Doorgaan naar hoofdcontent

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg was ooit een van de armste en dichtbevolkte wijken van Berlijn. Een achterbuurt direct aan de Berlijnse muur. Nu is Prenzlauer Berg een van de mooiste plekjes van de Duitse hoofdstad. De wijk kreeg de bijnaam 'Het Wilde Oosten'.

Genieten op het terras - Prenzlauer Berg

Het ontbreken van toeristische bezienswaardigheden en winkelketens maken Prenzlauer Berg juist een de leukste wijken van Berlijn. Je vindt hier bijzondere winkels, hippe cafés en restaurants. Ontbijten, lunchen, brunchen, genieten van Kaffee und Kuchen en lekker chillen? Het is allemaal mogelijk in Prenzlauer Berg.

Ontbijten bij 'An einem Sonntag im August'

Op de grens van Mitte en Prenzlauer Berg ligt aan de Rosenthaler Platz het Circus hotel. Ik verbleef hier 6 dagen. Het Circus hotel ligt op de ideale locatie om Prenzlauer Berg en de rest van Berlijn te verkennen.

Circus hotel - Berlijn


Café Fleury - Berlijn

Net om de hoek aan de Weinbergsweg ligt het Circus hostel en een aantal ontbijt- en lunchtentjes, zoals Fleury. De Weinbergsweg gaat al snel over in de Kastanjeallee, een prachtige laan en het kloppend hart van de wijk. Je vindt hier winkeltjes en restaurantjes waar het gezellig druk is.
Een andere mooie straat is de  Oderberger strasse, die de Kastanjeallee kruist. Ook hier vind je vele horeca-gelegenheden. In het gebouw waarin Hotel Oderberger is gevestigd zat vroeger het Stadtbad zwembad. Sinds 2016 is na een sanering het zwembad weer open.


Kastanje allee - Berlijn

De oudste watertoren van Berlijn staat in Prenzlauerberg. De 46 hoge stenen toren heeft als bijnaam 'Dikke Herman' en heeft nog dienst gedaan als concentratiekamp.


Watertoren Prenzlauer Berg met de TV toren op de achtergrond

Het Mauerpark ligt op de voormalige grens tussen Oost en West. Het park is geliefd bij zowel toeristen als Berlijners. Vooral op zondag is het gezellig druk en heb je het gevoel op een festival te staan. Er is dan een grote rommelmarkt en bij de vele kraampjes kun je genieten van allerlei lekkernijen. Scoor een plekje op de tribune en geniet samen met de Berlijners van diverse (muzikale) optredens. Er staat ook nog een stukje muur waar je los kunt gaan met graffiti. Wil je alles van een afstand bekijken zoek dan een stukje groen op op de heuvel, of neem plaats in een van de grote schommels van waar je over Berlijn kunt kijken. 


Mauerpark - Berlijn

Rommelmarkt - Mauerpark Berlijn

Voor ontbijt, (late) lunch, brunch, koffie met taart of om lekker te chillen ben je bij 'No fire no glory' op het goede adres. Een mooi plekje met een schaduwrijk terras in Prenzlauerberg.

No fire no glory - Berlijn

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be