Doorgaan naar hoofdcontent

De foto en zijn verhaal - januari 2015

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek! Tijdens mijn reizen maak ik veel foto's. Veel ervan gebruik ik voor mijn blogartikelen, een aantal neem ik op in een papieren fotoalbum, sommige deel ik via Pinterest, Twitter of Facebook, maar de meeste staan ergens op een harde schijf. Soms blader of klik ik door deze foto's. Mijn gedachten dwalen af en maken plaats voor de herinnering aan de plek en het verhaal die de foto oproept. Ook foto's die je eerst niets zeiden gaan nu ineens leven. Het verhaal achter de foto wil ik graag met jullie delen. Dus vanaf vandaag een nieuwe maandelijks terugkerende rubriek 'De foto en zijn verhaal'. Ik begin met een bekende foto die ik al op diverse (social) sites heb gedeeld.


Ik heb diverse landen in Afrika bezocht. In de wildparken ging ik op zoek naar de Big Five.Vier ervan had ik inmiddels meerdere malen gespot, maar één ontbrak er nog aan dit lijstje en dat was het luipaard.

Tijdens mijn tweede bezoek aan het Krugerpark in 2009 sliepen mijn vriendin en ik twee nachten in Phalaborwa in de Sefapane lodge. Deze lodge ligt op honderd meter van de Phalaborwa Gate van het Krugerpark, en dus reden we na het ontbijt binnen vijf minuten het Krugerpark in. De mist was nog niet geheel opgetrokken zodat het nog lekker fris aanvoelde.

Luipaard Krugerpark
Tijdens een korte stop op een brug, waar we even uit de jeep mochten om krokodillen en nijlpaarden  te  spotten kreeg onze gids via de walkie talkie door dat er een luipaard was gesignaleerd.
Yes, dacht ik. Het luipaard ontbrak nog aan de Big 5-lijst. We renden snel naar de jeep en reden naar de plek waar het dier was gesignaleerd.

We waren op de goede plek, want de weg en en de berm stonden vol met auto's. We konden nog een plekje bemachtigen en zagen de katachtige in de boom liggen. Hij keek ons recht aan en was alert. Zijn goudkleurige vacht met zwarte vlekken schitterde in het zonlicht. Ik begon direct met fotograferen. Dan had ik die in ieder geval. Vervolgens een paar foto's vanuit een diverse kijkhoeken. Hij bleef stoïcijns zitten.
Plots klonk er een hard geluid, en direct erachteraan nog een paar keer. Iedereen keek de kant op waar het geluid vandaan kwam. Een toerist was zo grappig om op de claxon te drukken :-(
De boze blikken zeiden genoeg. Ik hield mijn lens echter op het luipaard gericht, want hij kwam langzaam in beweging. Hij was gealarmeerd door het lawaai en de stemmen van de mensen. Hij draaide zich om en daalde af langs de via de brede tak en stam, draaide zich nog één keer om terwijl hij ons aankeek en wilde zeggen: 'Wie was die sukkel die me verstoorde' en verdween vervolgens in het struikgewas.
Wij stonden nog even na te genieten en keken daarna nog verontwaardigd naar de boosdoener. Uiteindelijk vervolgden we onze weg door het park met een fantastisch ervaring rijker.



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be