Doorgaan naar hoofdcontent

Negen Nederlandse Hanzesteden

Wie kent ze niet, de Hanzesteden. Door hun strategische ligging aan het water groeiden ze uit tot belangrijke steden in de middeleeuwen. Tegenwoordig lopen hier vooral toeristen die genieten van de liefelijke steden. De aantrekkingskracht van de hanzesteden is enorm. Ze zijn authenthiek en charmant, je vindt er pleintjes, steegjes, hofjes en monumenten. En de horeca is van hoog niveau. Elke stad is uniek met zijn eigen aankleding, maar door het water onlosmakelijk verbonden.

De mosterdstad Doesburg heeft vele historische gebouwen zoals het stadhuis en de Waag, waarin het oudste café van Nederland is gevestigd. Ontdek al wandelend het middeleeuwse stratenpatroon dat al sinds de Middeleeuwen in dezelfde staat verkeert. Bezoek ook de mosterd- en azijnfabriek en museum LaLique.

Doesburg

Zwolle is de hoofdstad van de provincie Overijssel. De stad is omringd door water van o.a. de IJssel, het Zwarte Water en de Vecht. 

Zwolle heeft een oude binnenstad met veel bezienswaardigheden, zoals de Basiliek, het Dominicanenklooster, de Sassenpoort en de Peperbus. Zwolle heeft een stadsstrand, een markant museum De Fundatie en veel horeca, waarvan het sterrenrestaurant 'De Librije' de bekendste is. Maak een waterfietstochtje door de grachten en neem een kijkje in het Herman Broodmuseum waar je kunst en persoonlijke spullen van de geboren rocker kunt bewonderen en eet pannenkoeken op het 't Pannenkoekschip.

Zwolle

Deventer, beroemd om zijn Deventer koek, is een evenementenstad. In de zomer vind hier de jaarlijkse boekenmarkt en 'Deventer op stelten' plaats. In de winter is de Hanzestad het decor van het Dickens festijn.
Bezienswaardigheden zijn De Waag, de oudste van Nederland, de IJsselkade en het Bergkwartier, waar je even terug bent in de Middeleeuwen. Je vindt hier veel horeca en boetiekjes.

Deventer

Hasselt ligt aan het Zwartewater in de kop van Overijssel. Het hanzestadje wordt ook wel klein Amsterdam genoemd. Niet zo gek want Hasselt heeft een grachtengordel met veelzeggende namen zoals Heerengracht, Prinsengracht en Brouwersgracht. Behalve hanzestad is Hasselt ook vestingstad en bedevaartsplaats.
Vergeet niet een bezoekje te brengen aan de kalkovens. Hier werden gebrande schelpen met water tot kalk geblust.

Hasselt

Zupthen wordt ook wel Torenstad genoemd vanwege de historische gebouwen die de skyline vormen van de stad. Vanaf de overzijde van de IJssel heb je een prachtig uitzicht op deze skyline. 
Zutphen heeft veel historische gebouwen, zoals torens, poorten, en kerken. Een ervan is de bibliotheek, de oudste van Nederland.
Wil je Zutphen vanaf het water zien, boek dan een tocht met een fluisterboot over de rivier de Berkel.


Zutphen

Kampen was ooit een van de machtigste handelssteden van de wereld. De stad met het Middeleeuwse stratenpatroon had imposante stadspoorten, zoals de Cellebroederspoort. Ook het oude raadhuis, de nieuwe toren en de machtige skyline zijn het waard om te bekijken. De traditie van handel en scheepvaart spat er vanaf.
Kampen heeft ook een traditie van lekkernijen zoals IJsselsteentjes en de Kamperslof.

Kampen

Het toeristische Elburg ligt aan het Veluwemeer. Het oude centrum is vooral bekend om zijn Middeleeuwse vesting waarbij de rechte straten van het oude centrum opvallen. De Vischpoort is de enige overgebleven poort in deze hanzestad. In de haven liggen luxe jachten naast botters van weleer.  De toeristen zoeken hun vertier in de stad of op het water waarbij de terassen in het oude centrum en het Veluwemeer populair zijn. Wil je de tijden van weleer op het water beleven, boek dan een bottertocht.

Tijdens een stadswandeling met gids hoor je vele verhalen van vroeger en bezoek je de museumsmederij De Hoefhamer. Hier wordt het oude ambacht nog steeds uitgevoerd en maken ze o.a. hoefijzers, hekwerken, scheepsbeslag en gereedschappen. Ook kun je een kijkje nemen in de kazematten achter de Vischpoort. Vanuit de kazematten werd met zware kanonnen de vijand op afstand gehouden.

Elburg

Harderwijk lag ooit aan de Zuiderzee en was in zijn glorietijd groter dan Amsterdam en Rotterdam. Tegenwoordig kun je lekker slenteren door de oude stad of flaneren over de boulevard. 
Ontdek Harderwijk te voet en waan je in de Middeleeuwen. Spot de Vischpoort, de Grote Kerk, bezoek het Stadsmuseum en wandel over de Vischmarkt, die ook wel het culinaire pleintje wordt genoemd. Hier bevinden zich maar liefst 2 Michelin-sterren restaurants: Basiliek met 1 ster en Het Nonnetje met 2 sterren. Aan het begin van de boulevard vind je op het stadsstrand de horecagelegenheid Walhalla, een van de leukste van Harderwijk.

Harderwijk

Onder de rook van Zwolle ligt het pittoreske Hattem. Het oude centrum heeft mooie opgeknapte monumenten, zoals de Dijkpoort, het stadhuis en molen De Fortuin. Daarnaast vind je er kleine maar fijne musea zoals het Anton Pieckmuseum en het Bakkerijmuseum.
Ook de omgeving is prachtig. Je loopt zo naar de IJssel via de uiterwaarden. Met de pont maak je de oversteek naar Zwolle.
Plof na een stadswandeling neer bij een van de horecagelegenheden in het centrum aan de Markt.

Hattem



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be