Doorgaan naar hoofdcontent

Vlieland in 10 foto's

Tijdens mijn verblijf op Texel heb ik een dagtocht naar Vlieland gemaakt. Vanuit De Cocksdorp vertrok ik met de boot 'De Vriendschap' richting Vlieland, stapte ik op de Vliehors Expres en fietste ik naar Oost Vlieland.

Om 10.45 uur vertrokken we met een groep van 40 vanaf de steiger op het strand van De Cocksdorp. Via een nostalgische houten steiger liepen we naar onze boot 'De Vriendschap'. De zee was voor een landrot redelijk wild. We deinden lekker op en neer met windkracht 5.

Vertrek met 'De Vriendschap' naar Vlieland

De aankomst op Vlieland was even bijzonder als het vertrek. Omringd door water lag er een houten steiger die naar ons volgende vervoermiddel leidde: de Vliehors Expres, een combinatie tussen bus en truck.

Aankomst Vlieland

Met de Vliehors expres reden we over de Vliehors, een zandvlakte van 20 vierkante kilometer aan de westkant van Vlieland. Deze vlakte wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. De wind heeft hier de vrije hand. Het opstuivende zand (witte delen op de foto) beweegt zich met hoge snelheid over het onderliggende vochtige zand. Een prachtig natuurverschijnsel.

Natuurgebied 'De Vliehors' - Vlieland

Onder de Vliehors Express zijn speciale banden gemonteerd. Wanneer er over het zand wordt gereden verschijnt er een gedicht in het zand.
Na een korte stop vanwege militaire oefeningen kwamen we aan bij hotel Posthuys.

Gedichten in het zand

Ik huurde een fiets en ging op weg naar Oost-Vlieland, waar het enige dorp van Vlieland ligt. Onderweg reed ik door het bos, door Afrikaans aandoende vegetatie en langs duinen en zee. Na ruim een half uur kwam ik weer in de bewoonde wereld. Ik had trek gekregen en ging op zoek naar een gezellige eetgelegenheid. Die vond ik bij de Lutine.

De natuur van Vlieland

Behalve eetcafé Lutine vind je in de Dorpsstraat ook diverse restaurants, cafeetjes, een bakker en hotels. De bomenrijen en de prachtige gevels van de huizen maken de Dorpstraat een gezellige knusse locatie.

Dorpstraat Vlieland

Willem de Vlamingh, geboren op Vlieland, was een opmerkelijk figuur in de  zeevaarderswereld. Hij had goede connecties in hoge kringen. Hij voer naar Nova Zembla en in opdracht van de VOC naar de Oost. Zijn standbeeld, dat uitkijkt over het water staat aan de oostkant van Vlieland.

Willem de  Vlamingh

De vuurtoren van Vlieland is maar 18 meter hoog, maar hij staat wel op de 42 metershoge Vuurboetsduin. Via een trap met aan weerszijden prachtige planten, struiken en bloemen kom je aan bij de vuurtoren.

Vuurtoren Vlieland

Vanaf de duinen heb je een mooi uitzicht over delen van Vlieland. Hier keek ik uit op Oost Vlieland, het dorp en de jachthaven.
De terugweg was vermoeiender dan de heenweg. Windkracht 5 à 6 tegen en heuvel op. Ik heb meerdere stops gemaakt, maar was gelukkig op tijd voor de Vliehors Express die mij en de rest van de groep van de heenreis, terugbracht naar de boot.


Zicht op Oost Vlieland

Op de terugweg reden we langs het drenkelingenhuisje. Vroeger was het een vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen, nu is het ingericht als juttersmuseum. Ook is het officieel aangewezen als trouwlocatie.

Drenkelingenhuisje - Vlieland




Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be