Doorgaan naar hoofdcontent

Yucatan: mix van cultuur en strand

Het schiereiland Yucatan is de meest toeristische trekpleister van Mexico. Gelegen in het zuiden van Mexico biedt het een goede mix van cultuur- en strandvakantie.

Chichen Itza

Yucatan bestaat uit drie provincies: Campeche, Yucatan en Quintana Roo. Qua plaatsen heeft Yucatan niet zoveel te bieden, behalve Merida en Valladolid.
Mayatempels, daarentegen, zijn rijkelijk vertegenwoordigd. De Maya's hebben een scala aan tempels nagelaten met klinkende namen als Chichen Itza, Tulum en Uxmal. Verder zijn Coba, Ek Balam en Mayapan van betekenis. Daarnaast zijn er nog vele Mayasites (zie kaart).

Yucatan

De Rivièra Maya is de kuststrook tussen de badplaatsen Cancun en Playa del Carmen, ooit slaperige visserdorpen, maar nu uitgegroeid tot grote steden. Playa del Carmen is zelfs de snelstgroeiende stad van Mexico.
De regering wilde de toeristendruk op de andere tot de verbeelding sprekende badplaats aan de Pacific, Acapulco, wegnemen. Cancun, die geselecteerd werd door een computer, werd gekozen als nieuw toeristencentrum. Nu Cancun is uitgegroeid tot miljoenenstad is de beurt aan Playa del Carmen. Waar Cancun vooral Amerikaans is, heeft Playa del Carmen zijn oorspronkelijke charme nog enigszins gehouden. Maar door de vele resorts en de speciale hotelarea Playacar dreigt ook deze stad zijn roots te verliezen.
De Rivièra Maya ligt ideaal aan de Caribische Zee en straalt het Caribische sfeertje ook uit. Het is het hele jaar door te bezoeken. In onze winter is het meest droog en aangenaam warm met soms een frisse bries. 's Avonds kan het dan ook behoorlijk afkoelen. In onze zomer is het er warm en vochtig. Ook ligt het schiereiland in de orkaanzone en kunnen er tussen september en november, als de watertemperatuur meer dan 26 graden is, orkanen ontstaan.
Yucatan beschikt ook over een aantal eilanden waarvan Cozumel de bekendste is. Dit eiland ligt voor de kust van Playa del Carmen en wordt vooral door cruiseschepen bezocht. Daarnaast worden de eilanden Isla Mujeres en Holbox steeds toeristischer.

Vanaf Cancun richting het zuiden ligt het op één na grootste barrièrerif ter wereld. Perfect dus om hier te duiken of te snorkelen. Ben je beginner of met kinderen bezoek dan Xel-Ha. Zwemmen met dolfijnen is ook mogelijk en nog leuker is trainer voor een dag. Je bent dan een dag bezig met de dolfijnen. Ook in Mexico is golf populair en schieten de golfbanen als paddestoelen uit de grond. En, niet geheel onbelangrijk, de criminaliteit en drugsscene die in het noorden van Mexico heerst, is in Yucatan gelukkig nog ver weg.

Populaire posts van deze blog

Een nieuwe hotspot in Apeldoorn

Vanaf vandaag (27 juni 2018) is Apeldoorn een nieuwe hotspot rijker. Het betreft het stadsstrand SOAP. De naam SOAP is een knipoog naar de voormalige zeepfabriek die hier heeft gestaan en nu dienst doet als evenemententerrein. De beachclub, die ligt aan het Apeldoorns kanaal, is opgetrokken uit zeecontainers en heeft behalve een prachtig strand ook een restaurant, beachbar en een bovenverdieping die te huur is. Daarnaast is er ook ruimte voor teamuitjes.De officiële opening zal in september zijn, maar je kunt nu dus al genieten van strand, cocktails, lunch, borrel en zon. En het weer voor de komende week zomers dus kom met zijn allen naar Apeldoorn! En misschien vind je hier je toekomstige trouwlocatie :-)

Klik hier voor meer info en indrukken

AH Restaurantactie

De AH spaaractie is een samenwerking tussen Iens en Albert Heijn. Bij besteding van € 10,= bij Ah krijg je één restaurantzegel en bij tien zegels heb je een volle spaarkaart. Via de site ahrestaurantactie.nl kies je een restaurant dat deelneemt aan de actie en maak je een reservering. Bij inlevering van de spaarkaart ontvang je het tweede driegangenmenu gratis.

De actie was ooit opgezet om de Nederlander kennis te laten maken met de duurdere, soms sterrenrestaurants. Het tweede menu gratis maakte zo'n restaurant betaalbaarder. Een mooie gelegenheid dus om restaurants uit te proberen. Tegenwoordig is het bijna een must om mee te doen anders tel je niet meer mee en gaat de gast naar de buren. Voordelig voor de klant maar niet voor het restaurant. Er moet door het deelnemende restaurant een bedrag worden betaald voor elke reservering. Samen met het gratis tweede menu moet de winst dus komen van de drankjes en bijvoorbeeld een extra gang.

Hoewel ik niet een zegelspaarder ben heb ik di…

Langste Roltrap ter wereld

Voor de toerist een attractie, voor de bewoners van Hong Kong een vervoermiddel om van hun huis in de Mid-Levels naar het werk in Centraal Hong Kong, en weer terug, te gaan. Ik heb het over de langste roltrap ter wereld die dagelijks 60.000 mensen vervoert over een 800 meter lange overdekte roltrap, die bestaat uit verschillende niveaus en een verval heeft van 135 meter. Sommige delen zijn vrij steil.

De roltrap is eenrichtingsverkeer: 's Morgens tussen 6 - 10 uur kun je met de roltrap naar beneden en van 10.15 - 12 uur naar boven. Daarnaast is er een gewone trap voor beide richtingen.
Onderweg kun je uitstapjes maken op de diverse niveaus. Zo is er een uitgang bij de populaire wijk Soho met zijn bars en restaurants. Verder heb je mooi uitzichten over de stad.
Het gebruik van de roltrap is gratis en van begin tot eind ben je ongeveer 25 minuten onderweg.

Tip: hou vooral rechts, want de bewoners zijn nogal ongeduldig tegenover de toeristen die slingeren over de roltrap.

Sand and pepper

Westenschouwen is een dorp in de punt van Schouwen-Duiveland. Hier liggen de breedste stranden en het grootste bos van Zeeland. Op het mooiste stukje strand van de kop van Schouwen ligt de gezellige strandbar Sand and Pepper. De zon, de zee, de strandhokjes en-bar, en de hartelijkheid van het personeel straalt een relaxe Caribische sfeer uit.

Bij aankomst wordt er desgewenst een parasol geplaatst en kun je genieten van een heerlijke koffie of cappuccino, een wijntje of een biertje, en een verrassende lunch. 
Vanaf het terras heb je een geweldig uitzicht op zee. Om de hoek liggen de deltawerken van de Oosterschelde en zie je het eiland Neeltje Jans. Bij het strandbarretje 'Zomergeluk' liggen strandbedjes voor je klaar en kun je tussendoor drankjes halen.


De foto en zijn verhaal - juni 2018

Het waterrijke Zeeland heeft veel dorpen en stadjes met een haven. Vroeger was de haven een echte 'werk' haven, nu heeft de haven meestal de functie van jachthaven. Zo ook de haven van Goes op het eiland Zuid-Beveland.

Ik was dit jaar voor de derde keer in Zeeland. De laatste twee keer had ik Goes overgeslagen omdat andere dorpen en steden in hun beschrijvingen mooier leken. Deze keer ben ik dus wel in Goes geweest. En ik wil je graag adviseren om Goes niet over te slaan bij een bezoek aan Zeeland. Goes is namelijk prachtig. Indrukwekkende gebouwen, mooie pleinen, heerlijke horeca en een bijzondere haven.

De haven van Goes is omgeven met gerestaureerde monumentale panden en er liggen vaak bijzondere schepen. Op loopafstand van het centrum ligt dit kleine knusse haventje met rondom liggende goede restaurants. De haven heeft een beschermd stadsgezicht. Volgens velen is de haven een van de mooiste plekjes van Zeeland. Oordeel zelf, maar het is in ieder geval een echt hoogtepunt b…