Italië heeft meer dan 100 wijnroutes die door diverse wijngebieden lopen. De 'Strada del Vino dell'Etna' is een wijnroute op Sicilië en slingert via haarspeldbochten en steile weggetjes tussen de wijnterrassen, die tegen de helling van de vulkaan de Etna liggen.
 |
Strada del Vino dell'Etna - Sicilië |
Onderweg kom je langs zwarte lavastenen muurtjes, oude lavastromen, sinaasappelboomgaarden, wijnvelden, boerderijtjes, villa's en dorpjes. De route begint in Giarre en loopt via de SP59 via Fornazzo naar Linguaglossa, vervolgens naar Castiglione di Sicilia, Solicchiata, Randazzo, Bronte, Nicolosi en eindigt in Trecastagni. Maar natuurlijk kun je vanuit elk ander dorp starten ;-)
 |
Strada del Vino dell'Etna - Sicilië |
Trek een dag uit voor deze route en neem water en iets te eten mee. Het is soms lastig om een restaurant of een bakker te vinden die ook daadwerkelijk open is. De openingstijden verschillen met Nederland en vaak is alles dicht tussen 14 en 18 uur, zeker in kleine plaatsjes.
Tips om onderweg te eten
- Trattoria LinguaGrossa in Linguaglossa: dit is een goed restaurant op het centrale plein bij de kerk. Het restaurant is ook in de middag open.
- In Solicchiata zit pizzeria CaveOx. 's Middags kun je uitgebreid lunchen en 's avonds kun je hier terecht voor een pizza.
- Veneziana is een restaurant net voor Randazzo. Het restaurant is alleen 's avonds open en op zondagmiddag. Dan komen alle Italianen uit de buurt hier eten dus kom vroeg of reserveer van te voren een tafeltje.
 |
Trattoria LinguaGrossa in Linguaglossa en Pizzeria CaveOx in Solicchiata |
Castiglione di Sicilia ligt prachtig op een heuvel en is al van ver te zien. Bronte is bekend vanwege de pistachenoten die hier vandaan komen. De groene nootjes worden in vele Siciliaanse gerechten verwerkt, zowel in toetjes als in hoofdgerechten als op de pizza.
 |
Castiglione di Sicilia |
De wijnen van de Etna zijn bijzonder verfijnd. Dat komt door de ligging van de wijnterrassen tussen de 500 en 1500 meter. Hierdoor zijn er grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Daarnaast is de vulkanische bodem rijk aan mineralen waardoor er een ideale verhouding onstaat tussen zoet en zuur. Kortom: geniet van de Etna wijnen en proef zelf hoe lekker ze zijn.
Langs de route liggen diverse wijnboerderijen waar je ook kunt proeven. Check hiervoor eerst de openingstijden en de mogelijkheden. Wij bezochten een wijnboerderij Patria azienda vinicola in Solicchiata. Helaas was iedereen lunchen dus zijn we verder gereden.
 |
Wijnboerderij Solicchiata |