Doorgaan naar hoofdcontent

Stadswandeling Oud Amsterdam

Volg het spoor van de rauwe bonken van de zeevaart naar de handelaarsgeesten die rondwaren in de Warmoesstraat. Via de monumentale panden aan de Zeedijk waar de geur van wiet penetrant aanwezig is naar de grachten, die ‘s avonds de omgeving rood kleuren. Ontdek de mix van heden en verleden tijdens een wandeling door Oud Amsterdam.


Start de wandeling in de Oudebrugsteeg en sla linksaf de Warmoesstraat in.

Warmoes staat voor een groentesoort en in het begin werd hier dan ook de groentemarkt gehouden. De Warmoesstraat groeide later uit tot een deftige straat met dito zaken. In de 18e eeuw floreerde hier de koffie- en theehandel. Nu vind je hier voornamelijk horecagelegenheden en coffeeshops. De gayscene is hier ook vertegenwoordigd en herkenbaar aan o.a. de regenboogvlaggen.

De eerste bezienswaardigheid is het voormalige politiebureau op nr. 48, dat later uitgebreid is met naastgelegen panden. Het bureau wordt gekenmerkt door smalle gangetjes en steile trapjes. Appie Baantjer, die hier als rechercheur werkte, verwerkte zijn ervaringen over o.a. corruptie, vrouwenhandel, moord en illegaal gokken in de avonturen van De Cock, de rechercheur uit de bekendste serie boeken van Baantjer.
Het mooiste huis van de stad vind je op nr. 148 met de toepasselijke naam ‘In het Paradijs’.

Kroeg, Coffeeshop, Houten huis

Sla aan het eind van de Warmoesstraat linksaf de Nieuwebrugsteeg in en sla rechtsaf de St. Olofspoort in naar de Zeedijk.
De Zeedijk werd aangelegd om de stad te beschermen tegen overstromingen van het IJ en de Zuiderzee. De Zeedijk ligt in Chinatown en is bekend om zijn authentieke panden, originele en gerestaureerde gevels. Ook hier is veel horeca te vinden. Tevens staat aan de Zeedijk de enige Boeddhistische tempel in Amsterdam.
Op nr.1 is een van de oudste café’s van Amsterdam gevestigd: In den Aepjen. Het is een van de twee laatste originele houten huizen in Amsterdam. Het verhaal gaat dat de zeelieden in de 17e eeuw al hun verdiende geld verbrasten en hun rekeningen niet meer konden betalen. Om toch aan zijn ‘geld’ te komen vroeg de eigenaar van de toenmalige herberg aan een klant om een aapje mee te nemen van overzee. Vele klanten volgden en binnen no time zat de herberg vol met aapjes en bijbehorende vlooien. Het spreekwoord 'In de aap gelogeerd' is hier ontstaan.

Zeedijk, Kolksluis, Schreiertoren

Sla linksaf de Oudezijds Kolk in.

De Kolksluis is een van de oudste sluizen van Amsterdam en diende als bescherming van de stad tegen het water, maar zorgde ook voor vers water in de grachten. Op nr. 5 is het wijnpakhuis Malaga gevestigd, een van de oudste pakhuizen van Amsterdam en tevens nationaal monument.
Aan het eind staat net om de hoek de Schreierstoren. Vanaf hier vertrokken de zeelieden naar het Verre Oosten. De tranen die de vrouwen lieten bij het afscheid hebben de toren waarschijnlijk haar naam gegeven. Tegenwoordig zit hier een horecagelegenheid met de toepasselijke naam VOC café.

Loop vanaf het café dezelfde weg terug naar de Zeedijk en geniet van de levendige ansichtkaarten van de grachten en hun panden. Sla vervolgens linksaf de Zeedijk in.


Werp een blik in de vitrines van de Chinese winkels en breng een bezoekje aan de Chinese tempel.
De Chinezen, die hun eigen land ontvluchtten vanwege oorlogen en hongersnood werden geronseld door o.a. de Nederlanders en kwamen uiteindelijk terecht in Amsterdam tussen de Nieuwmarkt en de Geldersekade. Chinatown was geboren. In het begin waren er wasserijen en restaurantjes, maar na de oorlog vestigden zich hier ook reisbureau’s, kruidenwinkels en toko’s. De Chinese keuken werd ontdekt en Chinatown breidde zich uit over de Zeedijk. Het hart van Chinatown is de Boeddhistische tempel op driekwart van de Zeedijk.
Ook op de Zeedijk is de wietlucht weer goed vertegenwoordigd en zijn er coffeeshops in overvloed.
Aan het eind van de Zeedijk ligt de Nieuwmarkt waar elke zaterdag een biologische markt plaatsvindt. Het markante gebouw dat hier staat is de Waag. Hierin bevindt zich o.a. een café restaurant.
Iets verder op nr. 24 zit eetcafé Poco Loco, een goede keuze voor de lunch. Onder het genot van een heerlijke koffie of cappuccino kun je bijvoorbeeld genieten van een broodje Old Amsterdam of broodje met huisgemaakte gehaktbal.


China Town, Boeddhistische tempel, De Waag, Eetcafé Poco Loco

Sla na een bezoek aan Poco Loco rechtsaf de Bloedstraat in en betreedt het domein van de Wallen.
De rosse buurt van Amsterdam is een van de oudste delen van de stad en heeft fraaie gevels langs de grachten. Het is een van de topattracties van Amsterdam. Behalve prostituees vind je hier ook diverse clubs. Vooral ‘s avonds is het er erg druk en kleuren de gevels en grachten rood. Na een paar bruggetjes doemt de Oude Kerk op.

Sla echter eerst nog even linksaf en daarna rechtsaf de smalste straat van Amsterdam in.
De Tromppeterssteeg is met slechts 1 meter breed de drukste straat van Amsterdam vanwege de ligging midden in de rosse buurt.

Sla aan het eind van de steeg rechtsaf.
Je komt weer op het Oudekerksplein. In de Oude Kerk liggen o.a. Rembrandts eerste vrouw Saskia en vele zeeadmiraals. Vanaf 2013 zullen hier ook tentoonstellingen te zien zijn.
Vanaf het Oudekerksplein zijn een paar steegjes die weer naar de Warmoesstraat voeren.

Sla op de Warmoesstraat rechtsaf.
Op nr. 56 zit sinds februari 2013 de Cheese Factory, een restaurant waar je o.a. kunt lunchen, een koffie kunt nemen met cheesecake , maar waar je ook kaas kunt proeven en kopen. Daarnaast kun je diverse souvenirs kopen die te maken hebben met kaas.

De stadswandeling begon met Baantjer en eindigt ook met Baantjer, nl. bij het Baantjermuseum op nr. 66, waar o.a. prive foto’s van Appie Baantjer te zien zijn en bijzondere uitgaven van de Cock.

Coffeeshop, Wallen, Cheese factory, Baantjer museum

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La