Doorgaan naar hoofdcontent

BBQ met de locals

Na een bezoek aan de compound van onze gids Andy nodigde hij ons uit voor een barbecue op het strand met zijn vrienden. Onze laatste avond in Gambia zou een mooie avond worden met vis, drank en muziek. We spraken af met Andy op de plek waar hij ons 's middags had afgezet. Hij zou het eten voor de barbecue regelen. Zijn vrienden, de juice pressers die overdag vers sap aan toeristen verkopen, zouden de muziek en de drank verzorgen.

Met de taxi en over het strand richting de BBQ (Gambia)
Wij liepen rond zes uur richting de hoofdweg. Onderweg werden we diverse malen aangehouden of we niet een taxi nodig hadden. 'No thank you', zeiden we beleefd, terwijl we stug doorliepen.
Op de hoofdweg was het enorm druk en de auto's reden in file. Waar was Andy? We waren op de afgesproken plek, maar geen Andy. We tuurden de weg af naar hem, maar ontdekten hem niet. Was hij ons vergeten of kwam hij gewoon niet opdagen. Ineens zagen we op 100 meter iemand zwaaien. Dat was toch niet onze gids, die zag er netter uit. Maar de persoon zwaaide nu harder en liep richting ons. Warempel, het was Andy en hij droeg een cremekleurig kleed. We liepen nu ook zijn kant op.
Hij had een complete metamorfose ondergaan. Hij legde ons uit dat het zijn vrijetijds kleren waren, van zijn stam.


Een vriend van Andy bracht ons in zijn taxi naar het strand. Vandaar was het nog een drie kwartier lopen naar de Lemon Creek waar Andy's vrienden ook zouden zijn. Allemaal waren ze er behalve één en juist aan hem had Andy gevraagd om vis, groente en aardappels te kopen op de markt voor zijn gasten. Andy was woedend en ging compleet uit zijn dak. Hij ging direct bellen, maar kreeg natuurlijk geen gehoor. Hij liet zijn vrienden ook weten dat hij 'not amused' was. Hij had hem nl. wel geld gegeven.Wij keken gelaten toe. We waren inmiddels wel wat gewend. This is Gambia.

Voorbereiden BBQ Lemon Creek (Gambia)
We gaven Andy geld zodat hij naar de markt kon gaan en zijn barbecue toch door kon gaan. Terwijl Andy naar de markt was namen wij alvast een sapje en speelden een beetje op de djembé, wat verrekte moeilijk was. Inmiddels werd het al aardig donker. Na een uur was Andy terug en kon de party beginnen. Het was inmiddels aardedonker. Er werd licht gemaakt door een brandende kaars in een fles te plaatsen in verband met de wind. De kaars gaf nog behoorlijk veel licht.

Djembé muziek (Gambia)
De Gambianen begonnen direct met de voorbereidingen: snijden van groenten en aardappels, de vis zouten en de barbecue aansteken. De barbecue bestond uit een gat in het zand, waarin de vooraf verwarmde houtskool werd gelegd. De vis inclusief ingrediënten werd in folie verpakt en op de houtskool gelegd. Dit alles ging werd met precisie en in hoog tempo gedaan. De theepot werd ook op de houtskool gezet, zodat we een verse kop hete thee zouden krijgen.
We kregen tussendoor Djembé-les en ik speelde een stukje mee. Vervolgens ging Andy met zijn vrienden los en dansten wij met de overige mannen op het ritme van de muziek.
De maaltijd was klaar en voor ons werd netjes een gedekte tafel met stoelen geplaatst. De Gambianen pakten hun eten met hun handen uit de barbecue.

Gambiaans vs Europees BBQ
De avond liep ten einde. We gaven nog wat geld aan de sapboys voor het drinken van de sapjes. Galant als hij was liep Andy met ons mee terug over het strand tot bij het hotel. Wij gingen links het hotelterrein op, hij verdween in de massa in de richting van zijn compound.

Eén vraag bleef onbeantwoord die avond: Waar was de vriend gebleven die voor het eten op de BBQ zou zorgen.We hebben er niets meer over gehoord en ook niet meer naar gevraagd. De vriend was vast verzonnen. This is Gambia. Wij hebben genoten en een Gambiaans avondje uit beleefd. En natuurlijk hadden we sowieso de BBQ betaald.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.