Doorgaan naar hoofdcontent

San Gimignano

San Gimignano wordt wel het Manhattan van Toscane genoemd. De historische skyline bestaat uit vele torens die vanuit de verre omtrek zijn te zien.
De heuvels nabij San Gimignano

De stad lag op een belangrijke pelgrimsroute naar Rome. Daardoor was het een welvarende stad met twee maal zoveel inwoners als nu. Tegenwoordig kun je er genieten van kunst, winkels en restaurants. Het is een pittoresk, maar druk stadje. Winkelen doe je in de Via San Giovanni of de Via San Matteo.

Skyline van San Gimignano

Het Piazza del Duomo is het belangrijkste plein van de stad. Hier bevindt zich het Pallazo Vecchio de Podesta. Dit oude burgemeestershuis heeft de oudste toren van de stad: Torre della Rognosa. Het Pallazo del Popolo heeft een mooie binnenplaats en een museum met mooie fresco's. Tevens kun je van hieruit de Toro Grosso beklimmen. Met zijn 54 meter hoogte heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de straatjes van San Gimignano.

Piazza della Cisterne / Plein van de waterput San Gimignano

Een van de mooiste pleinen in Toscane is het Piazza della Cisterna, genoemd naar de waterput centraal op het plein. Het is een driehoekig plein met Middeleeuwse huizen en torens. Kijk vooral omhoog langs de gevels en bewonder de verschillende vensters.

Bijzondere vensters San Gimignano


Verder heeft het plein diverse terrasjes en een Martelmuseum.

San Gimignano is beroemd om de Vernaccia, een zeer droge witte wijn die je hier kunt proeven en kopen.Overnachten kan net buiten San Gimignano, bij Villa Ducci. Dit huis ligt op een heuvel en biedt prachtige vergezichten over het
Toscaanse landschap met haar wijngaarden en skyline van San Gimignano.


Villa Ducci

Populaire posts van deze blog

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Spanje: Salamanca

Salamanca is de oudste universiteitsstad van Spanje en beschikt volgens velen over het mooiste plein van Spanje. Salamanca is een openluchtmuseum met een hoge densiteit aan terrassen en bars. Salamanca ligt in de regio Castilla y León. Je vindt hier prachtige oude gebouwen, mooie pleinen en diverse monumenten. De rivier de Tormes scheidt de binnen- en de buitenstad.Bezoek Salamanca bij voorkeur niet in juli en augustus. Het is er niet alleen erg warm, maar het is er dan ook minder gezellig omdat er bijna geen studenten zijn in deze periode. En juist deze studenten zorgen voor een levendig en dynamisch Salamanca. In 2002 was Salamanca de culturele hoofdstad van Europa.

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…