Doorgaan naar hoofdcontent

Vijf keer Zuid-Afrika - deel 1

Dit jaar gaan mijn vriendin en ik voor de vijfde keer naar Zuid-Afrika. Een jubileum.
Map of Africa
De eerste reis naar de Regenboognatie was in 2000. Daarna volgde 2004, 2008 en 2009.

In een vijfluik neem ik je mee terug in de tijd vanaf 2000 en eindig ik met mijn route van de reis die we dit jaar gaan maken.

Route 2000: Pretoria, Panoramaroute, Private Game Lodge Mohlabetsi, Krugerpark, Swaziland, Hluhluwe, Durban, Tuinroute, Westkaap, KaapstadMijn schoonouders waren in 2000 35 jaar getrouwd en hadden ons uitgenodigd voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Zij waren een jaar eerder hier geweest en erg enthousiast hierover. Ze wilden met hun kinderen en aanhang dezelfde reis nog eens maken.

Rondavels Mohlabetsi
Met zijn zessen vertrokken we via Londen naar Johannesburg. In Johannesburg namen we onze VW bus in ontvangst en kon de reis beginnen. Via Pretoria en de Panoramaroute kwamen we aan bij de Private Game Lodge Mohlabetsi. Ik was in één keer alle vooroordelen van dit land met haar roerige geschiedenis vergeten bij het zien van de eerste giraf in het wild. Het werd een overweldigende ontmoeting met wilde dieren, een bijzondere overnachting in een rondavel, een indrukwekkende wandel ochtendsafari en een heerlijke afsluitende braai, waar en passant leeuwen ons een bezoekje kwamen brengen.Giraffes tijdens een wandelsafari - Mohlabetsi Private Game Lodge

Swaziland was koud en mistig en de mensen liepen midden op straat. Die combinatie vergde nogal wat stuurkunsten, want ineens doemde er een groepje mensen op en moest ik vol op de rem, terwijl ik toch al langzaam reed. Gelukkig viel de kleurige kleding van de mensen op.

Durban
In Durban merkte ik voor het eerst de sfeer van criminaliteit. Ik vroeg aan de bewaker van ons hotel waar de pinautomaat was. Hij liep helemaal met me mee naar de automaat en terwijl ik pinde hield hij met zijn geweer de omgeving in de gaten. Buiten de Golden Mile, het gebied aan zee langs de boulevard, was het bedelgehalte van de in vodden geklede jeugd groot.

Het vliegen van Durban naar Port Elizabeth was een geweldige ervaring. We vlogen in een propellervliegtuig laag langs de oceaankust.


Bloukrans Brug

Via de Bloukrans brug, de hoogste brug van Afrika waar je tevens 's werelds hoogste bungeesprong kunt maken, Storms river, Hermanus en de Kaap eindigden we uiteindelijk in Kaapstad. We gingen direct met de kabelbaan de Tafelberg op. Binnen tien minuten stijg je een kilometer en wordt het uitzicht steeds mooier. Het plateau binnen draait zodat je een 365-view hebt op de omgeving.

Na een intensieve rondreis van drie weken en veel souvenirs rijker hebben we een prachtig land ontdekt en de basis gelegd voor het verder ontdekken van Afrika.


Kabelbaan Tafelberg Kaapstad

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…