Doorgaan naar hoofdcontent

Pareltjes van de Veluwe

De Veluwe is een van de mooiste streken van Nederland. Je vindt er tientallen toeristische attracties in alle soorten en maten. Ik deel graag een aantal pareltjes met jou van dit unieke deel van Nederland.

Baroktuin Het Loo

Paleis Het Loo ligt in een bosrijke omgeving aan de rand van Apeldoorn. Het paleis is een museum waar je vele kunstschatten zult vinden. Daarnaast is het genieten in de barokke tuin en vind je er ook stallen en koetshuizen. In de garage tref je diverse vervoersmiddelen aan van vroeger van de koninklijke familie.

Het kleine Loo

Naast Het Loo ligt het paleispark. Dit park is te bezoeken tegen een kleine vergoeding. Je kunt hier heerlijke wandelingen maken in de kroondomeinen en de kans is groot dat je een hert of wild zwijn ziet. Een klein deel van het park is alleen in april en mei toegankelijk. Hier liggen o.a. het kasteel het Oude Loo en een fraaie theekoepel.

Autocollectie Het Loo

De passiflorahoeve in Harskamp is een zorgboerderij en bestaat uit 5 vlindertuinen en een bloementuin. Via een aangegeven looproute mis je niets van de kleurige fladderaars. Je vindt er vlinders uit alle windstreken, van Europees tot tropisch. Er is ook een vlindermuseum met een grote collectie geprepareerde vlinders vanuit de hele wereld. 

Blue morpho
Blue Morpho

De buitentuin is een kleurrijke mengeling van o.a. lelies, passiebloemen en irissen. De wilde bloemenweide met de bijen is adembenemend. Wil je weten hoe het eraan toegaat op de hoeve, volg dan de presentatie in de filmzaal. 

Wilde bloementuin

Van half augustus tot half september staat de hei in bloei. Op de Veluwe bevindt zich een aantal locaties waar je kunt genieten van deze paarse dwergstruiken. De mooiste plekjes zijn De Posbank bij Rheden, de Loenermark bij Loenen, Hoog Buurlo, Radio Kootwijk en Hoog Soeren bij Apeldoorn, het Leesten bij Ugchelen, de Ginkelse heide bij Ede en bij Epe o.a. de Renderklippen en de Hooge Heide.

Heidevelden

Met een gids door Elburg is een leuke manier om kennis te maken met deze Middeleeuwse hanzestad. De gids neemt je mee langs historische plekjes, door kleine steegjes, achteraf weggetjes en bijzondere ambachten die nog steeds uitgeoefend worden, en vertelt daarbij verhalen die niet in de gidsen staan. 
Je bezoekt het oude klooster, wandelt langs een huis van een beroemde admiraal, hoort een bijzonder verhaal over de kerk, ontdekt delen van de oude stadsmuur en als je geluk hebt kun je nog een kijkje nemen in de kazematten. Via de VVV, waar ook het museum is gevestigd, kun je je aanmelden voor een stadswandeling.

Klooster Elburg

Op de Veluwe vind je vele kastelen. Ik noemde al Het Oude Loo en in een van mijn eerdere blogs  Landgoed Staverden. Onlangs bezocht ik de kastelen Doorwerth, Middachten en de Cannenburgh.

In kasteel Doorwerth ga je terug in de tijd van ridders en edelmannen. Het prachtig gelegen terrein bestaat uit het kasteel, twee ophaalbruggen, een kasteelvijver, een binnenplaats, een moestuin en horeca. In het kasteel vind je diverse collecties van diverse musea, zoals het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom.
De moestuin met groenten en bloemen wordt onderhouden door vrijwilligers in de stijl van de 17e eeuw. De produkten worden o.a. gebruikt in het kasteelcafé De Zalmen en verkocht in de kasteelwinkel.


Kasteel Doorwerth

Middachten was ooit een enorm landgoed maar door de vooruitgang door de eeuwen heen werd er steeds een stuk van het landgoed afgesnoept. Op het landgoed vind je een mooi aangelegde tuin, een kasteel en een koetshuis. Ik maakte een wandeling door de tuin met een gids. Zo kom je veel te weten over het landgoed en in het bijzonder van de vegetatie van de tuin. Middachten ligt in De Steeg, een dorp aan de rand van de zuid-Veluwe en vlakbij een mooi deel van het stroomgebied van de IJssel.

Landgoed Middachten

Nadat het vervallen kasteel Cannenburch in Vaassen in de late Middeleeuwen in bezit kwam van de Gelderse veldheer Marten van Rossem liet hij het opknappen in Reanaissancestijl. Tegenwoordig is het kasteel te bezoeken. Er zijn verschillende vertrekken ingericht zoals het vroeger was. Zo vind je er o.a. de keuken, de jachtkamer, de herenkamer en de salon.

Kasteel Cannenburch

Voor wilde dieren moet je op de Veluwe zijn. Geen leeuwen en olifanten maar je vindt hier wel de big-five van Nederland: edelhert, ree, wild zwijn, das en vos. Tijdens een wandeling kun je zomaar een van deze dieren tegenkomen. Sinds april 2016 kun je ook wisenten spotten. Deze Europese bizons leven in een afgeschermd deel van de Veluwe, vlakbij Radio Kootwijk. Ik wilde deze bijna uitgestorven dieren graag zien en dus ging ik samen met een groep en een gids naar het leefgebied van de wisent.

Wisenten safari

Het werd een prachtige tocht door de natuur. We hadden geluk wat betreft de wisenten, want zowel bij binnenkomst in het leefgebied als bij het verlaten ervan zagen we deze oerbeesten. Wil je ook op excursie met een gids naar de wisenten klik dan hier voor meer informatie

Wisenten op de Veluwe

In Wekerom, vlakbij het middelpunt van Nederland, vind je het grootste Celtic field van ons land. Deze prehistorische akkers uit de ijzertijd bestaan uit kleine velden van ongeveer de grootte van een half voetbalveld. Door de wallen eromheen lijkt het van boven op een honingraat. De naam Celtic field slaat op de herkomst van deze velden. De akkers zouden door de Kelten zijn aangelegd. Echter zijn er meer theoriën over het onstaan. Zo zouden het woonplaatsen van heidense volken zijn geweest en Romeinse legerplaatsen.

Celtic Field - Wekerom

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van Nederlandse oorlogslachtoffers. Zij verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens gewelddadige conflicten zoals in voormalig Indië en tijdens vredesmissies. De graven liggen verspreid in het bos. Op dit ereveld liggen vooral burgers en een klein aantal militairen. 

Ereveld Loenen

Zeven kruizen verwijzen naar zeven erevelden in Indonesië. Behalve graven vind je er ook monumenten zoals het Monument van de Verzetstrijder. In de kapel bevindt zich een schrijn met 42 gedenkboeken met de namen van 130.000 slachtoffers zonder graf.

Ereveld Loenen

Net buiten Putten ligt, verstopt in de bossen, landgoed Oud Groevenbeek. Vanaf de parkeerplaats, die aan de weg van Putten naar Ermelo ligt, kun je een prachtige wandeling maken over het landgoed. De monumentele villa zie je tijdens het lopen vanuit verschillende ooghoeken.

Landgoed Oud Groevenbeek

Op een heuvel van het landgoed staat een prachtige watertoren, die net een klein kasteel lijkt. De watertoren voorzag de bewoners, de tuin en de kassen van water. De toren werd voor zijn functie gebouwd op een speciaal daarvoor ontworpen heuvel.

Watertoren Oud Groevenbeek


Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be