Doorgaan naar hoofdcontent

Dokkum

De stad van Bonifatius en de Elfstedentocht is gebouwd op een terp en na Stavoren de oudste stad van de Friese Elfsteden. Mag ik even voorstellen: Dokkum.

De structuur van de historische binnenstad is op onderstaande plattegrond duidelijk te zien. Deze wordt bepaald door de stadsgracht, de bolwerken, het Groot- en het Kleindiep en twee molens. Toegang tot Dokkum gaat via poorten, zoals de Aalsumerpoort en de Hanspoort.
Vanuit de lucht zijn de aangelegde verdedigingswerken in de vorm van een ster goed zichtbaar.
Tijdens een wandeling over deze bolwerken krijg je een goed beeld van deze historische stad.

Historisch Dokkum

Dokkum werd, na de gruwelijke moord in 754 op Bonifatius, een bedevaartsoord. Na zijn dood werd hij direct heilig verklaard. In Nederland en buitenland zijn diverse Bonifatius-routes te volgen, zowel wandelend, per auto als per motor.

De Admiraliteit (links) - Dokkum

Vroeger zetelde in Dokkum de Friese Admiraliteit. Zij waren verantwoordelijk voor het uitrusten en bemannen van schepen. Na de verzanding van het Dokkumer Grootdiep verhuisde de Admiraliteit naar Harlingen.

De Zijl - Dokkum

De Zijl (oud Nederlands voor sluis) is een pleinvormige brug boven een oorspronkelijke zeesluis. De sluis vormt de scheiding tussen het Grootdiep en het Kleindiep. In dit gebied zit veel horeca.


Dockumer kofje




















In 1860 ontwikkelde herbergier Fedde Sonnema een recept voor Berenburg in Dokkum. Het Dockumer kofje wordt als tegenhanger van de Irish coffee geschonken en bestaat uit koffie met een scheut Berenburg kruidenbitter, afgedekt met een toef slagroom.

Friese Doorloper - Dokkum
Schaatsen is belangrijk voor Friesland en dat geldt zeker voor Dokkum. Op Het Kleindiep ligt namelijk het beroemde keerpunt van de Elftedentocht. De deelnemers schaatsen via de Bontebrug de binnenstad in. Na ontvangst van hun stempel keren ze om richting het Dokkumer Ee naar Bartlehiem. Als herinnering aan dit keerpunt van de barre tocht is er een bankje geplaatst in de vorm van een Fries doorloper.



Overnachten: Abdij hotel
Lunch of diner: Artisante

Gezelligheid bij Stadscafé Artisante


Populaire posts van deze blog

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en beh...

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be...

Stadswandeling Galle

Galle is een plaats in het zuiden van Sri Lanka. Ooit was Galle de belangrijkste haven van Ceylon. Galle is een chaotische stad, maar zodra je bij Fort Galle komt verandert de sfeer in gemoedelijk. Je vindt hier behalve gezellige winkeltjes en opgeknapte panden ook goede restaurants en hotels. Galle - Sri Lanka Ooit gebouwd door de Portugezen en versterkt door de Nederlanders is Fort Galle een historisch juweel. Binnen de dikke muren waan je je een paar eeuwen terug want er is nauwelijks iets veranderd sinds de VOC-tijd. De straatjes liggen in een mooi schaakbord-patroon en de oceaan omarmt het fort. Het fort is een perfecte locatie voor een wandeling langs het rijke verleden uit de 17e eeuw. Fort Galle - Sri Lanka De start van de wandeling is de klokkentoren. De klokkentoren ligt kort bij de ingangspoort. Vanaf de klokkentoren hier heb je een mooi uitzicht over de stad en de vestingswerken. Vanaf  hier vervolg  je je weg over de verdedigingswerken langs de bast...