Doorgaan naar hoofdcontent

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is behalve een fantastisch museum ook één van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Gelegen aan het Oosterdok leer je hier waarom de zee verbonden is met de Hollanders. Het gebouw stamt uit 1656 en deed dienst als zeemagazijn. Alle denkbare goederen waren in het pakhuis van de grootste haven van de 17e eeuw, die Amsterdam was, te koop.

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Je kunt in het Scheepvaartmuseum door middel van interactieve tentoonstellingen zelf ontdekken wat de zee voor Nederland heeft betekend. Aan de hand van diverse thema's word je meegenomen op een maritieme ontdekkingsreis. Van ornamenten zoals de scheg en het boegbeeld, en navigatie zoals kompassen en sextanten naar schaalmodellen van diverse schepen. Eén van de belangrijkste stukken in de verzameling is de koningssloep. De fotokamer toont bijzondere fotoalbums van de begintijd van de fotografie met foto's van zeelieden en reizigers over scheepsreizen en exotische bestemmingen. Daarnaast vind je ruimtes met unieke globes en schilderijen van zeetaferelen. Een speciale ruimte is er voor de cadeaus van glas, porselein en zilver, die zeehelden en handelaars kregen.


Zeelieden, Open Ruimte, Kompas in het Scheepvaartmuseum Amsterdam

De tentoonstellingen worden interactief ondersteund. Aan de vitrines bij de schaalmodellen van de schepen bijvoorbeeld zitten monitoren die je voor een schaalmodel positioneert zodat de informatie over dat betreffende model via het scherm te lezen is. De containerrit neemt je mee door het havengebied. Je zit zelf in de container, waarin je in vliegende vaart door het havengebied wordt vervoerd.
De attractie 'De Zeereis' is een virtueel avontuur die je meeneemt over zee. Je begint bij het Scheepvaartmuseum. Onderweg ontmoet je Michiel de Ruyter, kom je in een zeeslag terecht en lijd je schipbreuk om uiteindelijk weer terug te keren naar het museum, waar een leuke verrassing wacht.
Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen. Voor hen zijn er speciale tentoonstellingen in elke leeftijdscategorie. Daarnaast organiseert het museum ook kinderfeestjes.

Buiten het gebouw ligt aan de aanlegsteiger een replica van het VOC schip de Amsterdam. Via de trap naar boven kom je op het dek en kun je de diverse ruimtes bezoeken.

Slag bij Gibraltar, Koningsssloep, Zilveren scheepsmodel in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam

De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum heeft een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld bestaande uit 60.000 boeken waarvan er sommige meer dan 500 jaar oud zijn. De bibliotheek is vrij toegankelijk, net als de museumwinkel en het restaurant.

Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La

Stadswandeling Maastricht

Maastricht is uitermate geschikt om te voet te verkennen. De stad aan de Maas heeft een gezellig centrum met veel horeca, steegjes, gebouwen, pleinen en bruggen. De route die ik heb gelopen voert je langs een aantal bezienswaardigheden van de hoofdstad van de provincie Limburg. Beginpunt is het Monseigneur Nolenspark. Ik neem je mee linksom via de Nieuwehofstraat. Hier loopt een deel van de oude stadsmuur. Stadsmuren Maastricht Via de Zwinkelput en de Heksenstraat loop je door de Bonnefantenstraat. Hier is een onderdeel van de Universiteit van Maastricht gevestigd. Behalve hier zitten de faculteiten verspreid door het centrum. St. Servaasbasiliek Maastricht Loop verder via de Ezelmarkt en de Papenstraat naar het Henric van Veldekeplein. Hier staat de Basiliek Sint Servaas, Je komt nu op het Vrijthof. 's Zomers is het plein één groot terras. Vrijthof Maastricht Al zin in een koffie? Wandel dan na het Vrijthof rechtsaf de Dominicanerkerk binnen. Hier is be