandhuisjes. Sla bij Muizenberg linksaf richting Kaapstad. Volg de M3 terug naar Kaapstad.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La