Doorgaan naar hoofdcontent

Kaapstad: Rondje Kaap

Het Kaapse schiereiland ten zuiden van Kaapstad is een combinatie van natuur, vergezichten, vissersplaatsjes, stranden en ruige kliffen. De Kaap heeft een van de mooiste autoroutes van de wereld: Chapmans Peak Drive. Een rondje Kaap is in een dag te doen, maar start dan vroeg in de morgen (voor 9.00 uur), of stop wat minder vaak onderweg. De route kan zowel links als rechtsom gereden worden. Ik neem u mee linksom.
Kaap de Goede Hoop - Zuid-Afrika
Startpunt is Kaapstad: rijd vanaf SeaPoint richting Clifton. Parkeer de auto aan de linkerkant en neem even een kijkje op een van de vier stranden. De volgende plaats is Camps Bay. Bezoek dit dorpje een keer apart, bij voorkeur 's middags het strand en 's avonds een restaurant of een lounge cafe. Het volgende dorp is llandudno. Hier wonen vooral de 'Happy Few'. Voor een dagje strand is het hier goed toeven.
De volgende stop is Houtbaai. Bezoek even de haven en loop een paar viswinkels binnen. Even buiten Houtbaai begint Chapmans Peak Drive. De weg is 11 km. lang en heeft om de paar honderd meter een parkeerplaats, van waar je mooie vergezichten hebt, bijvoorbeeld op Houtbaai. Chapmans Peak Drive eindigt in Noordhoek.
Volg de M6 en sla af bij de M65 richting Kommetjie. Drink een kopje koffie met heerlijk gebak uit eigen bakkerij bij 'The village bakery & bistro'. Volg vervolgens de borden naar Cape Point. Na de afslag en het checkpoint kun je het beste de volgende dingen bekijken:


De Kaap -Zuid-Afrika
Olifantsbos
Platboom beach
Kaap de Goede Hoop
Cape Point
Gebruik bij Cape Point de lunch in het Two Oceans restaurant.

Volg de weg terug naar de M65 en sla rechtsaf richting Simonstown. Simonstown zelf is niet geweldig, maar breng zeker een bezoek aan de pinguins op Boulders Beach. Rijd verder naar Kalkbaai. Eigenlijk zou je hier 's morgens vroeg moeten zijn als de vis binnenkomt. Maar ook 's middags is het hier druk op de kade. Er zitten hier ook een paar visrestaurants.

Tussen Kalkbaai en Muizenberg ligt St. James. Op het kleine strand staan kleurrijke strandhuisjes. Sla bij Muizenberg linksaf richting Kaapstad. Volg de M3 terug naar Kaapstad.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.