Doorgaan naar hoofdcontent

Polonnaruwa

Polonnaruwa was, na Anuradhapura, de tweede hoofdstad van het oude Sri Lanka. Van 1070 tot 1284 was het de belangrijkste stad op Sri Lanka. De historische stad staat vol met ruïnes en bezienswaardigheden uit deze tijd. Polonnaruwa staat hierom ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stad bestaat uit drie delen waarvan de Dalada Maluwu beschikt over de meeste ruïnes. Daarnaast liggen hier de noordelijke monumenten en de koninklijke citadel. In de citadel vind je o.a. overblijfselen van het koninklijk paleis.
Polonnaruwa ligt, samen met Anuradhapura, Dambulla en Sigiriya, in de culturele driehoek van Sri Lanka.

Koninklijk paleis
Het koninklijk paleis was ooit een imposant gebouw met 7 verdiepingen. Daarvan zijn er nog twee over. De bovenste vijf bestonden uit hout, dus die zijn in de loop van de tijd vergaan.

Koninklijk Paleis Polonnaruwa - Sri Lanka

De Vatadage is een rond Singalees beeldenhuis dat staat op een rond platform met in het midden een stoepa. De buitenzijde van het platform is verfraaid met reliëfs van dieren, bloemen en dwergen.
De vier rijkgedecoreerde toegangstrappen zijn alle voorzien van twee wachterstenen met daartussen een maansteen. Iedere trap komt uit bij een zittend boeddhabeeld. Het is een van de mooiste gebouwen die hier staan.


De Vatadage Polonnaruwa - Sri Lanka

Vanaf de Vatadage heb een mooi overzicht op de omliggende ruïnes. Een daarvan is de zeven verdiepingen tellende piramide Sathmahal Prasada. De stijl is on-Sri Lankaans. Het vermoeden bestaat dat het gebouw Thaise of Cambodjaanse invloeden heeft.

 Sathmahal Prasada Polonnaruwa - Sri Lanka

De rotstempel Gal Vihara is bekend vanwege vier kolossale Boeddhabeelden, waarvan er twee zitten, één staat en één ligt. Ze zijn uit graniet uitgehouwen. De 7 meter hoge staande Boeddha is het meest aanwezig en wordt gezien als het mooiste beeld. Daarlangs zie je de 14 meter lange liggende Boeddha. Aan de andere zijde van de ingang zie je zittende Boeddha’s. De Gal Vihara is één van de bekendste bezienswaardigheden van Polonnaruwa.

De liggende Boeddha bij Gal Vihara Polonnaruwa - Sri Lanka

Een van de grootste stoepa's van Sri Lanka staat in Polonnaruwa. De Rankot Vihara is met 55 meter de grootste stoepa in Polonnaruwa. Uit een een inscriptie blijkt dat koning Nissankamalla in de 12e eeuw persoonlijk opdracht had gegeven voor de bouw van de stoepa en dat hij de bouw in de gaten hield. De stijl van de bouw is die van de eerste hoofdstad, Anuradhapura. Wist je dat een stoepa altijd massief is, hoewel er hier en daar uitzonderingen zijn, zoals de stoepa in de badplaats Kalutara.

Rankot Vihara Polonnaruwa - Sri Lanka


Populaire posts van deze blog

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en beh...

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be...

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La...