Doorgaan naar hoofdcontent

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is behalve een fantastisch museum ook één van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Gelegen aan het Oosterdok leer je hier waarom de zee verbonden is met de Hollanders. Het gebouw stamt uit 1656 en deed dienst als zeemagazijn. Alle denkbare goederen waren in het pakhuis van de grootste haven van de 17e eeuw, die Amsterdam was, te koop.

Scheepvaartmuseum Amsterdam
Je kunt in het Scheepvaartmuseum door middel van interactieve tentoonstellingen zelf ontdekken wat de zee voor Nederland heeft betekend. Aan de hand van diverse thema's word je meegenomen op een maritieme ontdekkingsreis. Van ornamenten zoals de scheg en het boegbeeld, en navigatie zoals kompassen en sextanten naar schaalmodellen van diverse schepen. Eén van de belangrijkste stukken in de verzameling is de koningssloep. De fotokamer toont bijzondere fotoalbums van de begintijd van de fotografie met foto's van zeelieden en reizigers over scheepsreizen en exotische bestemmingen. Daarnaast vind je ruimtes met unieke globes en schilderijen van zeetaferelen. Een speciale ruimte is er voor de cadeaus van glas, porselein en zilver, die zeehelden en handelaars kregen.


Zeelieden, Open Ruimte, Kompas in het Scheepvaartmuseum Amsterdam
De tentoonstellingen worden interactief ondersteund. Aan de vitrines bij de schaalmodellen van de schepen bijvoorbeeld zitten monitoren die je voor een schaalmodel positioneert zodat de informatie over dat betreffende model via het scherm te lezen is. De containerrit neemt je mee door het havengebied. Je zit zelf in de container, waarin je in vliegende vaart door het havengebied wordt vervoerd.
De attractie 'De Zeereis' is een virtueel avontuur die je meeneemt over zee. Je begint bij het Scheepvaartmuseum. Onderweg ontmoet je Michiel de Ruyter, kom je in een zeeslag terecht en lijd je schipbreuk om uiteindelijk weer terug te keren naar het museum, waar een leuke verrassing wacht.
Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen. Voor hen zijn er speciale tentoonstellingen in elke leeftijdscategorie. Daarnaast organiseert het museum ook kinderfeestjes.

Buiten het gebouw ligt aan de aanlegsteiger een replica van het VOC schip de Amsterdam. Via de trap naar boven kom je op het dek en kun je de diverse ruimtes bezoeken.

Slag bij Gibraltar, Koningsssloep, Zilveren scheepsmodel in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum heeft een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld bestaande uit 60.000 boeken waarvan er sommige meer dan 500 jaar oud zijn. De bibliotheek is vrij toegankelijk, net als de museumwinkel en het restaurant.

Populaire posts van deze blog

De foto en zijn verhaal - mei 2018

Echte idylle bestaat nog, op het zonovergoten eiland Langkawi. Hier kom je helemaal tot rust, want hier heerst rust. Langkawi is geen party-eiland maar een en al relaxtheid. Het eiland ligt aan de westkust van Maleisië. Behalve een tropisch paradijs is Langkawi ook een natuurparadijs. En de zonsondergangen? Die zijn buitenaards. Mocht je nog een boutique hotel zoeken dan is Casa del Mar een goede keuze. Je wordt hier compleet in de watten gelegd. Meer over Langkawi lees je hier.


Spakenburg

Spakenburg is vanouds een vissersdorp en dat zie je nog steeds. Je kunt hier op elke hoek van de straat een visje kopen en de oude haven straalt visserij uit. Hier liggen de botters te wachten op toeristen voor een tochtje over het water.
Vroeger lag Spakenburg aan de Zuiderzee, maar tegenwoordig ligt het dorp aan het Eemmeer. De eeuwenoude scheepswerf, het rode gebouw rechts op de foto, maakt en repareert nog steeds botters.

Museum Spakenburg ligt op een prachtige plaats aan de oude haven, tegenover de scheepswerf. Al wandelend langs en door oude vissershuisjes wordt het verhaal verteld van de gemeente Bunschoten, waartoe Spakenburg behoort. Je waant je even terug in de tijd in dit kleine maar verrassend leuke openluchtmuseum. Van het rijke boerenleven, de visserij en de oude ambachten naar de bijzondere collecties van de mooiste klederdracht. Even terug naar de schoolbanken, het verhaal van de watersnoodramp van 1916 of het harde leven van weleer. Je ervaart het allemaal in dit mus…

Kasteel Ruurlo

Kasteel Ruurlo is een rijksmonument en ligt op een mooi landgoed net buiten Ruurlo in Achterhoek. De eerste vermelding van het kasteel dateert uit de 14e eeuw. Een eeuw later kwam het kasteel voor vijf eeuwen in handen van de familie van Heeckeren, een riddergeslacht.
Het kasteel deed na een verbouwing in de jaren '80 dienst als gemeentehuis. Na de herinrichting van de gemeenten raakte het kasteel zijn functie weer kwijt, maar gelukkig kocht het rijke echtpaar Melchers het kasteel en werd het in oude glorie hersteld en ingericht in de aansluitende stijl.


De familie Melchers beschikt over een rijke collectie schilderijen en tekeningen van kunstenaar Carel Willink. Een groot deel van hun collectie is ondergebracht in het kasteel, dat tegenwoordig Museum MORE | Kasteel Ruurlo heet. Behalve dit markante museum heeft de familie ook een museum MORE in Gorssel, een modern gebouw waar ook het modern realisme centraal staat.


De tuin rondom het kasteel heeft verschillende gezichten gehad. A…

Sparta tentoonstelling

Wie kent niet het plat Nederlandse gezegde 'Brommers kiek'n?' Een smoes van geliefden om zich terug te trekken om te zoenen. Ik heb het hier over de letterlijke betekenis.


De firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ die in 1917 in Apeldoorn werd opgericht, is 100 jaar later van lokale fietsenmaker uitgegroeid tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland. Deze firma is tegenwoordig bekend onder de naam Sparta.Het CODA museum in Apeldoorn brengt een ode aan Sparta met de tentoonstelling 'Sparta, de sleutel tot een rijker leven'. Een kleurrijke en nostalgische expositie waarin de producten van Sparta door de jaren heen te zien zijn. Behalve fietsen, brommers en motoren, zie je ook affiches, reclame-uitingen en foto's.Je vindt in de grote expositeruimte allerlei Sparta-rijwielen, van roestig tot puntgaaf. Wellicht heb je zelf ooit een Sparta tweewieler gehad, grote kans dat ie hier tusse…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.