Doorgaan naar hoofdcontent

Bushwandeling naar de ondergaande zon

Onze gids Andy, waarmee we al een paar keer op pad zijn geweest in Gambia, wil ons graag zijn net aangekocht stuk land laten zien. Vanwege de drukte van de grote stad is hij al een tijd op zoek geweest naar een stuk land en heeft nu een rustig plekje gevonden in een nieuw te ontwikkelen buitengebied. Met Ali Baba, die we al kennen van eerdere ritjes, vertrekken we richting Brufut in het zuiden. We worden afgezet bij een zandweg ergens langs de weg. Na 100 meter maken de geluiden van de straat plaats voor de rust van de bush.
We slaan rechtsaf een bospad in, dat langzaam smaller wordt en waarbij het gras steeds hoger groeit. We zien veel bloemen en hier en daar een boom. Geluiden van krekels, vogels en de ruisende wind is het enige geluid. Af en toe staat er een huisje van leem met een golfplaten dak, sommige half ingestort door hevige aanhoudende regenval in het regenseizoen. Daarnaast zien we ook stenen huizen, die eigendom zijn van rijke Gambianen of expats. Sommige zijn nog in aanbouw. Pas als er weer geld is worden er werklui ingehuurd om weer een deel te bouwen.
Te drogen leem
Na een half uur bereiken we het land van Andy. Twee jonge mannen, de broer van Andy en zijn vriend, zijn bezig met het maken van bouwstenen van leem. Ze hebben een termietenheuvel uitgegraven en mengen het zand met water uit de waterput van de buurman en storten het leem in een mal. Achterin het land wordt de vorm te drogen gelegd. Later wordt hier dan een huis van gebouwd. Per dag worden er zo ongeveer 150 stenen gemaakt. De regentijd is gelukkig voorbij, dus de stenen kunnen niet meer verregenen, want anders kun je weer helemaal opnieuw beginnen. Een stukje land is een goede investering: je koopt een stuk land en vervolgens heb je geen verplichtingen meer zoals huur of een hypotheek.
Lemen stenen maken voor een huis

Kleurrijke vogels
Na een thee laten we de mannen alleen en lopen we verder met Andy. We verlaten Brufut en lopen via een mooie route met prachtige vegetatie en kleurige vogeltjes naar Nema. Onderweg zien we diverse kleine verspreide huizen waar vrouwen en kinderen rondlopen, de mannen werken of zijn op zoek naar werk.
Nema
We komen op een uitgestrekte vlakte waar nog een klein beetje water stroomt in een nagenoeg opgedroogde rivier. We lopen een klein stukje door ondiep water waar we tot de knieën in staan. De bodem is enorm glibberig, dus ik neem kleine stapjes om vooral niet te vallen, omdat ik anders mijn camera kan afschrijven.
Na en paar kleinere glibberpartijen waar we niet verder dan de enkels onder water staan lopen we verder en laten we de open vlakte achter ons. Nadat onze voeten opgedroogd zijn doen we de schoenen weer aan en lopen we verder de bush weer in.


Wonen in de bush

We komen in een prachtig stukje natuur met palmen, olifantenbomen en kleine nederzettingen. De jeugd uit de omgeving verzamelt zich rondom ons en het aantal vermenigvuldigt zich na elke 10 meter. Op een gegeven moment sommeert Andy hen om toch vooral terug te keren naar hun 'mammie'.
Langzaam maakt het groen van de bush plaats voor het geel van het zand en het wit van de huizen in de straten van Tanji.

We ruiken de zee, de mensen worden talrijker, er ligt afval langs de straat en het lawaai neemt navenant toe. De zandweg kruist de verharde kustweg en aan de andere kant mengen we ons in de de drukte van de vissers, verkopers en toeristen. Lees hier verder over Tanji.

Tanji


Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.