Doorgaan naar hoofdcontent

De Schoorlse Duinen

De rustzoeker die op zoek is naar de perfecte match tussen zon, zee, strand en natuur zijn de Schoorlse Duinen de ideale plek om te bezoeken. Gelegen in Noord-Holland op de hoogte van Alkmaar behoort dit uitgestrekte duingebied van Schoorl tot de mooiste van Nederland. Hier bevinden zich de hoogste en breedste duinen van Nederland.


De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor natuurliefhebbers. Het natuurgebied, met duinen tot vijf kilometer breed, is zeer divers met bossen, heide, natte vlakten en open of met helmgras begroeide duinen. De open duinen zijn constant in beweging, omdat de wind hier vrij spel heeft en het zand laat stuiven. Zo ontstaan er spontaan nieuwe duinen.
Het gebied is zeer geliefd bij fietsers en wandelaars. Er liggen vele kilometers fietspad. De wandelaar heeft keuze uit een tiental wandelroutes. Ook ruiters komen hier met hun paarden en zelfs skaters vinden dit een ideaal gebied vanwege de verharde gladde paden en de vele heuvels die het gebied rijk is. Sporters als mountainbikers en hardlopers vind je hier vooral in het weekend, meestal vroeg in de ochtend. Wie met de auto komt, zal zijn vierwieler op een van de parkeerplaatsen aan de randen van het gebied moeten parkeren.

Hoogste Duin 

Elk jaargetijde hebben de Schoorlse Duinen de bezoeker iets te bieden: van de vogels in de lente, bloeiende bloemen in de zomer, paarse heide in augustus, paddestoelen in de herfst tot de witte wereld van de winter. Wellicht kom je ook een bijzondere zonaanbidder tegen, nl. de zandhagedis.


Even buiten het centrum van Schoorl ligt het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Het buitencentrum is het startpunt voor een ontdekkingsreis door de Schoorlse Duinen. Jaarlijks vinden ruim 200.000 bezoekers hier hun informatie over het duingebied. Naast allerlei info op schrift, plaquettes van het gebied en informatieborden staan de vrijwilligers van Staatsbosbeheer je vriendelijk te woord om je vragen te beantwoorden. 

Het Buitencentrum

In het Buitencentrum is de VVV en bosbrasserie IJgenwijs gevestigd waar je van biologische streekproducten kunt genieten. Daarnaast is beschikt het Buitencentrum over een vergaderzaal en een multifunctionele ruimte voor theatervoorstellingen, exposities en workshops. Voor een verjaardagspartijtje kun je hier ook terecht.



Het Schoorlse strand is alleen per fiets of te voet te bereiken. Vanuit Schoorl volg je de Schoorlse zeeweg, een verhard fietspad, voor de kortste weg naar het strand. Het vijf kilometer lange pad voert je langs alle landschappen van het natuurgebied. Na de fraaie rit kun je eerst kiezen voor een drankje of een hapje bij Paal 29. Dit strandpaviljoen ligt direct aan het brede strand. Hier zijn ook o.a. windschermen te huur voor vijf euro.


Het Schoorlse strand is het meest rustige strand van Nederland, dus ideaal voor de rustzoeker. Hier hoef je niet je handdoek aan te schuiven bij de vreemde buurman of buurvrouw. Hier vind je nog de pure ontspanning.



Twee andere stranden die wel met de auto bereikbaar zijn, zijn Hargen aan Zee en Camperduin. Vanaf Hargen loop je in 20 minuten naar het buurstrand van Schoorl.
Wie niet om zes uur 's avonds thuis hoeft te zijn, kan bij helder weer genieten van een prachtige zonsondergang.


Een weekend of korte vakantie is niet compleet zonder een goed overnachtingsadres in de nabijheid van de Schoorlse Duinen. Maximas hotel Jan van Scorel is een viersterren hotel dat grenst aan het natuurgebied van de Schoorlse Duinen. Op loopafstand van het centrum is dit hotel de ideale uitvalbasis om het natuurgebied met de duinen, het strand en de zee te ontdekken. Verlaat het hotel via de achteruitgang, passeer het Buitencentrum en je loopt direct het fraaie duinlandschap binnen. Hier beginnen ook diverse wandel- en fietsroutes. Tevens begint hier ook de Schoorlse zeeweg naar het Schoorlse strand.


Het levensverhaal van Jan van Scorel staat beschreven op glazen prenten, die verwerkt zijn in de ramen aan de voorzijde van het hotel. Het hotel beschikt over diverse typen kamers in verschillende prijsklassen. Van cosy tot kamers met een kitchenette en zelfs een penthouse. Voor een feestje of een trouwerij kun je hier ook terecht.
Het restaurant De Kanunnik is de place to be voor lunch, high tea of diner. Bij mooi weer kun je terecht op het buitenterras 'Il Palazzo'.


Het hotel heeft een zwembad, sauna en zonnebank, een groot aantal huurfietsen en zelfs babboes (City Bakfietsen) met elektrische hulp als het trappen even te zwaar wordt. Er is gratis WiFi (snelle verbinding) en je trouwe viervoeter is ook welkom.


Het dorp Schoorl staat bekend om zijn gezellige centrum vol terrasjes en restaurants. De klimduin, tevens hoogste klimduin van Nederland, die aan het centrale plein ligt temidden van het dorp, is een attractie voor groot en klein. De klimduin is een grote zandbak die tegen de heuvel ligt. Kinderen lopen langzaam naar boven en rollen of rennen, al of niet vallend, naar beneden. De ouders doen soms vrolijk mee.


En als je even wilt uitrusten kun je genieten van koffie en thee met appelgebak, een lunch of een biertje bij een van de horecagelegenheden die rondom het plein liggen.

Uitwaaien en ontstressen? Dan zijn De Schoorlse Duinen bij uitstek geschikt als remedie. In combinatie met een of meerdere overnachtingen in hotel Jan van Scorel is succes verzekerd.



Populaire posts van deze blog

Route 62

Amerika heeft Route 66, die dwars door de VS loopt van Chicago naar Los Angeles. Ook Zuid-Afrika heeft zijn eigen Route: Route 62. Dit is de langste wijnroute van de wereld die loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Wijngaarden Route 62 is de alternatieve route voor de N2 tussen Kaapstad en Port Elizabeth. De schilderachtige route slingert door vele landschappen van de Oost- en Westkaap. Onderweg rijd je door wijnvelden van o.a. Robertson, de fruitgaarden van Barrydale, de Karoo woestijn, langs mooie plaatsjes, watervallen en bergpassen. Swartberg-pas Calitzdorp is bekend om haar port, Montagu om zijn Muscadel. Montagu heeft daarnaast ook heetwaterbronnen. Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad. Bekende passen en kloven zijn de Cogmanskloof en de Swartbergpas. Route 62 - Zuid-Afrika Bijzondere stops langs de route zijn  Ronnie's sex shop   en Diesel and Creme Route 62 Zuid-Afrika

Mosterdstad Doesburg

Doesburg is vooral beroemd om haar mosterd. Maar daarnaast geniet Doesburg als een van de weinige steden van Nederland grote bekendheid vanwege haar gerestaureerde binnenstad en vestingwerken. En, gelegen aan de IJssel en Oude IJssel, is deze Hanzestad ook een stad aan het water. Deze drie kenmerken maken Doesburg aantrekkelijk en het zeer de moeite waard om het stadje met een bezoekje te vereren. Het stratenpatroon is nog dezelfde als in de Middeleeuwen en daarom heeft het historische stadje sinds 1974 een beschermd stadsgezicht. Op een oppervlakte van een vierkante kilometer staan vele oude en gerestaureerde huizen en monumentale gebouwen. Doesburg De beste manier om Doesburg te ontdekken is met een stadswandeling. De wandeling is in een half uur te doen, maar wie bezoekjes wil brengen aan musea, kerken en kloosters moet rekenen op een halve dag. Een goed beginpunt is de Waag. Hierin is Stadsbierhuys De Waag gevestigd. Dit café restaurant is het oudste café en behoort tot de be

Gambiaanse gewoonten

In november 2013 was ik met mijn vriendin in Gambia en maakte ik kennis met de gewoonten en (eigen)aardige gebruiken van de 'Smiling Coast van Afrika' zoals dit West-Afrikaanse land genoemd wordt. Via een kennis, die eerder in het jaar in Gambia was, had ik de naam van een betrouwbare gids doorgekregen. Hij werkte bij een lokaal reisbureau, gevestigd voor het hotel waar we verbleven. Het kantoortje, dat er niet erg uitnodigend uitzag, bestond uit vier muren van klei, met twee ingangen waarin geen deur zat en een laaghangend rieten dak. Aangekomen bij het reisbureau kwam er direct een man op ons af. Hij stelde zich voor als Lamin. Ah, dat was toevallig, dat was de naam die ik doorgekregen had van mijn kennis. Bijzonder dat we direct de juiste persoon hadden. Ik haalde nog even voor de zekerheid de opgeschreven naam erbij: Andy Lamin Sanneh stond er. Ik liet hem het briefje zien en vroeg of hij dit was. 'It's not me', zei hij. We moesten zijn collega hebben die ook La