Doorgaan naar hoofdcontent

De Etna

De trekpleister van Sicilië is de nog altijd werkende vulkaan de Etna. De vulkaan ligt op het oostelijk deel van Sicilië tussen de grote steden Catania en Messina en is onderdeel van het nationaal Mount Etnapark. De Etna is ruim 3000 meter hoog, heeft meerdere kraters en is een van de actiefste vulkanen op Aarde. Op de hellingen vind je fruitboomgaarden en wijngaarden die goed gedijen op de vruchtbare vulkanische bodem. De Etna is te bezoeken aan zowel de noordkant als aan de zuidkant. Mijn vriendin en ik hebben beide locaties bezocht. Hiervoor hebben we twee dagen uitgetrokken.


Etna Nord
Vanaf ons hotel Donna Carmela rijden we via Fornazzo de Via Mareneve de Etna op. Onderweg maken de fruitboomgaarden en groene bossen al gauw plaats voor de zwarte lava. We proberen een glimp op te vangen van de Etna, maar jammer genoeg is het erg bewolkt. Bij een parkeerplaats stoppen we toch even. Heel even is er iets meer zicht en zien we de top van Etna.

Etna Noord - Sicilië
Even zijn we stil, want de meest actieve vulkaan van Europa staat ineens heel dichtbij. De vulkaan gunt me een paar foto's om zich daarna weer achter de wolken te verbergen.

Tussen de lava bij de Etna

Na een bochtig circuit nemen we de afslag naar de Via Provenzana. Twee kilometer verder arriveren we bij de parkeerplaats van de Etna Noord. Er staan blokhutten waar je souvenirs kunt kopen, informatie over het gebied kunt vinden en waar je wat eten en drinken kunt kopen. Vanaf hier zijn trekkings mogelijk en 's winters kun je op de hellingen skiën. Iets verderop zit naast de kabelbaan een restaurant.
Wij lopen even rond, maar hebben het snel gezien hier. De weg erheen is interessanter. We besluiten weer af te dalen en de weg naar Linguaglossa te nemen. Hier schijnt volgens onze informatie een goede trattoria te zitten. Trattoria Linguagrossa (ja je leest het goed) ligt aan het kerkplein en is ook 's middag open voor de lunch. We nemen allebei een pasta en een drankje. De informatie klopt: dit is een gezellige trattoria met een prima kaart. Ook de wijnen zijn zeer goed.

Trattoria Linguagrossa in Linguaglossa

Etna Sud
De volgende dag gaan we naar de zuidkant. Via Zafferana Etnea rijden we de berg op. Nog steeds hangt er bewolking over het gebied. We parkeren bij de krater Silvestri op 1986m. Het is hier drukker dan aan de noordkant en je staat hier midden tussen de kraters. De Etna is geen standaard vulkaan met een krater in het midden, maar een bergketen met meerdere kraters. Je voelt je hier behoorlijk nietig midden tussen de kraters.
Even trekt de bewolking op en is het redelijk helder. Tijd om een paar foto's te maken.

Etna Sud - Silvestri krater 1986m - Sicilië

De terugweg gaat door dikke mist, maar uiteindelijk komen we via Nicolosi en Trecastagni weer bij ons hotel.

De Etna mag zeker niet ontbreken tijdens een trip naar Sicilië. Het gebied leent zich zowel voor de actieve als de minder actieve vakantieganger.

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Samos - de stranden

Samos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Een groen eiland met bergen die uitnodigen voor een wandeling, witte bergdorpjes om door te slenteren en vissersdorpen met haventjes waar je heerlijk op een terras kunt genieten van een hapje en een drankje.

Na 15 jaar was ik weer op Samos met mijn vriendin en constateerde ik dat er weinig is veranderd. Het authentieke karakter is al die jaren bewaard gebleven. Samos is een afwisselend en gastvrij eiland waar nog echte rust heerst.

Verwacht op Samos geen Nederlandse zandstranden. De meeste stranden bestaan uit kiezels. Dat is wel zo prettig anders word je gezandstraald. Het kan hier behoorlijk waaien. De stranden liggen vaak verborgen in baaien, meestal daar waar de weg ophoudt. Je parkeert je auto zo ongeveer op het strand. In plaats van parkeergeld betaal je alleen voor een bedje en een parasol.

Lemonakia Lemonakia is het eerste strand dat je tegenkomt als je naar het westen rijdt vanuit het toeristische stadje Kokkari. Het ligt …